Matoma om skolesaken: – Hadde ikke levd i dag hvis det hadde rammet meg

2 hours ago 4



Kortversjonen

  • Matoma kjemper mot skolenedleggelser - blant annet i Flisa der han selv vokste opp. Han mener dette vil ha alvorlige konsekvenser for lokalsamfunnet.
  • Matoma sier skolemiljøet i oppveksten var avgjørende for at han kom seg igjennom tøffe perioder.
  • Han har engasjert seg aktivt i kultursatsingen i Flisa og Åsnes gjennom stiftelsen «One in a million».
  • Den endelige avgjørelsen om skolenedleggelsene tas onsdag, og artisten oppfordrer folk til å engasjere seg.

– Flisa ligger i hjertet mitt, og nå føler jeg at jeg blir frarøvet en stor del av det som har vært livet mitt, sier Matoma til VG.

Det var tirsdag i forrige uke at han dukket opp på Debatten i NRK, og deltok med harmdirrende engasjement.

– Hvordan har reaksjonene vært etterpå?

– Det har vært så varmende å se det norske folk omfavne meg, og jeg har fått enorm positiv respons.

Unge meninger: Matoma har rett

Derfor foreslås skolene nedlagt

  • Siden 2013 har fylket mistet omtrent 3,500 videregående elever, og det forventes at ytterligere 3,000 elever forsvinner de neste årene.
  • Innlandet fylkeskommune planlegger å legge ned to videregående skoler på grunn av en stor nedgang i elevtall.
  • Forslaget innebærer å legge ned Dokka og Skarnes videregående skoler, samt skolestedene Dombås, Lom, Flisa og Sønsterud.
  • Det argumenteres for at det blir vanskelig å opprettholde et bredt utdanningstilbud. Derfor er planen å gi et bredere tilbud på færre steder. Elever skal reise lengre strekninger, eller flytte på hybler og internater.
  • Den endelige avgjørelsen fattes i fylkestinget onsdag 23. oktober i fylkeshuset i Hamar.

– Jeg var så spent på hvordan det skulle gå å prate på TV i beste sendetid, men jeg føler at jeg har en plikt å hjelpe ungene og ungdommene som blir rammet, sier 33-åringen og legger til:

– De trenger en stemme, og hvis jeg kan være med på å forsterke dette med mine sosiale kanaler og min profil, så er det det minste jeg kan gjøre.

Fredag ble det holdt ekstraordinært møte i fylkesutvalget, og der ble den omstridte innstillingen vedtatt.

Den endelige avgjørelsen fattes i fylkestinget førstkommende onsdag. Alt tyder på at de videregående skolene på Dokka og Skarnes legges ned - samt skolestedene i Lon, Dombås, Nordstumoen og Flisa.

 Gabriel Aas Skålevik / VGENGASJERT: Matoma, her avbildet på VG-lista-konserten på Rådhusplassen i juli i år, er blitt en viktig stemme i den betente skolesaken i Innlandet. Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

Matoma vokste opp i Flisa, og gikk selv på grunnskole og videregående skole der.

For noen måneder siden fikk han en telefon fra kultursjef i Åsnes, Elida Inman Tjørve, som fortalte ham om faren for at flere skoler kunne bli nedlagt.

– Jeg følte på en enorm tomhet og skuffelse. Jeg følte meg sviktet, selv om dette ikke går direkte ut over meg. Men det går ut over familie og venner, og deres fremtid – hundrevis av mennesker jeg kjenner, sier han.

Utdanningsministeren om skolenedleggelser: –⁠ Vet hvor tøft der er

– Hvilke tiltak tenker du at politikere skal gjøre da – elevtallene går tross alt ned mange steder i Innlandet?

– For det første er det ikke jobben min, for jeg er ikke politiker. Men å legge ned skoler må være feil tiltak, sier Matoma.

Han påpeker at Solør videregående skole avdeling Flisa har høy oppslutning, og at det for eksempel er lange ventelister på elektrolinjen.

