Lom-ordfører angrer ikke

3 hours ago 6



  • Lom-ordfører Kristian Frisvold fra Bygdelista.

    Lom-ordfører Kristian Frisvold fra Bygdelista. Foto: Fraser Gray/Shutterstock

    Lom-ordfører Kristian Frisvold har fått mye kritikk etter sine utspill i forbindelse med skolenedleggelsene i Innlandet.

    Ordføreren sa at det er «erklært full krig» og at man ikke lenger trenger være saklige, men kan gå etter person.

    Han oppfordret videre til å «grave opp dritt» på politikere fra Høyre, Arbeiderpartiet og MDG.

    Tirsdag morgen var Frisvold gjest i Politisk kvarter på NRK.

    Etter å ha sovet på gårsdagens utspill, angrer han ikke.

    – Vi har vært saklige og etterrettelige så lenge. Vi har prøvd med alt, sa Frisvold.

    Han hevdet videre at nedleggelsene har vært «forhåndsbestemt».

    – Det blir mye dyrere å legge ned utkantskolene enn å ha dem gående, sa ordføreren.

    Frisvold ble konfrontert med utsagnet om at «alt er lov».

    – Jeg vil ta i bruk alle lovlige midler for å få stoppet dette. Det er ikke annet enn lovlige midler jeg har oppfordret til, svarer Frisvold.

    teaser

    i går 20:46

    Kjemper en desperat kamp for skolen sin: – Vil ta livet av hele lokalsamfunnet

  • Andreas Brattåker Støyva / Maria T. Pettrém

    06:59

    Forsinkelser på alle T-banelinjene

    Det er en del forsinkelser på alle T-banens linjer tirsdag morgen. Det skyldes glatt skinnegang, skriver Sporveien på X:

    – Vi har arbeidsmaskiner som jobber med å pusse skinnene så det ikke blir så glatt.

  • Mehl forlenger grensekontrollen

    Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) har besluttet å forlenge indre grensekontroll i Norge.

    Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) har besluttet å forlenge indre grensekontroll i Norge. Foto: Javad Parsa / NTB

    Justisminister Emilie Mehl (Sp) forlenger den indre grensekontrollen. Bakgrunnen er økt terrortrussel, særlig mot jødiske og israelske mål.

    – Jeg har nå bestemt å forlenge grensekontrollen til 11. november 2024. Dette gir politiet større mulighet til å innhente informasjon om reisende og til å kontrollere mer på grensen. Dette gjør vi for å beskytte mot terror, særlig mot jødiske og israelske personer og institusjoner i Norge, sier justis- og beredskapsminister Emilie Mehl (Sp) i en pressemelding

  • Demonstrasjoner i kommuner som trues av skolenedleggelser

    Tirsdag stenger en rekke butikker og forretninger i både Lom, Skjåk, Flisa og Vågå i protest mot skolenedleggelsene som er foreslått i Innlandet.

    Det er ventet at flere tusen mennesker kommer til Hamar i busser for å markere sin motstand mot fylkestingspolitikernes beslutning om å legge ned de videregående skolene på Dokka og Skarnes, samt skolestedene Lom, Dombås, Flisa og Sønsterud, skriver VG.

    Flere dagligvarebutikker, bakerier, sportsforretninger og annen næringsvirksomhet i Lom har varslet at de stenger tirsdag, og det samme gjelder bedrifter i nabokommuner som Skjåk, Flisa og Vågå.

    Istedenfor å holde åpent drar de til Hamar sammen med skoleelever for å demonstrere.

    Politikerne i fylkestinget samles i Hamar tirsdag for å diskutere saken, og på onsdag faller selve avgjørelsen.

  • Ingen streik i kirkelig sektor

    Det blir ingen streik for organisasjonsansatte i kirkelig sektor etter at arbeidsgiverorganisasjonene og Hovedorganisasjonen KA kom til enighet på overtid i meklingen natt til tirsdag.

