Lover strengere innvandringspolitikk og fortsatt våpeneksport til Israel

1 month ago 19



Harris snakket om «en ny vei fremover» i nattens CNN-intervju, men hvor mye som er nytt forblir ganske uklart.

 Jacquelyn Martin / AP / NTB
HARRIS: I sitt første TV-intervju siden hun ble presidentkandidat, lover Harris «en ny vei fremover». Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB

Publisert 30.08.2024 05:18 Sist oppdatert nå

Harris gjorde torsdag sitt første TV-intervju siden president Joe Biden trakk seg fra valgkampen og hun ble Demokratenes kandidat mot Donald Trump. 

Kommentatorene i New York Times omtaler Harris som forsiktig i det første intervjuet. Hun er rolig og har en avslappet tone med CNN-reporter Dana Bash. 

- Pannekaker og puslespill

På spørsmål om når hun fant ut at Biden trakk seg og hun skulle stille som presidentkandidat, sier hun at hun vil dele litt mer enn hun har gjort før. 

- Det var en søndag. Jeg og familien hadde akkurat spist pannekaker, og så skulle vi sette oss med et puslespill. Da ringte Joe Biden, sier hun. 

Hun styrer unna reporterens spørsmål om hun selv ba Biden om å støtte hennes kandidatur. I stedet forteller hun at hennes første tanke var om Joe Biden.

- Jeg spurte om han var sikker, sier hun. Hun trekker fram alle de gode sidene ved Bidens presidentperiode. 

TV 2 har snakket med tre av Harris venner: Dette er Kamala

– Folk har alltid undervurdert henne

Selv sier hun at hun skal bla om til en ny side og finne «ny vei fremover». 

Strengere på innvandring

Den store innvandringen til USA over Mexico-grensa har blitt en stor angrepssak for Republikanerne, som anklager Harris og Biden-administrasjonen for å ikke gjøre nok.

– Vi har lover som må følges og håndheves som tar tak i og håndterer mennesker som krysser grensa vår ulovlig, og det må være konsekvenser, sa Harris.

I tillegg stilte hun seg bak president Joe Bidens sterke Israel-støtte, og hun avviste oppfordringer fra deler av Det demokratiske parti om at USA bør revurdere å forsyne Israel med mer våpen på grunn av det enorme antall drepte på Gazastripen.

Harris sa at hun støtter et sterkt Israel, men la til at «vi må få landet en avtale» om våpenhvile og gisselutveksling.

Forklarer vingling

Harris har fått flere kritiske henvendelser om at hun har skiftet standpunkt og beveget seg mot sentrum for å tekkes moderate velgere da hun stilte som visepresidentkandidat for Biden, mens hun nå gjør nye endringer. 

I intervjuet sier hun at hun står for de samme verdiene som hun alltid har gjort. 

Blant annet har hun lagt seg på en strengere innvandringspolitisk linje, og hun har gått bort fra å ta til orde for et forbud mot utvinning av olje og gass fra skiferolje, såkalt fracking, en industri som står for mange arbeidsplasser i den svært viktige vippestaten Pennsylvania.

Harris forsvarte Biden-administrasjonens håndtering av inflasjonen, og sa at de tok over en økonomi som var herjet av pandemien, som hun anklaget Trump for å håndtert dårlig.

Trump-kritikk

Harris beskrev i intervjuet Trump som en som «fremmer en agenda og et debattklima som handler om å undergrave karakteren og styrken til hvem vi er som amerikanere». Hun sa videre at han splitter nasjonen.

– Jeg tror folk er klare for å gå videre for det. Folk er klare for en annen vei framover, sa Harris.

Harris har hatt en periode med økning på målingene og rekordmye pengeinnsamling, men hun har også fått kritikk for å være vag i svarene rundt sin egen politikk. Trump drev samtidig valgkamp i Michigan, der han beskrev Harris som den «største vinglepetteren», før han kritiserte intervju-opptredenen.

– Hun så ikke ut som en leder for meg, sa Trump.

Videre angrep han Harris for det han mener er endringer i innvandringspolitikken.

– Nå sier hun «Å, vi vil lage en sterk grense». Hvor har hun vært i tre og et halvt år, spurte han retorisk.

SE: Hun er hardere mot Trump i denne videoen, mens TV-intervjuet har en mye lettere tone. 

Kan ha med republikaner

Også Minnesota-guvernør og visepresidentkandidat Tim Walz var med på intervjuet.

De to diskuterte muligheten for å ha med en republikaner i regjeringen, og Harris sa at hun ønsker innspill fra folk med forskjellige synspunkter.

– Jeg mener det er viktig å ha folk rundt bordet når noen av de viktigste avgjørelsene tas som har forskjellige synspunkter og opplevelser. Og jeg tror det ville vært godt for det amerikanske folk å ha et medlem i administrasjonen som er republikaner, sa Harris.

Read Entire Article