Tom Stræte Lagergren

  • Artistnavn: Matoma
  • Født: 29. mai 1991 (33 år)
  • Vokste opp i Flisa i Åsnes kommune
  • Debuterte med albumet Hakuna Matoma i 2015
  • Har samarbeidet med en rekke store artister både i inn- og utland. Deriblant Notoriuous B.I.G., Astrid S, Jennifer Lopez.
  • Han var mentor i «The Voice»på TV 2 i flere sesonger før han ga seg i 2022.
  • Lagergren var en av deltagerne i «Hver gang vi møtes», også det på TV 2, i 2023/24.

Selv har han vært åpen om at han også hadde store utfordringer i oppveksten. Han hadde problemer med å prate, slet med hørselen og hadde lese- og skrivevansker.

I boken «Aldri god nok» forteller han om noen av de tøffe opplevelsene med fysisk og psykisk mobbing.

Samtidig berømmer han nærmiljøet på Flisa for at han kom seg gjennom de vanskelige tidene, og han mener nettopp nærmiljøet er helt vesentlig i den pågående skolesaken.

– Med din historie – hvordan tror du at du hadde taklet at skolen ble nedlagt og du måtte gått på videregående langt unna?

– Jeg hadde ikke levd i dag hvis det hadde rammet meg ...

Han utdyper den sterke påstanden slik:

– Jeg er så takknemlig for tilbudet skolen hadde til meg. Lærerne, nettverket, tryggheten og stabiliteten jeg hadde rett i nærheten. Hadde skolen blitt lagt ned kunne jeg fort ha mistet de få vennene jeg hadde, og ville blitt frarøvet så mye, og tror ikke jeg hadde taklet det særlig godt.

– Hver eneste ungdom som havner utenfor vil koste samfunnet millioner av kroner, og da er det et ganske enkelt regnestykke å opprettholde nærskoletilbudene. Husk det at for mange av ungene på Flisa blir korteste reisevei tre timer tur-retur hver dag. Det får enorme konsekvenser.

Les også: Frykter hybelboom for 16-åringer

– Vi kan ikke kutte ned skoler som beviselig fungerer – ungdommene er vesentlig for at bygdene skal overleve!

Han berømmer kulturtilbudet han hadde som ungdom i Flisa. Det startet med pianospilling, og det musikalske talentet blomstret virkelig da han begynte som EDM-artist, og som DJ.

Han fikk sitt store gjennombrudd med «Old Thing Back» – sammen med Notorious B.I.G. Musikken hans er strømmet flere milliarder ganger på diverse plattformer, og han har i tillegg gjort seg bemerket i TV-programmer som «Hver gang vi møtes» og «The Voice».

Gjennom stiftelsen «One in a million» har Matoma nå investert i et stort prosjekt i kulturavdelingen i Åsnes kommune.

– Det er snakk om fem lydstudioer der det skal være 14 studentplasser. Det skal være undervisning og workshops med kursing i media, foto, video, film og musikk, forteller Matoma ivrig og legger til:

– Dette skal være oppe og stå neste år. Videregående skole er en del av prosjektet, og fylkeskommunen har vært med på å lovprise det, og nå skal de stenge ned – hvor er logikken?!

VGs politiske kommentator: «Hva er en skole verdt?»

– Det er noe mange av oss mener er oppriktig viktig: barna våre og fremtiden deres. Barn og unge må få føle mestring gjennom kultur, aktivitet og idrett - det å få utfordret og utfoldet seg.

– Hva tenker du kan gjøres frem til onsdag når den endelige avgjørelsen tas?

– Vi må bruke alle plattformer så mye som mulig, og fortsette å engasjere oss. Jeg håper jo at politikerne tar til fornuft og hører på folket. Det er det et demokrati handler om. De bør i alle fall utsette dette til de har korrekte fakta på bordet.

– Jeg skal være med bussen fra Flisa til Hamar. Jeg håper det blir veldig mange som viser sin fulle støtte, og jeg oppfordrer alle som har mulighet til å møte opp ved fylkeshuset i Hamar.

Read Entire Article