Massive israelske angrep mot Libanon - sykehus evakueres

1 week ago 9



Tidlig lørdag morgen melder helsedepartementet i Libanon at sykehus i Beiruts sørlige forsteder skal evakueres etter kraftige angrep i området i natt. Det skriver AFP.

Myndighetene oppfordrer sykehusene som ikke er berørt av angrepene om å gjøre plass til å motta pasientene fra evakuerte sykehus.

En serie med luftangrep traff Beiruts sørlige forsteder natt til lørdag, da Israel trappet opp angrepene mot Hizbollah.

Rett over midnatt natt til lørdag angrep israelske styrker tre nye mål sør i Beirut, i bydelen Dahieh, hvor Hizbollah holder til.

Den israelske hæren (IDF) ba i forkant av angrepene beboere i Dahieh om å evakuere umiddelbart, fordi de hadde tenkt å ramme flere mål.

Hevder våpenlagre ligger under boliger

Tusenvis av mennesker la på sprang fra bydelen. Mange av dem tok seg til sentrum av Beirut. Der har de slått leir på åpne parkeringsplasser, i parker og langs kysten. De forteller til NRK at de føler seg tryggere der enn i Sør-Beirut.

Barnefamilie har slått leir på åpne gater i Sør-Beirut etter nye israelske angrep natt til lørdag.

BEIRUT: Mange flyktet fra hjemmene og slått leir på åpne parkeringsplasser i Beirut natt til lørdag.

Foto: Yama Wolasmal / NRK

Ved 02.30 tiden kom Det israelske militæret (IDF) med nytt evakueringsordre for ytterligere tre boligbygninger bydelen Dahieh i Beirut.

IDF hevder det er våpenlagre lagret under sivile bygninger.

Nyhetsbyrået Reuters melder om mer enn 20 luftangrep før daggry lørdag, ifølge vitner.

Video fra IDFs Telegram-konto.

Angrepene natt til lørdag følger angrepet fredag ettermiddag.

Det beskrives som det største og verste angrepet på Beirut fra israelsk side siden 2006.

Hevder å ha drept Hizbollah-ledere

Natt til lørdag hevder IDF å ha drept lederen for Hizbollahs rakettenhet i Sør-Libanon og andre høytstående personer i militsen.

De skriver på Telegram at israelske jagerfly drepte Muhammad Ali Ismail, som leder rakettenheten, og også hans assistent Hossein Ahmed Ismail. Videre heter det at de ble drept sammen med flere Hizbollah-kommandører.

IDF skal også ha angrep flere Hizbollah-mål i Tyre-området i Sør-Libanon. De våpenlagrene som ble angrepet, er lagret under sivile bygninger.

Avviser påstander om våpenlagre

Hizbollah avviser i en uttalelse at det er våpen eller våpenlagre i bygningene som er angrepet.

– Det er ingen sannhet i de «falske sionistiske»fiendenes påstander om våpen eller våpenlagre i sivile bygninger som de målrettet bombet for kort tid siden, heter det i en melding fra Hizbollah, skriver nyhetsbyrået AFP.

Libanon strekker seg omtrent 20 mil fra nord til sør i Midtøsten, med kystripen mot Middelhavet.

De fleste innbyggerne i Sør-Beirut er sjiamuslimer, og Hizbollah nyter stor oppslutning blant dem.

Skal ha vært rettet mot Hizbollahs leder

Målet for angrepet fredag, der seks boligblokker i Dahieh-området ble lagt i grus, var angivelig Hizbollah-leder Hassan Nasrallah.

Det er uklart hvordan det står til med Nasrallah etter fredagens angrep, men en kilde tett på Hizbollah har opplyst til Reuters at lederen ikke har vært mulig å kontakte. Militsen har ikke uttalt seg om lederen.

Tidligere opplyste en kilde tett på Hizbollah til Reuters at Nasrallah var i live. Også det iranske nyhetsbyrået Tasnim har meldt at han lever.

USA sier de ikke var informert

En rekke kilder har opplyst at det var Hizbollahs øverste leder Hassan Nasrallah som var det egentlige målet for angrepet.

Flere medier har også fått opplyst at han er i live etter angrepet, men en kilde tett på Hizbollah sier til Reuters at kontakten med toppledelsen er kuttet etter fredagens første angrep.

NRKs korrespondent Yama Wolasmal var rett i nærheten av eksplosjonene

I større grad enn tidligere har Israel denne uka rettet angrep direkte mot Hizbollahs toppledelse. Et forsøk på å likvidere Nasrallah vil, uavhengig av om det lyktes eller ei, være en betydelig eskalering.

Ifølge Pentagon ble ikke USA advart om angrepene på forhånd.

Irans utenriksminister Abbas Araghchi hevder at det har blitt brukt amerikanskproduserte bomber i angrepene. Han mener at USA deler ansvaret for angrepet.

– Man kan ikke se bort fra USAs medvirkning til forbrytelsen, sa Araghchi til FNs sikkerhetsråd fredag.

Økt bekymring

Eskaleringen har ført til økt bekymring for at konflikten kan utarte ytterligere, og at Iran, Hizbollah og Hamas' viktigste støttespiller, skal involvere seg direkte i konflikten, også USA.

Hizbollah begynte å skyte raketter mot Israel 8. oktober, dagen etter Hamas-angrepet i Israel som ble starten på Gaza-krigen. Israel har svart med en rekke større angrep i Libanon, særlig i sør.

Over 1500 mennesker er ifølge libanesiske helsemyndigheter drept og over 5000 er såret i israelske angrep siden 7. oktober, blant dem mange sivile.

Publisert 28.09.2024, kl. 01.40 Oppdatert 28.09.2024, kl. 07.26

Read Entire Article