Lyst til å pynte med krukker slik ingen andre klarer? Her er årets plantetrender.

1 week ago 113



Lyst til å pynte med krukker slik ingen andre klarer? Og hva er egentlig årets trendplanter? Agronom Anders Røyneberg deler sine beste råd og tips.

Agronom og forfatter Anders Røyneberg synes det er gøy og inspirerende å lage fine uterom med krukkevekster. Foto: Simen Skari

Publisert: 27.04.2024 08:00

Ukens tips: Et inngangsparti, en balkong eller en terrasse kan bli til en vakker oase med krukker fulle av fine blomster.

Eksperten: Anders Røyneberg er agronom, sexolog og kjent som articgardener på Instagram hvor han har over 118.000 følgere. Han er aktuell med boken «Krukkedilla – prydplanter og spiselige vekster til uterommet».

1. Hva er fordelene med blomster og planter i krukker?

– Heldigvis trenger du ikke stor plass. Dette kan du gjøre på en liten balkong, inngangsparti eller terrasse. Jeg blir skikkelig glad av et inngangsparti eller uterom med fine krukker fylt med vakre sommerblomster, sier Anders Røyneberg.

En av fordelene med å plante i kasser og krukker er at de varmes raskere opp og dermed spirer vekstene raskere.

– Du kan også så frøene ut direkte. Så valmuefrø, ringblomst, solsikker eller andre ting du liker, sier Røyneberg.

Anders Røyneberg på balkongen på Grünerløkka. Her laget han en oase av vekster på en relativt liten plass. – Her ble det både lunt og varmt, perfekte forhold for krukker med middelhavsurter som timian og oregano, oliventre, eføy og den flerårige klatreplanten klematis, sier han. Foto: Anders Røyneberg

2. Hva med krukker og planter på budsjett?

Røyneberg foreslår:

  • Skaff deg en murerbøtte og lag et dreneringshull i bunn.
  • Fyll bøtten (1/3) med kvister, løv, gressklippavfall eller annet organisk materiale fra hagen.
  • Etterfyll med jord og plant dine favorittvekster oppi.

– Hvis du velger blomstrende sommerblomster, som margeritter i krukkene, kan disse leve hele sommeren om du passer på å knipe av avblomstrede knopper. Da vil det komme nye skudd hele tiden, og du kan faktisk ha blomstene helt til frosten kommer, tipser han.

Har du gamle potter som er litt kjedelige og gustne i fargen, kan disse lett få nytt liv.

– Krukker kan sprayes med bengalakk med din favorittfarge. Jeg liker bronse, gull og marineblå, sier Røyneberg.

På trappen hjemme hos Røyneberg er det pyntet med flere krukker med ulike blomster. Foto: Anders Røyneberg

3. Hvordan få til frodige og flotte vekster?

– Det er helt avgjørende med næringsrik jord for å få gode vekster som bugner. Ikke kast pottejorden fra i fjor, tipser han.

Skal du gjenbruke pottejord fra i fjor, gå frem slik:

  • Tilfør ny næring til jorden hver vår, enten ved å blande inn husdyrmøkkprodukter som kukompost eller hønsegjødselpellets i jorden, eller å blande kunstgjødsel som kalksalpeter i vannet. Det helles over plantejorden.
  • Kjøkkenavfall egner seg også. Om du har kaffe eller te igjen i koppen eller kannen, bland det ut med vann og hell over krukkejorden. Eggeskall er også fint. Da får plantene nitrogen, som er viktig for vekst.

– Velg en av disse gjødseltilskuddene til krukkevekstene dine, ellers kan det bli overveldende mange valg, påpeker agronomen.

Hans favoritt er hønsegjødselpellets.

– Jeg gjødsler 2–4 ganger i måneden i sommermånedene, avhengig av plantesort, for å få ekstra fine og store krukkevekster.

4. Hvilke planter/blomster egner seg best i krukker?

  1. Stauder for uterom som tåler skygge til halvskygge og takler en del regn, er for eksempel bladlilje/hosta og bregner. Sistnevnte hentet jeg fra veikanten og pottet over i krukkene mine. De tåler klimaet over store deler av Norge. De overvintrer ofte i krukkene utendørs og kommer tilbake hver vår.
  2. Hvis du liker store og blomstrende stauder som også er vintergrønne, kan rododendron trives i større krukker.
  3. Mange liker lavendel, men et enklere og vakkert alternativ er kattemynte, som har fått sitt navn fordi katter kan få en berusende effekt av planten. Den trives godt i krukker og kasser.

5. Hva er årets mest spennende planter?

– Planter trender på samme måte som musikk og klær, mener Røyneberg.

Og en av de aller enkleste, er noe du lett kan så selv.

– Nå er den store hypen popcorngress. Denne sår du enkelt selv i løpet av mai/juni. Du trenger en krukke med jord og upoppa popcorn fra butikken. Start gjerne prosessen innendørs før du setter gresset ut, sier han.

Ta gjerne mye mer enn du tror av maiskornene og dekk med jord. Ikke la jorden tørke ut. Foto: Camilla Flaatten

Slik går du frem:

  1. Strø en håndfull eller to med popcorn utover krukkejorden, gjerne tett.
  2. Dekk til med et jordlag på 3–5 cm, vann og sett potten på et solfylt sted.
  3. Da får du popping i krukkene i løpet av én til to uker og et vakkert prydgress i krukkehagen.
  4. Gresset står til frosten kommer.

Les også

Ukens tips: Slik lager du plante av popcorn

– En annen av årets populære planter er kjempeverbena (Verbena Bonarensis), sier Røyneberg.

Han beskriver den som en høyreist, elegant og vakker blomst som med sine opptil to meters høyde, strekker seg over de andre krukkevekstene.

– Kjempeverbena er blitt veldig populær. Den kan også fint overvintre inne på et kjølig sted. Da bør den klippes ned, sier Røyneberg. Foto: Simen Skari

– Skaff deg gjerne en verbena på vårparten, ta stiklinger og få mange verbenaer til uterommet. Selv endte jeg opp med over ti stykker i krukkehagen min, forteller Røyneberg.

Read Entire Article