Matoma holder protestkonsert i Hamar: – Det blir full fræs!

4 hours ago 5



 Gabriel Aas Skålevik / VGTETT PÅ: Matoma sier at han skal gi ungdommene som møter opp i Hamar en helt spesiell konsertopplevelse. Bildet er fra VG-lista på Rådhusplassen i juli. Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

Tom Stræte Lagergren (33), med artistnavnet Matoma, håper en impulsplanlagt konsert skal inspirere folk som protesterer mot skolenedleggelsene.

tirsdag 22. oktober kl. 04:48

Kortversjonen

  • Matoma holder konsert for å inspirere motstand mot skolenedleggelser i Innlandet.
  • Artisten ønsker å bruke musikk for å spre kjærlighet og støtte ungdommen.
  • Flere tusen mennesker forventes å delta på markeringen.
  • Initiativet har utviklet seg til en solidaritetsdag, arrangert av aksjonsgruppen «Berg skulen vår!».

– Det var en som foreslo at jeg skal holde konsert. Jeg bestemte meg for at det vil jeg gjøre, sier den verdenskjente artisten til VG.

Les også: Slik protesteres det mot nedleggelsene

– Dette handler om å spre kjærlighet og glede, om å støtte opp om ungdommen som er framtiden vår, sier Matoma – som i VG har fortalt om bakgrunnen for den energiske og sentimentale deltagelsen i Debatten på NRK for en uke siden.

Det er ventet at flere tusen mennesker kommer til Hamar med busser fra ulike steder i Innlandet for å markere sin motstand mot fylkestingpolitikernes beslutning om å legge ned de videregående skolene på Dokka og Skarnes, samt skolestedene Lom, Dombås, Flisa og Sønsterud.

– Dette er det jeg kan – holde konserter og bruke plattformen min som er musikk. Det blir heidundranes power – full fræs med hjerte og sjel! lover Matoma som den siste uken har vist et glødende engasjement for at politikerne skal finne andre løsninger enn nedleggelser.

Fra Flisa

– Vi skal gjøre oss sett og hørt. Musikken skal dundre så høyt at de folka i fylkestinget ikke hører hva de sier, legger han til.

Les også: Derfor er det skolekaos

Artisten vokste opp i Flisa, et av stedene som er rammet av den betente skolesaken. Han oppfordrer alle som brenner for denne saken til å møte opp.

Tom Stræte Lagergren

  • Artistnavn: Matoma
  • Født: 29. mai 1991 (33 år)
  • Vokste opp i Flisa i Åsnes kommune
  • Debuterte med albumet Hakuna Matoma i 2015
  • Har samarbeidet med en rekke store artister både i inn- og utland. Deriblant Chainsmokers, Coldplay, Dua Lipa, Enrique Iglesias, Jennifer Lopez og Astrid S.
  • Han var mentor i «The Voice»på TV 2 i flere sesonger før han ga seg i 2022.
  • Lagergren var en av deltagerne i «Hver gang vi møtes», også det på TV 2, i 2023/24.

Selv skal han først være gjest i «God morgen Norge» på TV 2, og så kjører han til Hamar for å følge appellene og deretter spille.

– Jeg kan love boiler room-stemning. Ungene og ungdommene skal få stå så tett på at de må være snille med utstyret og ikke nappe ut ledninger, sier Matoma og ler.

Tirsdag samles politikerne i fylkestinget i Hamar, og onsdag faller avgjørelsen.

Les også: Dette må du vite om skolenedleggelsene i Innlandet

Ingrid Eiesar Storbråten fronter aksjonsgruppen «Berg skulen vår!» sammen med Heidi Strømstad og Geir Falling. De har vært med på å organisere transport til Hamar fra flere steder i Innlandet.

– Det er viktig å understreke at dette er en fredelig markering, og det er et så enormt engasjement. Det er vanskelig å prate om det uten å bli rørt, sier en tydelig beveget Storbråten til VG.

Hun er bosatt i Oslo, men er selv fra Lom.

Bilde av Ingrid Eiesar StorbråtenIngrid Eiesar Storbråten

I aksjonsgruppa «Berg skulen vår».

Hun forteller at det som startet som et lokalt initiativ i Lom nå har utviklet seg til å bli en solidaritetsdag.

Fra klokken 13.00 skal ungdommer og elever holde ulike appeller, og rundt kl. 15.30 blir det konsert.

– Mandag morgen fikk jeg en telefon fra Matoma som sa at han gjerne ville spille. Vi er evig takknemlig for at han og Helsesista er med på å støtte dette, sier Storbråten og legger til:

– Vi håper at fylkespolitikerne skal ta til fornuften, men samholdet som vises nå, er det aller beste med distrikt-Norge. Det tar vi med oss uansett utfallet på onsdag.

– Jeg må si til politikerne: Det er ingen skam å snu! De må finne tiltak som ikke tømmer bygdene for ungdom, sier Matoma som nylig kom hjem fra en USA-turné.

Meninger: Nei, Matoma har ikke rett

Han har reist mye rundt i verden etter at han fikk sitt store internasjonale gjennombrudd for snart ti år siden.

– Jeg har mye kunnskap om dette. Jeg har vært i 103 land og 49 stater i USA, og har sett hvordan ting ikke skal drives. Nedleggelse av skolene er et steg i gal retning, avslutter Tom Stræte Lagergren.

Unge meninger: Matoma har rett

Read Entire Article