Mann drepte kompis på jakt – får fortsatt ikke eie våpen

2 weeks ago 15



RIFLA: Det var denne rifla som ble brukt da 26-årige Mads Håvard Larsen ble skutt under en jaktulykke for syv år siden. Dette bildet ble tatt da retten dro på befaring til ulykkesstedet i november 2017. Foto: Terje Mortensen/VG

Han skjøt og drepte kameraten under en jaktulykke for syv år siden. Retten i Tromsø er enig med Politidirektoratet i at han fortsatt ikke skal få eie våpen.

søndag 21. april kl. 08:25

En mann i slutten av 40-årene saksøkte staten etter at Politidirektoratet i fjor vår nektet å gi ham et våpenkort. Årsaken er at han for syv år siden ved et uhell skjøt og drepte en kamerat under en jakt i Balsfjord.

Nå er dommen klar.

Tingretten i Tromsø frifinner staten – og sier derved også at mannen fortsatt ikke får eie våpen, litt over seks år etter jaktulykken.

Retten viser til samfunnets tillit til at mannen har «evne eller vilje til å bruke våpenet på aktsomt og lovlig vis».

«En skyteulykke under de omstendigheter som er beskrevet ovenfor er særlig egnet til å rokke ved samfunnets opplevelse av trygghet og tilsier at det tar tid å reparere et tillitsbrudd en slik hendelse fører med seg,» står det i dommen.

Les også: Drepte kompisen på jakt – nå saksøker han staten for å få lov til å eie våpen igjen

Mannen dømmes til å betale nesten halvparten av statens saksomkostninger på totalt 103.769 kroner.

Mistet retten til å drive jakt i fem år

Det var den 28. februar 2017 at mannen var på revejakt på avfallsanlegget Stormoen i Balsfjord kommune.

Her tok han sikte på og skjøt mot det han trodde var en rev. Men det han skjøt på viste seg å være jaktkameraten Mads Håvard Larsen (26).

Larsen døde umiddelbart som følge av massive hjerneskader.

DREPT: Mads Håvard Larsen (26) ble drept under en jaktulykke i februar 2017. Foto: Privat

Mannen ble dømt for uaktsomt drap og måtte blant annet sone 120 dager i fengsel.

I tillegg ble han fradømt retten til å drive jakt i fem år.

I fjor søkte han politiet om et våpenkort, noe han trenger for å få drive jakt. Men Politidirektoratet avslo søknaden.

Les også: Drepte kompisen på jakt: – Det er ingen grunn til å tro at han skal gjøre noe slikt igjen

Handler om tillit

To bekjente av mannen vitnet i retten at de hadde tillit til ham også under jakt.

«[Vitne A] ga uttrykk for at han ikke har noen betenkeligheter med at [mannen] blir med på elgjakt og at alle i jaktlaget ville gitt han de beste skussmål. [Vitne B] uttalte at han har kjent [mannen] siden 2002 og at de gikk på jakt sammen i tre år. Han uttalte at han alltid har sett på [mannen] som en aktsom person som ikke ville gjøre noe galt. Slik retten ser det er det ikke grunn til å betvile
vitneutsagnene på noen måte,» står det i dommen.

Likevel har ikke retten tillagt de to vitneutsagnene noen vekt.

«[ …] det er snakk om en beskrivelse av en oppfatning av [mannen] begge vitnene er i en personlig relasjon til, og uten at dette i særlig grad knyttes opp mot sammenhengen mellom detaljer i ulykkeshendelsen og tilliten til [mannen],» lyder det i dommen.

I RETTEN: Selv om rettssaken er sivilrettslig, har iTromsø valgt å anonymisere mannen med tanke på dommen fra 2017. Her er han med sin advokat Pål S. Jensen i retten 4. april i år. Foto: Ronald Johansen

«Jakten betyr alt for ham»

Retten understreker i dommen at de skjønner mannens behov for å prøve saken hos domstolene.

«[Han] har forklart at det er viktig for han å eie våpen og at han derved blir en del av jaktmiljøet bestående av venner og familie på hjemstedet sitt, hvor jakten utover høsten står svært sentralt i manges bevissthet og blir en del av deres identitet. Han uttalte at jakten betyr alt for ham,» står det i dommen.

Les også: – Går ikke an å være så uheldig to ganger

Ikke dobbeltstraff

Selv mener mannen at han har sonet sin straff for jaktulykken, og i rettssaken argumenterte hans advokat Pål S. Jensen for at avslaget til søknaden om våpenkort utgjør en dobbeltstraff. Advokaten viste til menneskerettskonvensjonen.

Retten var ikke enig i at det var snakk om dobbeltstraff.

«Det å nekte å utstede en våpentillatelse til de som ikke fyller vilkårene er ingen straffesanksjon, men begrunnet i å hindre en fremtidig skaderisiko. I dette ligger det heller intet formål om å straffe,» lyder det i dommen.

Staten frifinnes og mannen dømmes til å betale 50.000 kroner i saksomkostninger til staten innen to uker fra dommens forkynnelse.

Les også: Dømt til 120 dagers fengsel for jaktdrapet i Balsfjord

Read Entire Article