Mann dømt for å ha fabrikkert kjøredata i straffesaker. Oppga at Tom Hagens bil hadde kjørt 89 km.

1 month ago 19



Den tidligere ansatte i Statens vegvesen er blant annet tiltalt for å ha diktet opp kjørelengden på en av Tom Hagens (bildet) biler i 2018. Foto: Tomm W. Christiansen (arkivfoto)

Publisert: 29.08.2024 17:27

Oslo tingrett dømmer den tidligere Vegvesen-ansatte til ett år og ni måneder i fengsel.

Dagbladet meldte om dommen først.

Aftenposten har tidligere omtalt hvordan mannen i 50-åra var tiltalt for å ha manipulert fartsdata i tolv trafikkulykker mellom 2015 og 2019.

Han var tiltalt for å fabrikkere kjørelengde i to drapssaker – Jemtland-saken og Lørenskog-saken.

Han oppga at Tom Hagens bil hadde kjørt 89 kilometer dagen da Anne-Elisabeth Hagen forsvant, men det kunne han ikke vite, ifølge politiet. Retten har sett seg enig i dette.

Oslo tingrett klarer ikke finne et tydelig motiv for handlingen, og mener mannen ikke har hatt en økonomisk interesse.

«Det er således vanskelig å forstå motivet for handlingene ut over at han eventuelt ønsket å framstå som en person med særskilt kunnskap og innsikt med hensyn til avlesning av verktøy.»

I dommen retter Oslo tingrett kritikk mot Statens vegvesen.

«Det er påfallende at lovovertredelsene kunne pågå over så lang tid før det ble avdekket at noe var galt. Det er på det rene at kvalitetssikringen av Statens vegvesen ulykkesundersøkelser ikke har vært tilstrekkelig», heter det.

Dommen er ikke rettskraftig.

– Vi har mottatt dommen og skal gå gjennom den med han. Vi har ikke noen kommentarer før vi har gjort det, sier forsvarer Anne-Marie Bjørnås Gulichsen.

Mannen har hele tiden nektet straffskyld.

Read Entire Article