Maktkamp på alle kanter rundt Verstappen

3 weeks ago 35



Det begynte å rakne rundt Max Verstappen (26) for to år siden.

 Max Verstappen forteller at han sliter med selvtilliten etter en svak periode. Her etter 5.-plassen i Baku sist helg. Foto: ALI HAIDER / EPA / NTB

Publisert: 19.09.2024 07:08

– Det er en tøff situasjon for ham, sier Formel 1-journalist Anna Andersson i Aftonbladet til VG.

Formel 1s suverene fører de siste årene ble bare nummer fem i Baku sist helg. McLarens Oscar Piastri vant. Red Bull mistet ledelsen i konstruktør-VM. Spenningen er stor foran helgens løp i Singapore Grand Prix.

Men det er ikke plutselig blitt ståhei og trøbbel i Red Bull-leiren.

Kaoset startet da Red Bull-gründeren Dietrich Mateschitz døde i oktober 2022. Maktkampen mellom Formel 1-sjef Christian Horner og den mektige «rådgiveren» i Red Bull-systemet, Helmut Marko, var i gang.

Anna Andersson

Formel 1-journalist og kommentator i svenske Aftonbladet

– Det er veldig urolig i teamet. De har mistet flere ansatte, sier Andersson.

  • Adrian Newey som har konstruert Red Bull-bilene, blitt genierklært og var teknisk direktør i teamet sa opp i april, har nettopp signert med Aston Martin. Pierre Waché overtok ansvaret etter Newey i Red Bull.
  • Sportssjef Jonathan Wheatley slutter når sesongen er over, for å gå til Sauber.
  • Som følge av at Wheatley slutter får Verstappens racingingeniør Gianpiero Lambiase en utvidet rolle i Red Bull som racingsjef med personalansvar, men skal samtidig fortsette i samme rolle for Verstappen.

I februar kokte det godt da den profilerte sjefen Christian Horner ble anklaget for upassende oppførsel mot en kvinnelig ansatt. Saken fikk massiv oppmerksomhet. I tillegg gikk Verstappens far, Jos, støyfullt rett i strupen på Horner.

Christian Horner

Red Bull-sjef

– Teamet står i fare for å bli revet fra hverandre. Det kan ikke fortsette slik. Det vil eksplodere. Han inntar offerrollen, når det egentlig er han som skaper problemene, sa pappa Verstappen om Horner.

Etter mye om og men ble Horner frikjent i en intern etterforskning.

Selv om det var tut og kjør, så var Verstappen raskest av alle i sesongstarten. Han vant syv av de ni første løpene. Så var det stopp. Nå har det vært syv løp uten Verstappen-seier. McLaren har også overtatt ledelsen i konstruktørmesterskapetkonstruktørmesterskapetDet er ti team i Formel 1. Hvert team stiller med to førere. Konstruktørmesterskapet kårer det beste laget, eller beste duoen om du vil. .

Nå er det synlig for alle at Red Bull sliter med bilen.

– Noe har gått galt i oppdateringen av bilen, men de vet ikke helt hva, og frem til de forstår det, så blir det vanskelig å løse problemet, sier Andersson til VG.

Viaplays ekspert Stein Pettersen stemmer i at den interne maktkampen mellom Horner og Marko har vart lenge.

– Den kom nok virkelig til overflaten for oss på utsiden i starten på sesongen med beskyldningene mot Horner. Det har nok gjort at det er vanskeligere å dra sammen i riktig retning, sier Pettersen til VG.

Men ledelsen i Red Bull skal ha vært litt høye på seg selv og alle triumfene med Verstappens tre strake VM-titler, for lagkamerat Sergio Pérez skal ha advart om bilproblemene tidlig i årets sesong, men han ble ignorert siden Verstappen fortsatte å vinne, skriver den nederlandske siden GPFans.

Ifølge GP33 skal Red Bull ha innrømmet at de første feilene med bilen ble gjort allerede i 2023. RacingNews365 skriver at Verstappen sliter med å kontrollere bilen på grunn av overoppheting av bremser og dekk. Det er problemer med gulvet i bilen.

Midt i frustrasjonens hete skal pappa Jos Verstappen, som aldri er langt unna sønnen, ha begynt å flørte med andre team, som erkerivalen Mercedes. Og krangelen med Horner fortsatte inn i sommeren.

 Jos Verstappen er alltid til stede og «passer på» sønnen Max når han konkurrerer. Her i prat med motorsportssjef i Red Bull Helmut Marko under Østerrike Grand Prix i juni. Foto: Federico Basile/IPA Sport / ipa- / Pa Photos / NTB

Nylig innrømmet Max Verstappen til den nederlandske storavisen De Telegraaf at han sliter med selvtilliten etter snart tre måneder uten seier.

– Dette er ikke noe jeg ønsker skal fortsette, sier Verstappen til avisen.

Et team som virkelig har fått fart på bil og form er McLaren. Lando Norris har tatt innpå Verstappen i VM-sammendraget, selv om Red Bull-stjernen fortsatt har en solid ledelse med 59 poeng.

– McLaren og flere andre har funnet et design som gjør bilene nesten like raske rett frem, men med en teknisk plattform som ser ut til å ha større toleranse og dermed er lettere å justere for medium og trege svinger, sier Stein Pettersen til VG.

Carlos Sainz vant Singapore Grand Prix foran Lando Norris og Lewis Hamilton i fjor.

Read Entire Article