Må møte hos helseministeren: – De har vært mer opptatt av økonomi enn pasientsikkerhet

2 hours ago 3



– Det er virkelig en tragedie det som har skjedd med Helseplattformen, og helseforetakene kommer til å være i dyp økonomisk krise i mange år fremover. Det er bare trist.

Det sier Anne Breiby til NRK.

Hun var styreleder på St. Olav i seks år frem til 2022, og hadde da totalt ti år bak seg i styret.

Hun gir nå sin fulle støtte til de tillitsvalgte, som krever at styret i Helse Midt-Norge trekker seg.

Anne Breiby

Anne Breiby mener det bør skje en systemendring som sikrer bedre styring i helsevesenet, og at foretaksmodellen evalueres.

Foto: Leiv-Erik Bondevik / NRK

– De bør selv vurdere om de har den tilliten som er nødvendig, for å være det øverste organet i Helse Midt-Norge.

Må møte hos helseministeren

Fredag møter styret hos helseministeren etter Riksrevisjonenes kritikk mot innføring av Helseplattformen.

På spørsmål fra NRK sier styreleder Odd Inge Mjøen at han er forberedt på at ministeren vil at han skal gå av.

– Det kan godt tenkes. Jeg har ikke fått noen signaler om det, men det kan komme og det må man være forberedt på.

Har du eller dere vurdert å trekke dere?

– Vi har drøftet det blant oss som er eieroppnevnt. Men det er ingen av oss som ønsker å trekke oss. Vi mener at vi har en jobb å gjøre med tanke på å følge opp rapporten.

Styret har tidligere sagt at de «anerkjenner kritikken av innføringa av Helseplattformen».

– Arrogant tone

I et innlegg på LinkedIn kommenterer tidligere styreleder Breiby Riksrevisjonens rapport slik:

«Dette er i tråd med det jeg opplevde da jeg var styreleder på St. Olav: Helseplattformens ledelse og styret og ledelsen i Helse Midt-Norge, som er de øverste ansvarlige, tok ikke pasientsikkerhet på alvor. De som sa fra ble møtt med at det kostet for mye å bruke tid på å sikre pasientsikkerheten og en tone som jeg synes er arrogant,» skriver Breiby blant annet i innlegget.

– Ledelsen i helseregionen har vært mer opptatt av økonomi enn pasientsikkerhet, og det har ikke manglet på advarsler. I denne saken har ikke styret utøvet den undersøkelsesplikten de har, sier Breiby.

Hun mener ledelsen i Helse Midt-Norge har distansert seg fra de som yter helsehjelp, og er mer opptatt av å tekkes departementet.

Ønsker evaluering av foretaksmodellen

Kritikken som reises i rapporten fra Riksrevisjonen viser at det er på tide å evaluere de regionale helseforetakene, ifølge Breiby.

Det har ikke skjedd før, og nå er det på tide. Man har aldri sett på svakhetene i foretaksmodellen, og det mener jeg de må gjøre nå.

Breiby mener det er viktig å ta lærdom av de store problemene knyttet til innføringen av Helseplattformen.

Her må det skje en systemendring, så dette aldri skjer igjen. Det er det viktigste.

Odd Inge Mjøen

Ifølge styreleder Odd Inge Mjøen har Helse Midt-Norge ansvar for å legge til rette for at helseforetakene ivaretar pasientsikkerheten, en oppgave de tar på alvor.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Tar ansvaret på alvor

Odd Inge Mjøen ble styreleder i Helse Midt-Norge idet Anne Breiby gikk av som styreleder ved St. Olav. Han vil derfor ikke uttale seg om ting som skjedde før hans tid som styreleder.

Han mener, i motsetning til Breiby, at foretaksmodellen er evaluert en rekke ganger. Senest i mars 2023, da Sykehusutvalget leverte sin utredning.

– Det er mange politikere og ansatte innenfor helsevesenet som er misfornøyd med modellen, men ingen har kommet opp med en ny og bedre modell.

Mjøen avviser at styret er mest opptatt av og tekkes departementet.

– Vi får våre oppdrag fra Helse- og omsorgsdepartementet, men jeg bruker all min tid ut mot helseforetakene vi har, sier Mjøen.

– Vi er opptatt av vårt sørge-for ansvar. Det er helseforetakene som har det direkte ansvaret for pasientsikkerheten, og vi skal legge til rette for at de kan utføre den oppgaven.

– På kollisjonskurs

Anne Kjersti Befring, professor på juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo, gir full støtte til Breiby.

– Helseforetaksmodellen har aldri blitt evaluert ut fra målene som ble satt da modellen ble vedtatt i 2001. Deler av den er kartlagt, særlig av Riksrevisjonen, sier Befring.

Anne Kjersti Befring

Jusprofessor Anne Kjersti Befring mener helseforetaksmodellen har klare svakheter. Hun støtter tidligere styreleder ved St. Olav, Anne Breiby, i at modellen må evalueres.

Foto: Universitetet i Oslo (UiO)

Hun mener makten i de regionale helseforetakene kan være på kollisjonskurs med maktfordelingen i Grunnloven, noe hun nylig skrev om i en kronikk i Aftenposten.

Et forskningsarbeid er derfor satt i gang ved fakultetet for å se på systemutfordringene ved Helseforetaksmodellen.

Hun mener beslutningene og prosessene knyttet til innføringen av Helseplattformen tydelig visere svakhetene ved modellen.

– Målet var at denne organiseringen skulle gi bedre pasientsikkerhet, styrket bemanning og bedre økonomisk kontroll. Det motsatte har skjedd, sier Befring.

Hun mener Riksrevisjonen har påpekt det samme i flere rapporter.

– Det foreligger mange rapporter fra Riksrevisjonen om helseforetaksmodellen. De viser at sykehusene styrer med høy risiko både økonomisk, når det gjelder pasientsikkerhet og bemanning.

Publisert 01.11.2024, kl. 09.06

Read Entire Article