Liverpools «nye» våpen: – Jeg imponerer meg selv

4 hours ago 6



En viktig midtbanerolle så ut til å bli en floke for Liverpool-manager Arne Slot i hans første sesong. Så testet han Ryan Gravenberch (22) der.

 Ryan Gravenberch har tatt både spillere, fans og eksperter med storm i sin nye rolle under Arne Slot. Foto: Molly Darlington / Reuters / NTB
  • Lisa Amdam Tetlie, VG

    Lisa Amdam Tetlie, VG

Publisert: 05.10.2024 12:27

Det har fungert over all forventning. I hvert fall hvis man skal tro Liverpool-journalist i The Athletic, James Pearce.

Han er en av mange som roser Liverpools «nye» midtbanestjerne.

«Slots første måneder har vært fulle av suksesshistorier, men ingen av dem er i nærheten av den om Ryan Gravenberch», skriver Pearce.

For i en rolle som så ut til å stå svekket ved sesongstart, har Gravenberch bevist at svaret på problemet ikke var å handle på overgangsmarkedet.

Nederlandske Gravenberch har gått fra en mer offensiv rolle under Jürgen Klopp sist sesong, til en rolle med mer defensivt ansvar under Klopp-arvtager Arne Slot denne sesongen.

Her kan du se litt av Ryan Gravenberchs innflytelse på Liverpools midtbane denne sesongen.

«I løpet av noen måneder har han gått fra å være i periferien til å være i midten av en ny æra. Han vokser for hver eneste kamp», skriver Pearce.

Fotballekspert Lars Tjærnås er også full av lovord for midtbanespilleren som har fått mer ansvar..

– En av de største årsakene til Liverpools gode sesongstart, heter Ryan Gravenberch, sier Tjærnås i en analyse for rettighetshaver Viaplay.

Liverpool jaktet opprinnelig en helt annen spiller til midtbanerollen Gravenberch i dag bekler.

Men da den overgangen falt i grus, så manager Slot muligheten til å velge en fra egne rekker i stedet.

Arne Slot

Liverpool-trener

– Jeg snakket med treneren, og han sa: «Jeg ser deg som en nummer åtte, slik som i forrige sesong, men jeg vil prøve deg som en nummer 6 også», forteller nederlenderen selv til klubbens egne hjemmesider.

– Det sa jeg at vi selvfølgelig kunne gjøre. Resten er historie.

Liverpools nummer 38 spilte nemlig i en mer offensiv midtbanerolle under Jürgen Klopp forrige sesong.

Da var både prestasjonene og spilletiden varierende for den 22 år gamle nederlenderen.

Så ble han satt tilbake i en rolle han kjenner igjen fra tiden som unggutt i AjaxAjaxI Ajax spilte Gravenberch ofte enten sentral eller defensiv midtbane. Han jobbet sammen med John Heitinga, som han også jobber med i Liverpool i dag..

Til nå har han ikke gått glipp av et eneste minutt på gresset i Premier League eller Champions League.

– Den defensive delen gjør jeg også veldig bra, så jeg imponerer meg selv litt, sier han.

Den tidligere Liverpool-stjernen Jamie Carragher sammenligner han med en spiller av et helt spesielt kaliber.

– Han er nesten (Patrick) VieiraVieiraVieira spilte for flere store klubber, men er mest kjent for de fleste fra tiden i Arsenal under Arsene Wenger. I sin posisjon var han regnet som en av de aller beste.-aktig. Jeg ville ikke bli for revet med etter de to første kampene med tanke på motstanden, men jeg sa at dette ville være en syretest. Den har han bestått med glans, sa Carragher etter 3–0-seieren mot Manchester United.

 Midtbanen balanserer Gravenberch sammen med Alexis MacAllister ved sin side, og med Dominik Szoboszlai i en høyere posisjon på midtbanen. Her sammen med sistnevnte mot AC Milan. Foto: Claudia Greco / Reuters / NTB

Gravenberch roses for flere aspekter i spillet, men særlig for hans evne til å omskape enkle gjenvinninger til angrepsmuligheter, og for hvordan han utfører den «usynlige» midtbanejobben som lar laget dominere.

– Og det som kanskje er terningkast seks, som gjør han til en av de mest ekstreme i den rolle, er at han har en fantastisk motor og et driv med ballen. Han kan bare blåse forbi og pulverisere et organisert forsvar alene, sier Tjærnås.

Til tross for uhemmet ros, har nederlenderen fortsatt én egenskap som kan forbedres – men som til gjengjeld kan gjøre han til en spiller i verdensklasse.

– Hvis han skal ta neste steg, og gå fra å være blant de beste til å kanskje å bli den beste i rollen, så mener jeg ett av arbeidskravene er å få ned feilprosenten på høyrisikopasninger.

– Tar han det steget også, så kan han bli Premier Leagues aller beste midtbanespiller, sier Tjærnås.

Her kan du se hele analysen til Lars Tjærnås:

Read Entire Article