Må legge ned fire rusbehandlingsinstitusjoner: – Ekstremt skuffende

13 hours ago 6



90 pasienter og over 100 ansatte blir berørt når fire av Tyrili-stiftelsens rusbehandlingsenheter må legges ned.

Stiftelsesleder for Tyrili-sentrene, Jonas Finnby, sørger over at fire av Tyrili-sentrene må legges ned grunnet den nye avtale til Helse Sør-Øst. Foto: Anders Bisgaard

Publisert: 21.10.2024 19:48

Kortversjonen

Tyrili er en ideell organisasjon som ble etablert i 1980 og tilbyr behandling til voksne for rusavhengighet.

– Helse Sør-Øst har inngått nye avtaler om rusbehandling. Fire av Tyrili-sentrene ble ikke inkludert, og må derfor legges ned.

Det sier stiftelsesleder Jonas Finnby. Han er «ekstremt skuffet og sjokkert».

Berører mange

Tyrili har i dag 134 pasienter innskrevet på avtaler med Helse Sør-Øst. I tillegg er tre pasienter på brukerstyrte plasser og 98 pasienter innskrevet med ambulant oppfølging.

På ventelisten til de seks enhetene Tyrili driver for Helse Sør-Øst, står det 76 pasienter.

Slutt på nyåret

– Alle Tyrilis enheter driver innenfor tverrfaglig spesialisert behandling av ruslidelser. Det er vår spisskompetanse, sier Finnby.

Avtalene strekker seg over 4 år fra 1. januar 2025, med mulig videreføring av avtalen i til sammen ytterligere 4 år.

– Vi scorer godt på kvalitet, som Helse Sør-Øst vektlegger. Vi stiller oss uforstående til vurderingene helseforetaket har gjort, sier Finnby.

Opptatt av kvalitet

Helse Sør-Øst skriver i en pressemelding at 14 private aktører får tilbud om å inngå avtale med Helse Sør-Øst innen tverrfaglig spesialisert rusbehandling.

– Dette er avtaler som vil styrke kvaliteten i det samlede tilbudet. I tillegg skal sykehusene videreutvikle sine tjenester, spesielt innen integrert ettervern, skriver de.

Helseforetaket vektlegger kvalitet og ivaretagelse av pasienter.

– Overgang til ny avtaleperiode medfører at enkelte av dagens avtaleparter ikke får fornyet avtale. Dette innebærer at noen pasienter vil få tilbud om å bytte behandlingssted, skriver helseforetaket.

– De nye avtalene vil styrke kvaliteten på rusbehandlingen i Helse Sør-Øst og bidra til et godt og differensiert tilbud i regionen, med en god geografisk spredning. Når vi nå inngår nye avtaler, har vi vært opptatt av kvalitet. Vi legger vekt på at de private institusjonene skal samhandle tett med øvrig spesialisthelsetjeneste og kommunene, sier Cecilie Skule. Hun er avdelingsdirektør for psykisk helsevern og rusbehandling i Helse Sør-Øst RHF.

Read Entire Article