McCain til VG: - Det er en perfekt storm

3 hours ago 4



Kortversjonen

  • Cindy McCain, leder av verdens matvareprogram WFP, besøkte nylig Oslo.
  • Konflikter og klimaendringer har vanskeliggjort kampen mot sult. Særlig rammer dette Gaza, Sudan, Libanon og Syria.
  • McCain understreker betydningen av internasjonalt samarbeid og Norges nøkkelrolle i å bekjempe sult.

Det har gått fire år siden den livslange republikaneren Cindy McCain overrasket mange med å gi sin støtte til demokratenes presidentkandidat Joe Biden.

Da VG intervjuer Cindy McCain, forretningskvinne, filantrop og diplomat, er hun halvannet år inn i jobben som generalsekretær i verdens matvareprogram (WFP), og på reise i Oslo.

 BRIAN SNYDER / Reuters / NTBCindy og John McCain rett før presidentvalget i 2008, der republikaneren John McCain stilte (og tapte) mot Barack Obama. Foto: BRIAN SNYDER / Reuters / NTB

Det amerikanske presidentvalget den 5. november nærmer seg med stormskritt. Lederen av verdens største humanitære organisasjon står i en tid hun selv betegner som «uten sidestykke».

– Ingen av oss har sett noe lignende før. Det er konflikt. Det er klimaendringer. Det er ettervirkningene av Covid. Og nå er det også en finansiell krise. Så det er katastrofalt, spesielt fordi det bokstavelig talt er millioner av mennesker som mangler mat eller er på randen av sult akkurat nå, sier McCain til VG.

Hun tilbrakte et helt liv med den legendariske republikaneren John McCain, som døde i 2018.

Men da Trump stilte til gjenvalg for første gang, skiftet Cindy McCain side.

 WFPGeneralsekretær Cindy McCain på jobb i Abuja i starten av oktober Foto: Foto: WFP

Fire år etter at WFP ble tildelt Nobels Fredspris øker både konflikter og sult i verden.

De største operasjonene verdens matvareprogram har nå i oktober, pågår i land som herjes av krig.

  • I Gaza er tre fjerdedeler av befolkningen avhengig av matvarehjelp. Over én million mennesker bor i telt og opplever alvorlig matusikkerhet. Tilgangen på nødhjelp er sterkt begrenset, og halvparten av innbyggerne mottok ikke WFP-matrasjoner i september, mens ingen har kunne fått levert rasjoner i oktober.
  • I Sudan lider hele 25,6 millioner mennesker av akutt sult. Enkelte områder i Darfur er nå rammet av hungersnød for første gang siden 2017. Konflikten mellom SAF og RSF fortsetter å gjøre det farlig å levere nødhjelp, men WFP har likevel bistått 5,4 millioner mennesker hittil i år.
  • I Libanon skalerer WFP opp hjelpen for å nå én million mennesker som er rammet av krisen i Libanon, der 160 000 får daglige måltider og kontantstøtte. WFP hjalp allerede 1,6 millioner mennesker i Libanon med penger eller kuponger og mat før den nåværende konflikten.
  • I Syria gir WFP mat til folk som krysser fra Libanon. Bare de siste dagene har organiasjonen nådd 100.000 mennesker.

Vi befinner oss nå i en «perfekt storm», sier Cindy McCain til VG.

– Når du har klimaendringer og COVID, du har konflikter, og så legger du enda flere konflikter på toppen av det, får du et virkelig katastrofalt kaos, sier amerikaneren.

McCain mener at politiske løsninger er nødvendige for å stoppe konfliktene. Det er der WFP er avhengige av partnerne rundt om i verden, inkludert Norge.

– Norge har vært svært dedikerte i dette arbeidet og har spilt en nøkkelrolle i å hjelpe oss med å utforme retningslinjene vi bruker over hele verden når det gjelder matsikkerhet og bekjempelse av sult. Vi har et mål om null sult. Og jeg håper at med hjelp fra land som Norge og mange andre, kan vi nå dette målet, sier hun bestemt.

 WFP/ Aretestories.comMatdistribusjon i Damasak i Nigeria den 6.oktober Foto: WFP/ Aretestories.com

Viktigheten av fred og stabilitet for å skape en verden uten sult er kanskje tydeligere enn noen gang.

I det som ofte kalles verdens mektigste stat, står valget mellom Harris og Trump. Sistnevnte var under sin forrige presidentperiode kjent for å kutte i budsjettene til internasjonalt bistandsarbeid. 

– Hva vil det bety for millioner av sultne mennesker verden over hvis USA trekker seg enda lenger unna internasjonalt samarbeid under en mulig ny Trump-periode?, spør VG.

- Ingen av oss har råd til at noe land trekker seg tilbake. Det spiller ingen rolle om det er USA eller andre land. Det viktige er at vi som verdenssamfunn må rette oppmerksomheten mot disse krisene og de langsiktige utfordringene knyttet til klimaendringer og så videre, spesielt i Afrika, sier McCain til VG.

 Xueqi Pang / VGFoto: Xueqi Pang / VG

I høst har sønnen til Cindy og John, Jimmy McCain, sagt at han vil stemme på demokratenes kandidat Kamala Harris i november.

Vil WFP-lederen, som alltid har identifisert seg som republikaner, nok en gang stemme demokratisk, undrer VG?

– Jeg kommer ikke til å kommentere hvilken administrasjon som ville vært best, for som dere vet, er jeg nøytral i dette som en ansatt i FN, er hun rask med å svare.

– Men vi må alle engasjere oss i dette. Det er derfor jeg nå har oppfordret privat sektor til å engasjere seg i det WFP og andre gjør. Vi må hjelpe privat sektor fordi myndighetene ikke lenger kan bære byrden alene.

 Xueqi Pang / VGFoto: Xueqi Pang / VG

Til slutt er det noen ganske få og små vippestater, som kan avgjøre valget. Se hvordan vippestatene fordeler seg nå, basert på meningsmålinger.

Hvem leder meningsmålingene i vippestatene?

ikon

Arizona

11

Trump

+2

ikon

Georgia

16

Trump

+2

ikon

Michigan

15

Harris

<1

ikon

Nevada

6

Likt*

ikon

Nord-Carolina

16

Trump

+1

ikon

Pennsylvania

19

Trump

<1

ikon

Wisconsin

10

Likt*

Read Entire Article