Magnus Carlsen med stikk til dommerne: – Ikke seriøs sport

4 hours ago 6



Magnus Carlsen får støtte fra sin tidligere VM-motstander Jan Nepomnjasjtsjij i kritikk av dommerne.

Klipp: Global Chess leauge - DAG 4.mov
  • Ole Kristian Strøm, VG

    Ole Kristian Strøm, VG

Publisert: 08.10.2024 01:42

Det skjer under den pågående turneringen Global Chess League, som du kan se på VG+ Sport.

Bakgrunnen er et parti med indiske Nihal Sarin (20), som med to sekunder igjen på klokken krevde remis mot belgiske Daniel Dardha - og fikk det. Dardha tilhører Carlsens Alpine SG Pipers. Sarin unngikk på den måten å tape på tid. Dette gjorde at Carlsen-laget tapte kampen.

– Dette skjedde etter at Nihal hadde gjort flere ulovlige trekk, og dommeren grep aldri inn – dessverre er vi ikke en seriøs sport, skriver Magnus Carlsen på X.

  • Se situasjonen Carlsen reagerer på her:

Nepomnjasjtsjij samstemmer, også det på X:

– Vi vet alle at det store flertallet av dommere foretrekker å bare være til stede, men aldri gripe inn. Tradisjoner må ikke brytes! skriver russeren.

Chess.com’s norske journalist Tarjei J. Svensen ser slik på det som skjedde:

– Jeg forstår Magnus’ reaksjon som spiller, men jeg er ikke helt enig i at det nødvendigvis er dommerens feil.

– Jeg kjenner ikke til omstendighetene på spillestedet, antall dommere per parti, så det kan ha noe å si også. De skal gripe inn ved ulovlig trekk, men det er jo ikke lett å følge med hvis brikkene flyr veggimellom. Da er det spillernes ansvar selv å påpeke ulovlig trekk.

Svensen forklarer bakgrunnen for det som skjedde:

– De spiller med en svært uvanlig betenkningstid i London, 20 minutter uten noe tilleggstid per trekk. Det har vært veldig få slike turneringer på det høyeste nivået de siste 20-25 årene, i alle fall ikke noen der Magnus har spilt.

Se turneringen på VG+ Sport:

Sport - VGTV
Foto: TOLGA AKMEN / EPA / NTB

I de fleste sjakkturneringer, uansett betenkningstid, gis det ekstra tid per trekk.

– I partier med tilleggstid kan man redde seg inn ved hjelp av noen kjappe trekk og på den måten spare opp tid, men det er ikke mulig her. Dermed får man slike heseblesende tidsnødsdueller der ingen av spillerne har kontroll.

– Jeg tror det kan være ganske underholdende for publikum, men et mareritt for dommerne som må håndtere situasjoner man ellers ikke er borti i turneringer med tilleggstid. Det er nettopp det som har skjedd her. I de aller fleste tilfellene trenger ikke dommerne gripe inn, men uten tilleggstid oppstår det gjerne situasjoner med for eksempel ulovlige trekk, sier Tarjei J. Svensen.

– Så må man få med at dette tross alt er noe arrangøren har lagt opp til på forhånd når de har valgt denne betenkningstiden, så da burde de sørge for at de er forberedt på at slike situasjoner kan oppstå.

– Mange dommere har høy terskel for å gripe inn i et parti mens det pågår, så det eneste er hvis de observerer at et ulovlig trekk utføres. Og det er ikke lett å se på den videoen, mener eksperten.

PS: Magnus Carlsens lag fikk mandag revansj da de brøt seiersrekken til BG Alaskan Knights. Det var kvinnene på laget, Kateryna Lagno (34) og Hou Yifan (30), som utgjorde forskjellen. Carlsen remis mot sin gamle rival Anish Giri.

Read Entire Article