Marius Borg Høiby har diplomatpass. Hva betyr det?

1 month ago 17



Marius Borg Høiby har hatt diplomatpass siden han var liten. Men hva er det, og hva kan det egentlig brukes til?

Slik ser norske pass ut. Diplomatpass til venstre. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert: 28.08.2024 15:00 | Oppdatert: 28.08.2024 15:17

Kortversjonen

Kronprins Haakon bekreftet mandag at den siktede sønnen til kronprinsesse Mette-Marit har hatt diplomatpass i en årrekke, i tillegg til vanlig pass.

Også Utenriksdepartementet bekrefter at kongefamilien får diplomatpass. De opplyser at dette er ment til offisielt bruk.

Men hva innebærer det egentlig å ha et slikt pass?

🛂 Hva er et diplomatpass?

Det norske diplomatpasset er turkis av farge. Det kan gi flere fordeler for nordmenn i utlandet.

Variasjonen er også stor mellom de enkelte land når det kommer til hvem som får et slikt pass.

– Det finnes ingen kontrollorgan som legger seg opp i om Norge utsteder 1000 eller 10.000 diplomatpass, sier Halvard Leira. Han er forskningssjef ved Nupi og har diplomati som et av sine fagfelt.

Gyldigheten av et diplomatpass varierer, men normalt er det gyldig i maksimalt fem år, opplyser UD.

Halvard Leira

Forskningssjef på Nupi

🟢 Hvilke fordeler gir et diplomatpass?

En av hovedformålene med det spesielle passet fra Utenriksdepartementet (UD) er å lette reisevirksomheten til innehaveren, forteller Leira.

– Man slipper ofte køer i passkontrollen, visumsøknader og blir gjerne sjekket mindre enn andre reisende, men fordelene med å ha diplomatpass varierer veldig fra land til land, sier Leira.

Mange land har en egen luke i passkontrollen for personer med diplomatpass, noe som gjør at man kan spare tid på reiser.

Dette bildet viser en egen diplomatluke i passkontrollen på Filippinene. Foto: Bureau of Immigration, Republic of the Philippines

Diplomatkilder Faktisk.no har snakket med, er også åpne om at det i enkelte situasjoner i praksis kan gi visse fordeler eller en opplevelse av å ha økt sikkerhet å ha et diplomatpass.

Diplomatpass gir ikke fritak fra tollkontroll.

Ifølge UD skal diplomatpass ikke brukes på private reiser, men Faktisk.no skriver at det i praksis er vanskelig å kontrollere dette.

👫 Hvem kan få diplomatpass?

Personer som reiser på oppdrag for norske myndigheter kan få diplomatpass etter behov og søknad.

Dette gjelder for eksempel ansatte i UD som jobber i utenlands som diplomat, og spesialutsendinger fra andre departementer som tjenestegjør som utsendte diplomater.

UD-ansatte har som hovedregel også diplomatpass når de jobber i Oslo, og bruker det når de er på tjenestereise i utlandet.

Det samme gjelder for kongefamiliens medlemmer, og personer som er reisefølge på noen offisielle oppdrag.

👮 Gir diplomatpass immunitet?

Det enkle svaret på dette er: Nei.

– Diplomatpass gir ikke diplomatisk immunitet. Det får diplomater som er utsendt fra et land til et annet, skriver kommunikasjonsrådgiver i UD, Ragnhild H. Simenstad.

Hensikten med immunitetsordningen er at diplomater skal kunne stole på at de kan utføre sin gjerning. Da da er beskyttelse mot vilkårlig rettsforfølgelse sentralt, forklarer Leira i Nupi.

– De fleste som har diplomatisk immunitet, har diplomatisk pass. Men man kan ha passet uten å ha immunitet, sier han.

Leira understreker likevel at det ikke er gitt at politiet vil sjekke om personer med diplomatpass har diplomatisk immunitet, dersom en situasjon skulle tilsi dette.

– La oss si at en person med diplomatpass blir stoppet av politiet. Da er det ikke sikkert at de tar seg bryet med å sjekke opp at vedkommende også har diplomatisk immunitet. Mange vil nok tenke at om du har diplomatpass, så har du også diplomatisk immunitet, sier han.

Read Entire Article