– Litt dystopisk å tenke at staten skal være den eneste som kan oppdra barnet ditt

1 month ago 24



ARENDAL (Aftenposten): Foreldre sier det er vanskelig å styre barn på sosiale medier: – Det finnes vel fortsatt foreldremøter, svarer Simen Velle.

Simen Velle bruker Arendalsukas siste dag på å spise is og snakke med Aftenposten om at han er kritisk til aldersgrense i sosiale medier. Her sammen med rådgiver Audun Greve. Foto: Jan T. Espedal

Publisert: 21.08.2024 12:10

Kortversjonen

– På en skala fra én til fem, hvor god idé synes du det er å innføre en verifiserbar aldersgrense på sosiale medier?

– Null. Jeg synes ideen om at barn holdes borte fra sosiale medier, er god. Ideen om et forbud er elendig.

Det sier Simen Velle, leder i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) idet han kaster seg inn i en av vår tids store skjermdebatter.

Regjeringen varslet nemlig tidligere i sommer at den kommer til å innføre en verifiserbar aldersgrense i sosiale medier.

Blir dette innført, må vi kanskje alle bli vant til å bruke BankID eller en annen løsning for å verifisere at vi er gamle nok til å bruke Facebook eller TiktokTiktokSosialt medium hvor brukeren publiserer videoer som alle andre brukere mer eller mindre tilfeldig kan få opp i sin egen videostrøm..

Flere andre partier har varslet at de støtter en slik grense. Regjeringen har ennå ikke landet på hvilken alder grensen skal ligge på.

Da han var liten, tok det Simen Velle i FpU svært kort tid å få tilgang til nettsider og programmer han egentlig ikke skulle ha tilgang til – uten at han spesifiserer hvilke ting han fikk tilgang til. Foto: Jan T. Espedal

– Vil ikke fungere

Velle synes ideen er bakstreversk, gammeldags og rett og slett lite realistisk.

Han sier han selv har vært gjenstand for aldersbestemte sperrer uten at det hjalp særlig:

– Vi hadde foreldrelås på familie-PC-en slik at noen programmer og nettsider var bak en sperre. Tror du det stoppet meg, spør han retorisk og svarer seg selv:

– Da jeg var liten, tok det meg omtrent et kvarter å få tilgang til ting jeg ikke skulle ha tilgang til.

Velle mener det også er fullt mulig for ungdom i dag å komme seg rundt slike sperrer, for eksempel ved å bruke VPN.

– Unge klarer helt fint å sno seg rundt det. Det er ikke sånn at du kan knipse, og så låser du hele internett.

Politikkens Tiktok-konge

Simen Velle ble for alvor kjent i norsk politikk da han ledet ungdomspartiet sitt til en knalloppslutning i skolevalget før kommunevalget i fjor.

Med hele 19,5 prosent ble Frp nest størst, bare slått av Høyre. Tall fra SSB viste at over halvparten av menn mellom 20 og 25 år stemte Høyre eller Frp i det ordinære valget.

Flere, inkludert Velle selv, har spekulert på at seieren delvis kan forklares i hans tilstedeværelse på sosiale medier, især Tiktok.

– Er du negativ til en aldersgrense fordi du er så populær blant unge på Tiktok?

– Nei, ikke i det hele tatt. De som vil bli truffet av et slikt forbud, stemmer ikke i skolevalget eller i vanlige valg uansett, svarer Velle kontant.

Velle fremholder at standpunktet hans er drevet av ideologi.

– Det handler om rett og galt og om myndigheten som foreldre har over barna sine.

Simen Velle vant valget på Tiktok i fjor. Men han sier det er ikke derfor han er så imot aldersgrense i sosiale medier. Foto: Jan T. Espedal

Trekker frem skytespill

Istedenfor forbud og aldersgrense mener Velle at samfunnet må satse på å bygge opp kompetanse.

– Det er nok en lur idé å fase inn sosiale medier over tid. Men skal vi nekte yngre barn sosiale medier og samtidig late som det er helt uproblematisk når de når en viss alder?

Flere forskere Aftenposten har snakket med, er også kritiske til en streng, verifiserbar grense og trekker frem samme problem.

Samtidig sier flere foreldre at det er vanskelig å regulere barns tilgang til sosiale medier når andre barn får lov av sine foreldre, har Medietilsynet skrevet i en rapport.

Simen Velle avfeier dette og ber foreldre snakke sammen:

– I min kompisgjeng da jeg vokste opp, hadde vi veldig lyst til å spille skytespill. Foreldrene våre var ikke så giret på det, så de snakket sammen og ble enig om hvor mye vi skulle få lov.

– Det finnes vel fortsatt foreldremøter og arenaer hvor foreldre kan lage avtaler? Vi trenger ikke binde opp alt i lovverket.

– Er det ikke litt utopisk å tenke at man kan løse problemet med unge på sosiale medier slik?

– Er det ikke litt dystopisk å tenke at staten skal være den eneste personen som kan oppdra barnet ditt?

Står alene

De fleste partier på Stortinget har ikke tatt en veldig klar stilling til aldersgrense i sosiale medier, viser en gjennomgang Aftenposten gjorde i juni.

Likevel har alle partier bortsett fra MDG og Frp uttrykt at de er positive til å stramme inn regelverket. Men Velle lar seg ikke skremme av å stå alene.

– Jeg har ikke noe problem med det, så lenge jeg har rett, sier han og legger til:

– Vis heller barn at livet byr på de tingene livet byr på. Internett har kommet for å bli. Du får ikke stoppet det nå. Katta er ute av sekken.

Read Entire Article