– Mange samer kommer til å bli skuffet

2 weeks ago 11



 Hallgeir Vågenes / VGSametingspresident Silje Karine Muotka Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Sametingspresidenten vil ha et oppgjør med samisk «offerrolle» – og mener Stortinget har en historisk mulighet til å rette opp urett gjort mot samer og andre minoriteter.

Tirsdag 5. november kl. 12:42

Det er hovedbudskapet til sametingspresident Silje Karine Muotka.

12. november skal Stortinget behandle sannhets- og forsoningskommisjonens rapport som ble lagt frem før sommeren.

Muotka forteller at det er store forventninger til Stortinget.

– Dette er den største saken i Sametingets historie. Men for Stortinget er det nok bare «business as usual». Jeg er bekymret for at de ikke ser hvilket historisk øyeblikk dette er, sier hun.

Felles historie

– Det er en mulighet til å ta et oppgjør med en politikk som har virket destruktiv for majoritetsbefolkningen, minoritetsbefolkningen og urfolk.

Sannhets- og forsoningskommisjonens

Kommisjonen er en gruppe satt ned for å granske fornorskningspolitikk og urett overfor samer, kvener/norskfinner og skogfinne. Den ble ledet av Dagfinn Høybråten og besto av 11 andre fagpersoner, oppnevnt av Stortinget.

Kommisjonen avga sin rapport til Stortinget 1. juni 2023. Rapporten er til behandling i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Hun peker på historiene og dokumentasjonen som kommer frem av kommisjonens arbeid.

– Det er historie om tvungen atskillelser av familier, omsorgssvikt, tap av språk og kultur og mange som har opplevd psykisk og fysisk vold. Seksuelt misbruk. Som har forplantet seg i flere generasjoner. Det er uunngåelig en del av vår felles historie, både majoritet, minoritet og urfolk.

– Man tenker kanskje at dette ligger langt tilbake i historien. Men mange av disse menneskene lever ennå i dag.

 Hallgeir Vågenes / VGFoto: Hallgeir Vågenes / VG

Sametingspresidenten har forventninger om konkrete tiltak fra Stortinget. Hun trekker frem styrking av samiske institusjoner, som for eksempel kulturhus, teater og språksenter. Slik at lokalsamfunn som ikke har det i dag, får tilgang på samiske institusjoner.

Hun ønsker også mer involvering av Sametinget enn i dag.

– Min frykt er at ikke Stortinget skjønner hvor viktig Sametinget kan være for å bidra til forsoning. Forsoningen kan ikke skje som fornorskningen. Bestemt over hodene våre. Derfor må det samiske, folkevalgte organet involveres.

Muotka forventer også et svar på det såkalte «implementeringsgapet» som påpekes i kommisjonen. Altså – rettigheter man har, men ikke får.

– Man har for eksempel rettigheter til språkopplæring, men så får man det ikke. Det er et stort gap mellom vedtatte rettigheter og hva slags tilbud man faktisk får. Der må vi finne ut hvor svikten er.

Offerrolle

Muotka mener behandlingen av kommisjonen er en mulighet til å gjøre endringer.

– Dette er en mulighet til å bryte opp i rollene man ofte havner inn i. For oss så er det en mulighet til å ta et oppgjør med å være et offer, og bli satt i en passiv rolle.

 Hallgeir Vågenes / VGFoto: Hallgeir Vågenes / VG

– Har man for ofte havnet i en offerrolle, mener du?

– Det gir seg jo sjøl. For det er et asymmetrisk maktforhold. Jeg sier ikke at vi aldri vil være offer. Men å prøve å selv ta ansvar for å få fram at rollene er langt mer sammensatt enn som så.

Skuffer mange

Presidenten er samtidig redd for at Stortinget ikke er villig til å ta det hun mener er nødvendige grep, og at mange samer vil bli skuffet.

– Vi fikk utrolig mange høringssvar. Det er sjelden i samiske samfunn vi får slike tilbakemeldinger. Derfor tror jeg mange vil følge nøye med på hva Stortinget lander på. Så da bekymrer jeg meg for at folk ikke føler at det gjøres nok for å reparere de skadene som er gjort.

– Nå er det trange økonomiske tider, og staten kutter. Har du tro på at de er villig til å betale for å gjennomføre tiltakene du etterlyser?

– Staten brukte på begynnelsen av 1900-tallet en promille av statsbudsjettet på å gjennomføre fornorskningen. Så da må man være villig å bruke penger på å reparere skaden også. Og hvorfor starte en slik prosess med en kommisjon, om man ikke er villig til å ta konsekvensene av det?

Read Entire Article