Maiken får ikke ammefri når hun er i praksis

2 weeks ago 10



Maiken Blom Snersrud har verdens fineste gave i hendene, et barn.

Hun studerer, og gjør som myndighetene har bedt om, hun har født barn. Og møter nå overraskende utfordringer.

26-åringen er nå ute i praksis, men der får hun ikke ammefri.

– Jeg ble veldig lei meg, sier hun.

Ble overrasket

Ute i vogna ligger en liten gutt. Lille Jacob på seks måneder har nettopp våkna fra formiddagsluren sin. Mamma Maiken Blom Snersrud er på vei ut for å hente ham.

– Heiii, er du våken? Er du sulten?

Maiken løfter opp den lille gutten og kysser ham. Siden han kom til verden i vinter har hun vært travelt opptatt med studier. Bachelor-oppgaven er levert, og nå er hun på oppløpssiden som sykepleierstudent. Bare to måneder i praksis gjenstår.

Men nylig oppstår det en utfordring. Hva nå med ammingen?

– Jeg trodde at jeg hadde rett på ammefri. Jeg sendte en e-post til skolen og fikk beskjed om at det har jeg dessverre ikke. Men jeg har rett til tilrettelegging.

  • Hva synes du? Si din mening nederst i saken. 💬

Maiken Blom og Jacob

– Jacob er verdens skjønneste lillebror, sier mamma Maiken Blom Snersrud.

Foto: Tina Brock / NRK

Må ta igjen tapt tid

Denne høsten skal Maiken ha praksis ved hjemmetjenesten i Asker kommune. Jobben ligger en liten kjøretur fra boligen hennes og samboer Cengiz Al i Lier. Det hadde vært enkelt å kjøre hjem i pausen for å amme lille Jacob.

Vanlige ansatte har rett til fri en time daglig for å amme, men dette gjelder ikke for Maiken. Men tilrettelegging får hun.

Det betyr at den tida hun bruker på å amme må hun ta igjen, enten ved å jobbe lengre vakter, eller i helgene. For Maiken blir dette vanskelig da hun også har en fireåring hjemme. Hun mener systemet er firkantet.

– Jeg var redd for at jeg måtte slutte å amme. Jacob spiser litt mat, men han trenger fortsatt mye melk, sier hun.

Skuespiller og danser Cengiz Al er pappaen til lille Jacob. Han har vært hjemme med babyen når Maiken har vært på skolen. De har trilla utallige runder rundt OsloMet når Maiken har vært på skolen. I pausene har hun ammet sønnen.

Maiken Blom og Cengiz Al

Jacob kom til verden 14. februar i år på Bærum sykehus. Her er han sammen med mamma Maiken Blom Snersrud og pappa Cengiz Al. Jacob var tre uker sa mamma var tilbake på skolen.

Foto: Privat

– Amming må ikke gå utover læring, sier OsloMet

NRK har spurt Kunnskapsdepartementet om det fins regler for studenter som gir dem rett til ammefri. Kunnskapsdepartementet svarer slik:

«En student i praksis har rett til individuell tilrettelegging så sant ikke tilretteleggingen innebærer en uforholdsmessig byrde for institusjonen. Det er viktig at tilretteleggingen ikke fører til at de faglige kravene i utdanningen blir redusert. Tilretteleggingen er basert på en individuell vurdering i det enkelte tilfellet.»

OsloMet anbefalte Maiken å ta permisjon, sånn at praksisen kunne tas senere. Men, det var uaktuelt for henne.

– Nå ønsker jeg å bli ferdig sånn at jeg kan søke jobb som sykepleier, sier hun.

Men OsloMet er redde for at det kan bli for liten tid til læring om elevene får ammefri, og ikke må ta igjen timene.

Derfor kan ikke timer i praksis reduseres selv om studenten har begrunnet fravær, enten det gjelder amming eller for eksempel sykdom, sier Ingrid Ruud Knutsen. Hun er instituttleder på Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid.

OsloMet samarbeider med praksisstedene om å legge til rette for studenter som vil amme babyen sin, for eksempel ved å avtale kortere dager. Slik vi vurderer disse sakene må likevel antallet timer i praksis tas igjen for at utdanningen skal kunne godkjennes.

Bakgrunnen for dette er et EU-direktiv som stiller krav til antall timer i ulike typer praksis for å få godkjent en sykepleierutdanning. Selv om fraværet er begrunnet, må derfor studenter ta igjen timene dersom fraværet overstiger ti prosent av praksistiden, slik at læringsutbyttet blir tilstrekkelig, sier Knutsen.

Asker kommune, der Maiken skal ha praksis, sier de som arbeidsgiver vil legge til rette for amming i tråd med loven og vanlig praksis på arbeidsplassen.

Når det gjelder hvilke regler eller rammer studiestedet har for godkjenning av en praksisperiode for sine studenter, er det studiestedet selv som må kommentere, sier kommunikasjonssjef Jon Bakkerud i Asker.

Enorm respons på Instagram

Tre uker etter at Jacob kom til verden i vinter var Maiken tilbake på skolebenken, fast bestemt på å fullføre sykepleierutdanningen. Til tross for hektiske dager med utdanning, baby og en sønn til på fire år, har Maiken lyst til å fortsette ammingen.

Sent i sommer fortalte hun om situasjonen sin på Instagram. Tilbakemeldingene strømmet inn.

– Responsen var helt enorm. Jeg fikk så mange meldinger av mammaer i samme situasjon. Det som gikk igjen var at de ikke fikk tilrettelegging, de fikk ikke lov eller de måtte ta permisjon og utsette studiet et år.

Tilbakemeldingene hun fikk gir en pekepinn på at dette problemet angår mange andre unge mødre.

– Det er synd at vi blir anbefalt å få flere barn, og gjerne som studenter, og at det er slik det er i dag, sier hun.

Maiken får ikke lønn under praksisen, og hun har forholdt seg til OsloMet i denne prosessen.

Nå håper hun på en endring for studenter i samme situasjon.

Men før hun skal ut i jobb som sykepleier skal hun kose seg litt hjemme med skjønne Jacob.

For nå er han sulten.

Hva tenker du om saken og situasjonen til Maiken?

Publisert 18.09.2024, kl. 20.51

Read Entire Article