Flere skoler i landet lar barna leke i den første skoletimen hver dag. Det øker lysten til å skrive og lese, ser forskerne.
Publisert: 10.11.2024 12:30
I kjølvannet av pandemien blusset skolevegringen opp. Da fikk skoleledelsen i Sola kommune lyst til å prøve ut noe nytt: fri lek på timeplanen i første time, hver dag på første trinn hele året.
Målet var blant annet at det kunne redusere skolevegring hos de yngste elevene. Resultatet?
Nå får førsteklassingene i Sola kommune leke så mye de vil i første skoletime året rundt.
To lærere fulgte med på leke-prosjektet og så mulighetene lek gir som en effektiv metode for å gi barn lyst til å skrive og lese.
– Enkelt og kostnadsfritt
I sin masterstudie fra Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger konkluderer lærerne med at leken har stort potensiale for å øke barns motivasjon for å lese og skrive.
Det som overrasket lærerne, var at barna selv valgte å lese og skrive som en del av leken.
– Vi mener at studien vår viser at svært enkle og kostnadsfrie grep kan føre til lese- og skrivelyst, sier Elin Hoftun Jørgensen.
Hun har gjort masterstudien sammen med Linda Laugaland Sele. De har 19 og 13 år bak seg som lærere.
De ser at en time frilek daglig på første skoletrinn har mange fordeler. Den nye masteroppgaven gjorde de på to skoler med 56 førsteklassinger som startet opp med leketime i fjor.
Nå er de kontaktlærere for hver sin førsteklasse ved Grannes skoleGrannes skoleSkolen har 36 førsteklassinger fordelt på to klasser..
I klasserommet ruller de ofte gråpapir bortover gulvet i klasserommet, så elevene kan skrive og tegne sammen i den første skoletimen.
Diskusjonen om hvor mye eller lite barn skal få leke i skoletimene har rullet i årevis.
Tidligere studier har vist at barn ofte setter i gang med det som ligger foran dem. Små tavler, kritt, papir, skrivesaker.
Dette utstyret sto klart i klasserommet under masterstudien, når førsteklassingene kom på skolen.
Elevene var vant til at det bare stod noen bøker i klasserommet. Så situasjonen med mye å velge i var også ny for barna. Nå kunne de selv bestemme hva de skulle gjøre. Og de to lærerne ble overrasket:
– Vi forventet ikke å finne såpass stort engasjement ved å kun legge til rette for lese-og skriveaktiviteter uten noen som helst veiledning eller oppmuntring fra lærer, sier Linda Laugaland Sele.
Å skrive på post it-lapper tok helt av. Studien foregikk i november, så mange skrev brev til julenissen.
Flere skoler bruker samme metode
Også flere skoler i Agder, Rogaland og Trondheim lar elevene på første skoletrinn leke i første skoletime. Aftenposten er også kjent med at flere andre kommuner vurderer å bruke metoden.
– Erfaring fra andre skoler viser også at daglige leketimer gir færre konflikter mellom barna. Tanken bak leketimen er at barn trenger å få være sosiale og få ut energi, sier Elin Hoftun Jørgensen.
Hvis interessen for å skrive brev skulle dabbe av, kler de seg ut som postmann med veske og frakk og deltar i leken sammen med barna.
– Slike små grep får opp motivasjonen igjen. Vi ser at elever som opplever lite mestring og kompetanse i lesing og skriving, deltar mer i lese- og skriveaktiviteter, når læreren deltar, sier Linda Laugaland Sele.
– Hva mer motiverer barn til å lese og skrive?
– Nyhetens interesse er en viktig faktor for å skape engasjement som kan føre til lese og skrivelyst. Når den voksne engasjerer seg i lese-og skriveaktiviteter vil også barna bli engasjert. Dette vil vi tro gjelder både i klasserommet og hjemme, sier de.
Hver skole bestemmer sitt opplegg
Utdanningsdirektoratet følger med på utviklingen. De er kjent med at flere kommuner nå vurderer å bruke lek på forskjellige måter for å få barn til å lese. Det ser direktoratet positivt på.
Ifølge læreplanen for grunnskolen skal lek knyttes til læring. Men det er også rom for fri lek som elevene styrer selv.
– Det er bra at skolene prioriterer lek for barna på første trinn, sier Hedda Birgitte Huse i Utdanningsdirektoratet. Hun er avdelingsdirektør i Avdeling for rammeplaner og læreplan grunnskole.
– Lek er barnas måte å uttrykke seg på og nødvendig for de yngste barnas trivsel og utvikling. Hvordan leken organiseres konkret, kan hver skole bestemme, påpeker Huse.