Måtte gjette på synstest – havnet i bedre klasse: – Er bare tull

1 month ago 19



Verdens raskeste parautøver har fått «konstatert» at han har bedre syn, selv om han ser stadig dårligere.

 Salum Kashafali forklarer hvorfor han nå stiller i T13-klassen i Paralympics. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Synne Sofie Christiansen, VG

    Synne Sofie Christiansen, VG

Publisert: 30.08.2024 09:23

Det skjer etter at Salum Kashafali (30) svarte riktig på ett av åtte spørsmål på en synstest i fjor. Det skulle bestemme hvilken klasse han skulle stille i under Paralympics i Paris i år.

Kashafali er født med Stargardts sykdomStargardts sykdomNetthinnesykdom., som gjorde at han ble født med 80 prosent syn. Nå er han nede i to prosent syn.

Nå skal 100 meter-løperen konkurrere i T13, som er klasse for utøvere med bedre syn enn utøverne i T12-klassen, klassen han siden 2019 har stilt i.

– Den byttingen av klasse synes jeg er bare tull, sier Kashafali til VG.

Han forklarer situasjonen:

– Jeg gikk opp en klasse fordi jeg klarte å treffe på én av åtte muligheter. Jeg gjettet meg frem på den ene jeg sa jeg ikke så. Da sa de at jeg måtte gi dem noen svar: «Du må bare si hva du tror, hvilken vei den peker i». Og så pekte jeg riktig på én. Det var ren gjetting og ble riktig. Og da ble jeg plassert i T13, sier han.

 Kashafali skal konkurrere på 100 meter i Paralympics 1. september. Målet er gull og ny verdensrekord. Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

– Så klassifiseringen hevder at du har bedre syn enn det du har?

– Ja, men de sier også selv at med Stargardts sykdom er det umulig å få bedre syn, ikke sant. Men ut fra testen så ser jeg litt bedre på høyre øye, og dermed så må jeg opp i klasse, sier han.

Han legger til at siden testsvarene er vage – må han ta en ny test etter to år, og ikke fire – som er normal praksis.

– Da kan du fort havne i T12-klassen igjen?

– Ja, det er helt riktig, sier han og flirer.

– Hvordan påvirker det deg?

– Sportslig påvirker det ikke meg. Men det blir jo forvirrende når folk som følger med på meg ser at jeg er i T12, så i T13. Ser han bedre? Ser han dårligere?

– Den byttingen frem og tilbake er ikke sunt for utøveren. Jeg løper fort og vinner uansett, så det spiller ingen rolle, men for konkurransens del vil jeg ha en endring på det.

VG har prøvd å nå Den internasjonale paralympiske komité og Den internasjonale parafriidretten for en kommentar, men har enn så lenge ikke lykkes i det.

Da Kashafali senket verdensrekorden fra Paralympics i Tokyo fra 10,43 til 10,37 på Bislett i 2023, var det også som T13-utøver:

 Salum Ageze Kashafali satte verdensrekord på 100 meter under Bislett Games 2023 på Bislett Stadion. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Derfor lanserer Kashafali nå en løsning.

– Det skulle vært én klasse. T13 og T12. Alle skulle vært i samme klasse, for da hadde det blitt mye bedre konkurranse. Det er det jeg lever av og det er det jeg synes er gøy – å konkurrere mot de beste.

Han synes hele situasjonen er spesiell.

– Jeg blir en kasteball, men psykisk er jeg sterk nok til å tenke «hakuna matata»«hakuna matata»Uttrykk på swahili, kjent fra filmen «Løvenes konge». Betyr «ingen bekymringer». – det er bare å løpe fort. Men jeg vil jo vise paraidretten fra sine beste sider og derfor mener jeg at klassene bør slås sammen, sier han.

Kashafalis trener Stephan Johansson, reagerte da han hørte at Kashafali måtte bytte klasse.

– Hvis vi går tilbake til første gang han skulle bli klassifisert, ble han litt sjokkert over at han ble plassert i T12, for han så ikke så dårlig. Og så ble han bare i den klassen, for synet er såpass dårlig. Så kommer han til neste klassifisering og ble sjokkert over at han måtte opp en klasse, sier Johansson til VG.

Stephan Johansson

Hovedtrener for Salum Kashafali og Vegard Sverd

Nå er det to nordmenn i samme klasse på 100 meter i Paralympics, både Kashafali og Vegard Sverd – som inntil Kashafalis bytte sto med norsk rekord i den klassen.

– Det er han både glad og ikke glad for. Han ville vel helst ha hatt klassen for seg selv, sier Kashafali og ler.

PS! Forsøk og finale på 100 meter går 1. september. Det kan du se på NRK eller i NRK TV.

Read Entire Article