Harris finner ikke tonen med alle afroamerikanske menn. – Jeg er overrasket, sier Martin Luther King III.

3 hours ago 6



ERIE / WASHINGTON D.C. (Aftenposten): Kamala Harris og hennes folk har satt i gang en kampanje for å nå frem til svarte menn.

Ishmael Trainor solgte nylig en plate av soullegenden Marvin Gaye til Kamala Harris. Foto: Jacquelyn Martin, AP / NTB

Publisert: 22.10.2024 00:02

Da Kamala Harris nylig var i Erie, Pennsylvania, stoppet hun innom Ishmael Trainor. Han og kona har nemlig akkurat åpnet en kafé og platesjappe.

Der møtte hun lokale svarte ledere og eiere av småbedrifter. I innspurten av valgkampen viser det seg at støtten fra svarte menn er på vikende front.

– Jeg ser meg selv som en fritt tenkende person, sier Trainor. Aftenposten møtte ham dagen etter at han hadde Harris på besøk.

Urolige valgrådgivere

Hvis bare svarte menn stemte, ville Kamala Harris etter alt å dømme vunnet en brakseier over Donald Trump. Likevel er apparatet hennes urolig for denne gruppen.

Støtten er ikke så stor som de mener den bør være ut fra valgene i 2020 og 2016. En stor måling i New York Times illustrerte nylig dette:

  • Svarte menn velger Harris over Trump med en margin på 70–20.
  • Til sammenligning vinner hun svarte kvinner med 83–12.

Satser på tiltak

Alarmen ser ut til å ha gått i Harris-leiren. Svarte er nemlig en svært viktig velgergruppe for demokratene.

Partiet trenger stort oppmøte av afrikansk-amerikanere for å veie opp for Donald Trumps ledelse blant hvite menn og velgere på bygda.

Derfor kjører kampanjen nå hardt ut med tiltak for å sikre at budskapet når ut til svarte menn.

Obama, Usher og MLK

Harris har vært på flere populære podkaster med svarte menn som programledere, blant annet en med tidligere basketstjerner. Hun deltok også i opptak under BET Hip-Hop Awards, der hun ble intervjuet av rapperne Fat Joe og Too Short.

Barack Obama brukes mer og mer som trekkplaster i de viktige vippestatene der valget avgjøres. Til uken skal Harris holde valgmøter sammen med ham i Georgia og Michelle Obama i Michigan.

Lørdag holdt hun valgmøte i Atlanta sammen med rapstjernen Usher.

Sist uke hentet partiet inn Martin Luther King III, sønn av fredsprisvinneren, til et digitalt møte med presse.

– Volste opp i svart kirke

– Min far pleide å si at et folk uten stemmer er et folk uten makt, sier King.

Han skrøt av Harris og refset Trump.

Trump har flere ganger antydet tvil om Harris’ identitet som svart. Hennes mor var indisk og hennes far er fra Jamaica. King er ikke i tvil.

– Hun vokste opp i en svart kirke. Vi har hørt henne snakke om hvordan det er grunnlaget for hennes tro, sier King.

– Makeløs forakt

Trump har han – for å si det forsiktig – lite til overs for.

– I Trump har vi en ekstremt selvopptatt kandidat. Han har en makeløs forakt for vårt demokrati og vår grunnlov, mener Martin Luther King III.

Han viser også til at Trump i New York ble saksøkt fordi han nektet å leie ut til svarte. Senere oppfordret Trump til henrettelse av «The Central Park Five»The Central Park Five»Fem svarte ungdommer ble dømt etter at en hvit kvinnelig jogger ble voldtatt og drept i New Yorks Central Park i 1989. De fem ble renvasket etter å ha sonet..

– Han har alltid vært slik, alltid fremmet hat, splid og egeninteresse, sier King.

Martin Luther King III og hans ektefelle Andrea Waters King snakket sist uke med pressefolk i regi av Det demokratiske partiet. Foto: Skjermfoto fra zoom-møte

Tror tallene er pumpet opp

Legendens sønn er ikke veldig glad for at noen svarte menn vil støtte Trump.

– Jeg er overrasket. Ja, Trump har noe svart støtte. Kanskje er den til og med større enn noen annen republikaner i de senere år, vedgår han.

Samtidig tror han tallene er kunstige og hausset opp. Han viser blant annet til påstander og rykter om kjøp av stemmer.

Lover lån til gründere

I Erie har eieren av kafeen Legenderie landet etter noen dagers «virvelvind», som han beskriver det, foran Harris-besøket.

– Hun var veldig hyggelig, sier Trainor. Han syntes også samtalen om småbedrifter var et passende tema med de lokale lederne.

Harris lanserte nettopp en liste med tiltak som skal hjelpe svarte menn å gjøre det skarpere økonomisk.

  • Blant annet lover hun 1 million lån til gründere, der opptil 200.000 kroner kan bli ettergitt.
  • Harris vil også ha flere svarte menn som lærere i skolen. I dag utgjør de bare 1 prosent.
  • Hun vil sørge for at svarte menn kan gjøre suksess i den nye marihuana-økonomien etter at de hittil har vært overrepresentert som straffeforfulgte for slik virksomhet.

Vil ikke si hva han stemmer

Ishmael Trainor og kona Allana startet sin bedrift 30 dager før Harris kom. Før levde de av å leie ut Airbnb. Han bekrefter at finansiering er en viktig sak for svarte gründere. Selv håper han å gå i pluss før det er gått ett år.

Han er derimot nølende med å si noe om hva svarte velgere burde mene og gjøre.

– Alle har sine politiske oppfatninger, sier han.

I et sterkt splittet USA ønsker han heller ikke å flagge hvem han skal stemme på. Han trekker en sammenligning med hatoppgjør i idretten. Han vil ikke at folk skal si at kafeen er en Harris-bedrift eller en Trump-bedrift.

– Da kommer ikke folk, sier han.

Trump: De snyter dere

Trump er for sin del bestemt på at også svarte velgere bør stemme på ham. Han viser ofte til at økonomien gikk bedre under ham, at innvandrere tar jobbene fra svarte og at demokratene tar svarte for gitt.

– Enhver afrikansk-amerikaner eller spansktalende som stemmer på Kamala, bør få hodet sitt undersøkt. De snyter dere, sa Trump i Atlanta sist uke.

– Bortforklaringer

Da Barack Obama nylig talte i Pittsburgh, antydet han at svarte menn var skeptiske til en kvinne som president. Han opplevde at entusiasmen i sin tid var større for ham.

– En del av meg tenker – og jeg snakker nå direkte til menn – at dere ikke er helt med på tanken om å ha en kvinne som president og finner på andre grunner og bortforklaringer, sa han.

En måling fra YouGov nylig viste at 48 prosent av amerikanske menn – av alle etnisiteter – håper USA ikke velger en kvinne i deres levetid.


Read Entire Article