Marburgviruset: Sykdommen har svært høy dødelighetsrate. Nå er den fryktet i Europa.

1 month ago 30



Det pågår et utbrudd av marburgviruset i Rwanda. Frykten for at viruset skal spre seg, er stor.

Helsepersonell avbildet under et marburgutbrudd i 2014. Nå er det en pågående epidemi i Rwanda. Foto: Ben Curtis, AP / NTB

Publisert: 03.10.2024 16:57

Kortversjonen

Så langt har elleve personer dødd av viruset i Rwanda.

Torsdag besluttet den svenske regjeringen å klassifisere viruset som en samfunnsfarlig sykdom. Sverige hever beredskapen i forbindelse med det pågående utbruddet.

I Norge var viruset allerede klassifisert som en samfunnsfarlig sykdom, opplyser FHI (Folkehelseinstituttet) til Aftenposten.

Hvor farlig er det egentlig? Her er alt du må vite.

– Hva er marburgviruset?

Marburgvirus er beslektet med ebolavirus. Det smitter på samme måte (ved kontakt med kroppsvæsker fra syke personer eller dyr) og gir et lignende sykdomsbilde. Det finnes ikke vaksine mot marburgvirus.

– Hvilke forholdsregler bør man ta?

  • Sørge for god håndhygiene.
  • Unngå kontakt med syke og døde personer
  • Tilstrebe minst mulig direkte hudkontakt med andre mennesker.
  • Unngå nær kontakt med levende og døde ville dyr (inkludert aper, antiloper, gnagere og flaggermus).
  • Hindre at gnagere får tilgang til matvarer som da kan kontamineres med spytt, ekskrementer eller urin.

– Hvilke symptomer må man være obs på?

Sykdommen begynner vanligvis med feber, hodepine og muskelsmerter, før den raskt utvikler seg til alvorlige symptomer som blødninger, flerorgansvikt og sjokk.

– Hvor farlig er det?

Marburgviruset forårsaker marburgvirussykdom. Dette er en alvorlig og ofte dødelig blødningssykdom hos mennesker. Dødelighetsraten kan variere fra 23–88 prosent, avhengig av utbrudd og tilgjengelig behandling.

– Hvor er det utbrudd nå?

Rwandas helsemyndigheter og Verdens helseorganisasjon (WHO) har meldt om et utbrudd av marburgsykdom i Rwanda. Det er rapportert om tilfeller i syv av 30 distrikter i landet. Blant annet nær grensene til Uganda, Tanzania og DR Kongo. Det er derfor en viss risiko for spredning over landegrensene.

– Har viruset spredt seg til Europa?

Pr. dags dato er det kun rapportert om sykdomstilfeller i Rwanda.

– Hva skjedde i Tyskland?

Det ble onsdag slått alarm i Tyskland. Dette skjedde etter mistanke om at en tysk student og hans kjæreste kunne vært smittet av viruset. Onsdag kveld viste imidlertid prøvesvar at de to tyskerne ikke var smittet. De skal likevel isoleres og overvåkes de kommende ukene.

Kilde: FHI og SNL

Et av de største utbruddenav sykdommen fant sted i Angola i 2004–2005. Dette bildet ble tatt i Nord-Angola i mars 2005 og viser helsearbeidere som bærer en person med marburgvirussykdom. Foto: Reuters / NTB
Read Entire Article