Kommunen har sviktet næringsvirksomheten, mener Pål Reinung, daglig leder i Hegdehaugens Jernvarehandel.
Publisert: 09.11.2024 10:11
Kortversjonen
- Familiebedriften Hegdehaugens Jernvarehandel stenger dørene etter 100 års drift.
- Reinung kritiserer Bymiljøetaten for dårlig vintervedlikehold og parkeringsregulering i Bogstadveien, som har hindret kundetilgang.
- Oslo Handelsstands Forening har møtt Bymiljøetaten for å diskutere bedre løsninger for vinterdrift og parkeringsmuligheter til fordel for næringsvirksomheten.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
I et gult-oransje bygg midt i handelsgaten Bogstadveien har familiebedriften Hegdehaugens Jernvarehandel hatt sitt virke i over hundre år. Søskenparet Nina og Pål Reinung er tredje generasjon som driver den. Butikken er kjent for mange som jernvarehandelen som har «nesten» alt.
Nå skal dørene stenges for godt.
En årsak er at Pål og Nina Reinung har nådd pensjonsalder. De har ikke noen som kan overta familiebedriften. En annen er at markedet har endret seg, med flere konkurrerende nisjebutikker.
Men Reinung mener også det er blitt vanskelig å drive butikk i sentrum. Avisa Oslo omtalte saken først.
Parkeringsplasser ble ikke brøytet
Bogstadveien er en hyppig trafikkert vei. Biler og kollektiv trafikk kommer ikke sjelden i konflikt. Aftenposten har tidligere skrevet at feilparkerte biler i Bogstadveien har ført til mye trikkestans. Særlig om vinteren som følge av mye snø og dårlig brøyting.
De siste to årene har skapt hodebry og brøytekaos for Bymiljøetaten.
Fjorårets snøfall gjorde hverken kommunen eller næringsvirksomheten en tjeneste. Parkeringsplasser ble ikke brøytet, så kundene fikk ikke parkert riktig. Det ble innført et parkeringsforbud som ikke ble opphevet da snøen smeltet.
Reinung har selv gjennomført undersøkelser blant kundene. De viser at kunder som kommer med bil, står for 30 prosent av omsetningen.
– Når politikerne gjør det de kan for å hindre biler, så blir det vanskeligere for de viktigste kundene å komme til butikken, sier Reinung.
– Bymiljøetaten ødelegger for handelen
Etatens tiltak i år var å innføre parkeringsforbud om natten, slik at det kunne brøytes og måkes.
Reinung mener det ikke ble brøytet godt nok. Ifølge han kolliderer kommunens håndtering av parkering med næringsvirksomheten.
– Det går på bekostning av drift og lønnsomhet. Bymiljøetaten ødelegger forferdelig mye for handelen her i byen, sier Reinung.
Hegdehaugens Jernvarehandel får mange kunder som er ute etter en jernvarenisje. Det kan være en unik skrue eller et åttekantet dørhåndtak.
– Vi har prøvd å være litt annerledes. Det er mange som kommer til oss for å kjøpe det spesielle. Men vi kan ikke leve på de spesielle varene, sier Reinung.
Senest 30. november skal lokalet ryddes og pusses opp. Det blir erstattet av en klesbutikk.
Vil fortsatt ha forbud om natten
I forrige uke hadde Oslo Handelsstands Forening (OHF) et møte med Bymiljøetaten. Der tok de opp etatens håndtering av vinterens snøkaos.
Daniel Torkildsen Lea, administrerende direktør i OHF, peker blant annet på løsningen med nattestengt parkering.
– I fjor ryddet ikke kommunen parkeringsplasser for snø og is om natten som avtalt. Det skjedde kun fire ganger, sier Torkildsen Lea.
Han mener også at butikkene i Bogstadveien er avhengig av gode parkeringsmuligheter.
Thorkildsen Lea mener etaten bør opprettholde parkeringsforbud om natten. Men da må Bymiljøetaten følge opp med brøytingen.
Rune Gjøs, divisjonsdirektør i Bymiljøetaten, sier de vil følge opp forslagene fra foreningen.
– Vi setter pris på initiativet og forslagene som næringen kommer med. Vi tar det med oss i den videre planleggingen av årets vinterdrift, sier Gjøs.
Bymiljøetaten ønsker ikke å kommentere konsekvensene parkeringsforbudet hadde for næringsvirksomheten.