– Jeg føler at retten har trodd på meg, og jeg har ikke gitt dem noe annet valg med tanke på at vi har motbevist anklagen, sier mannen.
NRK møter han utenfor tinghuset i Oslo tirsdag formiddag.
Han ble dømt til 3,5 år i fengsel i lagmannsretten. Den nye videoen var han selv med på å finne frem til. Det førte til at saken ble gjenopptatt. Nå er han frikjent.
– Resultatet var ikke annet enn forventet. Vi la frem et alibi som ble stemplet som sikkert av Kripos, sier forsvarer Victoria Holmen.
Ordet alibi blir ikke nevnt i dommen, men Snapchat-videoen som forsvareren sporet opp hos en festdeltaker er beviset som har snudd saken.
Kvinnens advokat reagerer på «alibi»
– Vi mener at det såkalte videobeviset ikke har betydning for hva som faktisk skjedde de fem minuttene på badet da partene er enige om at de var der alene, sier bistandsadvokat Stine Rigmor Grimstad.
Og legger til:
– Dette beviset gir ikke noe «alibi» som forsvarer og tiltalte anfører.
Dommen er ikke rettskraftig før ankefristen er gått ut.
– Nå har jeg registrert at dommen har kommet, og så vil jeg vurdere om det skal ankes eller ikke. Det er for tidlig å gå noe nærmere inn i det, sier statsadvokat Carl Graff Hartmann, til NRK.
Han viser til betydningen av at begge parter i en straffesak forklarer seg i retten, ettersom tiltalte og fornærmede normalt vil ha ganske forskjellige forklaringer om hva som har skjedd.
Fornærmede møtte ikke i lagmannsretten i september.
– Slik hun selv har beskrevet det, så klarte hun ikke å møte på grunn av dette betydelige presset gjennom medieoppslag, og også det som har vært av skriverier på sosiale medier, sier Hartmann.
Han forklarer at det naturlig nok påvirker bevissituasjonen at hun ikke var til stede, selv om et lydopptak av hennes tidligere forklaring ble spilt av.
På badet på fest
Det var i juli 2020 at rundt 70 mennesker var samlet på en hjemmefest på Østlandet.
Kvinnen og mannen hadde ikke møttes før, men endte opp sammen på badet.
Den nå frikjente mannen sier de hadde sex på badet denne kvelden. Kvinnen har forklart at hun ble brutalt voldtatt på badet.
I dommen står det at fornærmede har «gitt en detaljert forklaring om hvordan hun fikk tak i telefonen og sendte meldingen mens overgrepet pågikk» på badet.
14. juli 2020 22.14
F
Fornærmede:Kan fu Plis kome
Begge to har anslått at de var på badet sammen i fem til ti minutter.
Det er to tekniske bevis som har vært sentrale i gjenopptakelsessaken. De to bevisene har vært vanskelig å forene, med tanke på kvinnens forklaring.
- Kl. 22.12: En Snapchat-video fra en festdeltaker som danser på badet.
- Kl. 22.14: En SMS sendt fra fornærmedes telefon: «Kan fu Plis komme».
Det er denne videoen festdeltakeren klarte å spore opp på telefonen sin:
Den fornærmede kvinnen har holdt fast på at hun sendte meldingen under overgrepet. «Hun har også gitt en detaljert forklaring om hvordan hun fikk tak i telefonen og sendte meldingen mens overgrepet pågikk», står det i dommen.
Retten skriver videre at en såpass viktig del av forklaringen om overgrepet ikke lar seg forene med andre tekniske bevis. Retten mener det også skaper tvil om andre deler av fornærmedes forklaring om det som skjedde på badet.
NRK har tidligere omtalt saken:
Må likevel betale erstatning
Dermed har flertallet, inkludert de to fagdommerne og to meddommere, konkludert med at 22-åringen skal frikjennes.
– Vi registrerer at det er en video som slår ben under det som flertallet mener er bevist, sier bistandsadvokaten.
Flertallet mener fornærmede har gitt en troverdig og detaljert forklaring om hva som skjedde på badet. Hun har i all hovedsak også holdt fast på den samme forklaringen siden første politiavhør i september 2021.
– Viktigst for oss er at rettens flertall mener at fornærmede er troverdig og at bevis også støtter opp under hennes forklaring, sier bistandsadvokaten.
Likevel har rettens flertall, inkludert de to fagdommerne, konkludert med at mannen skal frikjennes.
Mannen må betale erstatning. Her var det nemlig en av meddommerne som snudde og mente sannsynlighetsovervekten var oppfylt.
Dermed var det flertall med fire meddommere som mente han skulle dømmes til å betale 248.000 kroner i oppreisningserstatning til kvinnen.
For at en person skal kunne dømmes til straff, må det bevises utover enhver rimelig tvil at vedkommende har begått handlingen. I sivile saker kreves alminnelig sannsynlighetsovervekt.
– Erstatningen har ikke vært sentral på noe vis for min klient, selv om hun nå er tilfreds med at en i alle fall legger til grunn en klar sannsynlighetsovervekt som grunnlag for den erstatningen hun nå får, sier bistandsadvokaten.
– Jeg er heldig som fant bevis
Forsvareren er klar på at klienten er renvasket.
– Ja, han er det. Det sivile kravet er et sidespor. Det fremhever også lagmannsretten veldig tydelig. Den skriver at et ansvarsgrunnlag på det sivile kravet ikke rokker ved frifinnelsen, hverken direkte eller indirekte. Det står svart på hvitt og var veldig viktig for klienten.
Tirsdag ble dommen forkynt for mannen.
– Jeg er heldig som fant bevis tre år etter denne festen, sier han til NRK.
– Føler du at retten har trodd på deg når noen av dommerne går imot deg også?
– Jeg føler at retten har trodd på meg, og jeg har ikke gitt dem noe annet valg med tanke på at vi har motbevist anklagen. Det er vanskelig når du ikke kan bevise at du er uskyldig. Det er en omvendt bevisbyrde, sier han.
Den fire år gamle hendelsen har preget livene til de to involverte. Det gjør den fortsatt.
– Hun har det ikke bra i det hele tatt. Hun har fått store helsemessige utfordringer på grunn av det som har skjedd og ikke minst det som har skjedd i etterkant, sier bistandsadvokaten.
Mannen er glad for frifinnelsen, men forteller at saken har vært vond.
– Det har vært et levende mareritt. Jeg har vært gjennom ting jeg selv ikke kan forstå at har skjedd i mitt liv.
Publisert 01.10.2024, kl. 21.06 Oppdatert 01.10.2024, kl. 21.09