    Det blir ingen streik for organisasjonsansatte i kirkelig sektor etter at arbeidsgiverorganisasjonene og Hovedorganisasjonen KA kom til enighet på overtid i meklingen natt til tirsdag. Foto: Alf Simensen / NTB

    Elleve forskjellige fagforeninger kom til enighet med Hovedorganisasjonen KA på overtid natt til tirsdag om ny tariffavtale for organisasjonsansatte i kirkelig sektor.

    Resultatet sikrer en profil på linje med andre ansatte i virksomheter innen kirkelig sektor og frontfaget for øvrig, heter det i en pressemelding fra Fagforbundet.

    – Vi mener vi har lykkes med å sikre alle ansatte bedre lønn og også en rettferdig lønnsutvikling med sammenlignbare virksomheter og områder, sier Fagforbundets forhandli

  • Innlandet-politiker anmelder hets i skolesaken

    Sist uke stilte rundt 2000 personer opp med fakler til kamp for Dokka videregående skoles eksistens. Onsdag kommer avgjørelsen i fylkestinget, og kampen har tilspisset seg.

    Sist uke stilte rundt 2000 personer opp med fakler til kamp for Dokka videregående skoles eksistens. Onsdag kommer avgjørelsen i fylkestinget, og kampen har tilspisset seg. Foto: Morten Normann / NTB

    En fylkestingspolitiker i Innlandet har nylig tatt kontakt med politiet for å anmelde hets eller hendelser i skolesaken.

    Gruppeleder for Innlandet Høyre, Joakim Ekseth, bekrefter at en fylkestingspolitiker fra hans parti har kontaktet politiet.

    – Det kan jeg bekrefte. Det er blitt for mye på enkeltpersoner, sier Ekseth til NRK.

    Foreløpig dreier det seg om én, men han ser ikke bort ifra at det kan bli flere.

    Henvendelsen til politiet skjedde nylig i forbindelse med skoleprosessen, som har hardnet til. Onsdag kommer avgjørelsen om hvorvidt flere videregående skoler skal legges ned.

    – Nå i kveld kom det jo en ytterligere utvikling, og jeg er virkelig sjokkert over hvordan ordskiftet er, og hva folk får seg til å si. Det er lavmål, sier Ekseth, som mener saken må få etterspill.

    – Det er ødeleggende, og folk blir redde, sier han.

    Les mer om saken her.

  • Pågrepet mistenkt for flere brannstiftelser i Oslo sentrum

    I løpet av kort tid kom det inn meldinger til politiet og brannvesenet om brann i søppelkasser i Oslo sentrum. I forbindelse med dette har politiet pågrepet en mann påtruffet i nærheten av åstedene, melder politiet på X.

    Pr. nå er det snakk om 3–4 åsteder.

    Brannvesenet har kontroll på det som er av branner, mens politiet gjør undersøkelser.

    Politiet skriver også at det er naturlig å se disse brannene i sammenheng med brannene tidligere i ettermiddag. Dette ut ifra område brannene har skjedd i og beskrivelser av gjerningsperson.

    Tidligere på dagen ble det meldt om brann på Fredensborg.

  • Lom: – Sterke følelser endrer ikke fakta

    Kampen for en rekke videregående skoler i Innlandet fortsetter. Mandag kveld tilspisset striden seg ytterligere.

    Ordfører Kristian Frisvold i Lom sier nå at alt er lov i debatten og erklærer full krig mot fylkespolitikerne i Innlandet, melder NTB.

    – Vi trenger ikke å være saklige lenger, vi kan gå etter person. Det betyr at alt er lov, det er konklusjonen min på sånn adferd, sa Frisvold da han hadde ordet på mandagens kommunestyremøte, ifølge NRK.

    Hanna Flækøy Skjåkødegård, grunnlegger av Tverrfaglig arbeidsgruppe for fremtidsskolen i Innlandet, har registrert at det er mye følelser i sving i Lom mandag.

    – Dette er en vond prosess å stå i. Samtidig så endrer ikke sterke følelser fakta. Dette utspillet fra ordføreren i Lom er ikke et frikort for å dra debatten bort fra faktiske forhold og over på hvordan vi debatterer. Fakta og forskning viser at distriktsskolene har livets rett og det budskapet må ikke drukne i krigsretorikk, sier Skjåkødegård.

Read Entire Article