Mange dropper Tinder – vil finne kjærligheten organisk

1 month ago 19



For ti år siden tok Tinder datingmarkedet med storm. Plutselig var kjærligheten bare et tastetrykk unna, men slik er det ikke nødvendigvis lenger. 

– Datingapper er bare støy, forteller Line Rangvaldsdatter Kaupang. 

Kaupang er skuespiller og utøvende sanger. I mange runder har hun prøvd flere ulike datingtjenester, men forteller at hun sjeldent har sittet igjen med den gode forelskelsesfølelsen.

– Det blir en slags plikt å svare, også vet du ikke om den andre parten er interessert, sier hun.

Og det er hun ikke alene om. 

Se ekspertenes datingråd lenger ned i artikkelen. 

Overfladiske apper

Stadig flere unge på sosiale medier forteller at de sletter datingapper som Tinder, Hinge og Happn. 

Denne observasjonen har også Kaupang lagt merke til.

Hun mener årsaken kan være at mange mener appene oversvømmes av brukere som på ingen måte er på jakt etter romantikk.

 Beate Oma Dahle / NTB
SLETTER APPENE: Stadig flere sletter nå datingappene, viser sosiale medier. Trenden har altså antakelig snudd. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

– Appene er overfladiske, og det er vanskelig å møte noen genuint. En Tinder-date handler ofte om å dra ut og drikke, eller ha et såkalt «one-night-stand». Fokuset blir noe annet, forteller Kaupang.

 Privat
DATING: Line Rangvaldsdatter Kaupang kastet seg ut i dating-gamet ved å legge ut dette bildet på Instagram. Foto: Privat

– Jeg kjenner flere som lager profiler og sletter de senere. Eller har en profil, men aldri bruker den, legger hun til.

Ifølge henne vil folk nå finne kjærligheten organisk. 

– Jeg savner helt seriøst å kunne møte noen på samme måte som foreldrene mine gjorde, sier Kaupang.

– Ikke naturlig

At unge nå sletter datingapper overrasker ikke sexolog og parterapeut Tone Haldorsen. 

– Datingapper var nytt og spennende da det kom, men dette er ikke en naturlig måte for folk å forelske seg eller møte andre på, forteller Haldorsen. 

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) bor over en million nordmenn alene. 

En undersøkelse utført av NRK viste at 1,4 millioner nordmenn ikke hadde fast partner i 2021.

 Privat.
NY TID: Tone Haldorsen forteller at mennesker alltid vil gå tilbake til det som fungerer. I dette tilfellet handler det om å møte nye mennesker fysisk istedenfor gjennom skjerm. Foto: Privat.

Haldorsen mener tallene indikerer at antall single i Norge er rekordhøyt. Hun sier også at datingappene kan være en del av årsaken.

– Appene er avhengighetsskapende, blant annet fordi det gir oss mye bekreftelse. Samtidig, mister vi menneskelig kontakt som er kjempeviktig i et forhold, sier hun.

– Appene gjør også folk inkompetente i et forhold, fordi man blir vant til å tenke at det alltid finnes noen andre eller noe bedre. Man slutter å jobbe med parforholdet, legger Haldorsen til. 

– Ikke nødvendigvis lettere

Ane Sideri Hagen er utdannet dating coach og matchmaker. Hun mener vi nå går over i en tid hvor det ekte i mennesker og hvordan mennesker er, får mer fokus. 

Likevel mener Hagen at å møte folk organisk ikke nødvendigvis vil endre mønsteret i dagens datingkultur. 

 Privat
– IKKE LET ETTER DET PERFEKTE: Ane Sideri Hagen mener det ikke nødvendigvis er lettere å finne noen organisk, hvis man hele tiden leter etter det perfekte. Foto: Privat

– Flyktige relasjoner basert på utseende eller andre overfladiske elementer er trygge og lettere å begi seg inn i. Dette vil man også oppleve ved å date organisk og er ikke noe som løses ved at man går ut av appene og heller leter i virkeligheten, sier Hagen.

Hun mener svært få klarer eller er modige nok til å gå inn for å satse på kjærligheten. 

– Løsningen er å stå i de vanskelige følelsene man eventuelt kjenner på istedenfor å unngå meldinger eller komme med dårlige unnskyldninger. Man må være åpen og ærlig om det man føler og tenker, sier Hagen.

Til tross for dette kommer Hagen og Haldorsen med noen råd til deg som vil finne en partner i det virkelig liv.

Venner før forhold varer lengst 

Haldorsen forteller at kjærlighet kan finnes rett foran nesen på deg. Enten det er venners venner, kollegaer eller noen du har kjent i mange år. 

– De forholdene som varer lengst er de som var venner før forholdet. De har ikke den voldsomme eksplosjonen, men det at man bygger opp tenning over tid, sier hun. 

Seks datingråd fra ekspertene:

  • Vær åpen for å møte nye mennesker fysisk: Utforsk mulighetene til å bli kjent med folk gjennom venner, kollegaer, eller tilfeldige møter på byen.

  • Delta på sosiale eventer: Meld deg på kurs, arrangementer eller ta et ekstra studie ved siden av jobb for å bli mer sosial og utvide nettverket ditt.

  • Be venner om hjelp: Fortell venner og kjente at de kan sette deg opp på blind dates med personer de tror kan passe for deg.

  • Fokuser på verdier: Identifiser hvilke verdier som er viktige for deg i et forhold, slik at du lettere kan finne noen som matcher dine ønsker og behov.

  • Slutt å lete etter det perfekte: Vær åpen for at den rette for deg kan være noen du ikke forventet. Bli kjent over tid og la følelsene utvikle seg naturlig.

  • Jobb med deg selv først: Styrk egenverd, selvtillit og trygghet i den du er, slik at du møter andre med en sunn og positiv innstilling til både deg selv og relasjoner.

Kilde: Haldorsen og Hagen

Men det viktigste rådet ifølge Haroldsen og Hagen er å være åpen for folk man møter fysisk, samt oppsøke nye steder. 

– Bli mer sosial med menneskene du har rundt deg. Fortell venner og kjente at de skal sende deg på blind date med noen de tenker kan passe for deg, sier Hagen. 

– I tillegg er det viktig å jobbe med egenverd, selvtillit og bli trygg på den man er. Da er det lettere å vite hvem og hva man er interessert i, legger Haroldsen. 

Tok til Instagram 

 Privat
DANS PÅ LOKALET: I innlegget på Instagram skrev Kaupang at hun ønsket å finne kjærligheten på samme måte som foreldrene sine. Foto: Privat

Kaupang føler nå at hun har blitt tryggere i seg selv, og sluttet å begrense seg i søken etter kjærligheten.

Det ga henne mot til å gjøre noe hun aldri har gjort før. 

I en bildeserie på Instagram har hun lagt ut at hun ønsker å møte noen fysisk.

– Altså det er ikke sikkert det er så stor forskjell, men i et lite håp om at det kanskje er det, tok jeg en sjans, forteller hun. 

Innledningsvis i innlegget skriver hun: «Foreldre mine møttes på dans på lokalet – er algoritmene nåtidens dans på lokalet?».

– Kanskje det også er et push til et menneske, eller generelt universet, om å sende noen min vei. Jeg er klar!

Read Entire Article