Maggie Smith er død: – Hun sovnet stille inn på sykehuset, omgitt av venner og familie

1 week ago 9



Det melder Smiths publisist fredag ettermiddag.

Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB

Publisert: 27.09.2024 15:15 | Oppdatert: 27.09.2024 15:46

Dame Margaret ’Maggie’ Natalie Smith, som blant annet spilte professor McSnurp i Harry Potter-filmene, er død. Hun ble 89 år gammel.

Smith er blant annet kjent fra den britiske serien Downton Abbey, der hun spilte familieoverhodet Violet Crawley, og fra filmserien om Harry Potter. Der spilte hun professor McSnurp, som var ansvarlig for Griffing-huset der Harry Potter og vennene holdt til.

– Vi er knust

I en uttalelse fra Smiths sønn Chris Larkin til BBC bekreftes Smiths bortgang.

– Hun sovnet stille inn på sykehuset fredag morgen, omgitt av venner og familie. Hun etterlater seg to sønner og fem barnebarn som er knust over å ha mistet sin utrolige mor og bestemor, skriver han.

Samtidig takker han sykehusansatte ved Chelsea and Westminster Hospital for deres pleie og godhet.

1 av 4Foto: AP / NTB

Dekorert skuespiller

Dame Smith var aktiv som skuespiller i syv tiår. Hun debuterte på TV BBCs «Sunday night theatre» i 1955. Hennes siste rolle var i filmen «The miracle club», som kom i 2023.

Smith ble utnevnt til Dame i 1990 for sitt bidrag til utøvende kunst i Storbritannia. Hun ble også utnevnt til medlem av «Order of the Comanions of Honour», som tredje kvinne i historien. Før henne var Dame Sybil Thorndike (1970) og Dame Judi Dench (2005), kjent for sin rolle i James Bond-filmene, akseptert som medlemmer.

I løpet av karrieren har Maggie Smith mottatt en rekke gjeve priser, blant dem seks Academy awards, også kjent som Oscar-priser.

I senere år dedikerte hun deler av livet til veldedighetsarbeid. I 2011 støttet hun en pengeinnsamling for å gjenoppbygge Court Theatre i New Zealand. I 2012 støttet hun Cats Protection, og i 2013 auksjonerte Royal Horticultural Society bort en hagegnom som hun hadde dekorert, til inntekt for hagearbeidsstudier.

Read Entire Article