Manager reagerer på TV 2 og NRKs dronetillatelse: – Helt uforståelig

1 month ago 23



Lørdag 31. august skal prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek Verrett vies på Vinjevollen i turistbygda Geiranger. 

I den anledning har Møre og Romsdal politidistrikt søkt om og fått tillatelse fra Luftfartstilsynet til å kunne stenge luftrommet over Geiranger i perioden 30. august til 2. september. 

TV 2 og NRK har imidlertid fått innvilget tillatelse til å operere med drone - med noen unntak. Noe prinsessens manager Carina Scheele Carlsen har reagert kraftig på.

«Store konsekvenser»

I en epostutveksling mellom manageren og politiet, som TV 2 har fått innsyn i, skriver Scheele Carlsen følgende:

«Så du mener at både TV 2 og NRK vil få anledning til å sende droner over hele eventet?»

«At det nå åpnes opp for at to medieaktører skal få fly droner over området denne helgen og at dere aktivt har vært i kontakt med dem - og til og med inngått avtale om at de skal få ivareta en pool, slik at andre medier får bilder, er for oss helt og totalt uforståelig»

Manageren reagerer videre på at politiet har «valgt ut to medier» uten å spørre eller snakke med arrangørene i forkant. 

 Jan-Petter Dahl / TV 2
GEIRANGER: Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett skal gifte seg i Geiranger. Foto: Jan-Petter Dahl / TV 2

«Dette har store konsekvenser for oss på flere plan», skriver Scheele Carlsen.

Hun utdyper imidlertid ikke hvilke konsekvenser det er snakk om.

«Jeg må gjenta at dette ikke er et offentlig bryllup som prinsessens forrige bryllup i 2002 var. Her må vi ha noe vi skal ha sagt om hva vi ønsker skal formidles av bilder til alle medier. Jeg tar nå kontakt med slottet for å høre hva de tenker.»

TV 2 har vært i kontakt med kommunikasjonssjef Guri Varpe ved Det kongelige hoff, som ikke vil kommentere saken. 

«Lite fruktbar ordveksling»

Politiinspektør i politidistriktet, Kenneth Sætre, har på sin side forklart i epostutvekslingen at politiet ikke har valgt ut noen medier - men at mediehusene TV 2 og NRK selv har søkt om dispensasjon.

«Vi registrerer at vi nok har litt forskjellig situasjonsforståelse. Når dette oppstår, blir gjerne andres beslutninger og tiltak uforståelig og en ender opp med en lite fruktbar ordveksling. Jeg vil derfor prøve å utdype dette rundt politiets søknad om luftromsrestriksjoner»

Politiinspektøren forklarer videre at når politiet behandler slike søknader, så er det med bakgrunn i sikkerhetsmessige forhold - og ingenting annet. 

 Tom Hansen / NTB
MANAGER: Prinsesse Märtha Louise sammen med manager Carina Scheele Carlsen fra et foredrag på Edderkoppen i 2019. Foto: Tom Hansen / NTB

I dette tilfellet valgte politiet å søke om luftromsrestriksjon over Geiranger på bakgrunn av sikkerheten til enkelte på gjestelisten til bryllupet, står det videre. 

«Politiet søkte ikke om denne for å holde skuelystne eller pressen unna. Det ligger ikke til i vår oppgave og er ikke noe som vi verken ville gjort eller mest sannsynlig ikke ville fått en søknad innvilget på bakgrunn av.»

«Har vi kontroll på sikkerheten, har vi ikke muligheten til å nekte pressen å filme/ta foto fra luften. Vi har ikke hjemmel til dette»

Kommenterer ikke konsekvensene

Manager Scheele Carlsen svarer videre til politiet at de har et behov for å vite hva som skjer videre  - og at de ønsker møte med politiet.

Hun legger til at en slik dispensasjon for TV 2 og NRK vil ha stor innvirkning, men heller ikke her utdyper Scheele Carlsen hvilken innvirkning unntaket vil ha. 

Til dette svarer politiet at luftromsrestriksjonen fortsatt vil være gjeldende, men at de kan ta et møte tidlig i august. 

TV 2 har tatt kontakt med Carina Scheele Carlsen, som henviser videre til Simon Valvik, som er presse- og kommunikasjonsansvarlig for bryllupet. 

– Vi har mange samarbeidspartnere og leverandører. De har ulike behov, og av hensyn til dem og avtalene våre går vi ikke inn på slike detaljer, sier han.

 Ole Berg-Rusten / NTB
TIDLIGERE DUREK-MANAGER: Simon Valvik er presse- og kommunikasjonsansvarlig for bryllupet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

På spørsmål om hvilke konsekvenser dronetillatelsen gir, svarer Valvik:

–  Vi ønsker ikke å gå inn på detaljene i dette, da det er et stor og komplekst arrangement med mange hensyn å ta når det kommer til privatliv, sikkerhet og logistikk.

Han legger til at epostutvekslingene som TV 2 gjengir er bruddstykker av en større dialog.

– Vi setter pris på at politiet strekker seg langt og aktivt bidrar med sine vurderinger.  

– Samarbeid har vært godt

TV 2 har også vært i kontakt med stabssjef i Møre og Romsdal politidistrikt,  Hans Martin Gridseth, som svarer følgende: 

– Politidistriktet sin inngang til oppdraget er utelukkende sikkerhetsrelatert, mens arrangør har andre perspektiver og hensyn enn det som nødvendigvis vil være et politianliggende.

–  Det er ikke unaturlig at kommunikasjonen reflekterer dette. Samarbeidet mellom politidistriktet og arrangør har vært godt.

– Manager ba om møte etter sommerferien. Hva kom fram på dette møtet? Var dronetillatelsen et tema?

– Planleggingsmøter for oppdraget mellom oss og andre aktører vil naturlig nok berøre tematikker som vi tar med oss i vurderinger knyttet til oppdragsløsningen, og vi kommenterer ikke på det som gjelder politiets operative tiltak.

Stor offentlig interesse

Nyhetssjef i TV 2, Fredrik Kirkevold, har følgende å si om denne saken:

– At prinsesse Märtha Louise gifter seg, er en stor begivenhet av stor offentlig interesse. Vi har søkt politiet på helt normal måte om tillatelse til å bruke drone. Det har vi fått, på lik linje med NRK, og vi kommer til å dekke dette på helt normalt journalistisk vis, sier Kirkevold.

 Thomas Evensen / TV 2
OFFENTLIG INTERESSE: Nyhetssjef Fredrik Kirkevold i TV 2 mener bryllupet har stor offentlig interesse. Foto: Thomas Evensen / TV 2

Han synes det er synd at pressen ikke får større tilgang til et bryllup der et medlem av kongefamilien gifter seg.

– I tidligere tilsvarende sammenhenger har offentligheten fått svært god tilgang. Men, vi kommer uansett til å dekke denne begivenheten på best mulig vis ut fra forutsetningene, legger han til.

Fagdirektør i NRK Nyhetsdivisjonen, Marius Tetlie, sier til TV 2 at det er opplagt at bryllupet har offentlig interesse.

– Vi ønsker å dokumentere det som skjer når hun som er nummer fire i den norske arverekken gifter seg. Vi har erfaring med slike arrangement og håndterer vår tilstedeværelse og vår journalistikk i tråd med pressens etiske regelverk.

Read Entire Article