Jonas Gahr Støre omtalte batteriprosjektet som «kjernen i Arbeiderpartiets klimapolitikk». Frp-leder Sylvi Listhaug kaller det gambling med skattebetalernes penger.
Publisert: 13.10.2024 07:24
Kortversjonen
- Sylvi Listhaug kritiserer bruken av skattebetalernes penger på risikofylte prosjekter og ønsker et stopp for støtte til batteriselskaper, inkludert Morrow i Arendal.
- Næringsminister Cecilie Myrseth understreker at støtten ble introdusert under tidligere regjering og fremhever betydningen av virkemiddelapparatet i grønn omstilling.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Hva skal Norge leve av etter oljen? De siste årene har batterier blitt trukket frem som en næring Norge bør satse på, og regjeringen presenterte i 2022 Norges første batteristrategi.
Da han besøkte batteriselskapet Freyr i Mo i Rana i 2021, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at «etableringer som dette er kjernen i Arbeiderpartiets klimapolitikk. Vi skal kutte utslipp og skape jobber.»
Til sammen har de fire batteriprosjektene i Norge fått 1,1 milliarder kroner i tilskudd og lån fra staten, viser tall A-magasinet har samlet inn. Men selskapene har støtt på økonomiske og tekniske utfordringer, og flere har lagt storslagne planer på is. To selskaper vil i produsere batterier i Kina i stedet for Norge – foreløpig. I Freyr i Mo i Rana sies 35 fast ansatte opp i høst.
- Les hele saken fra A-magasinet saken: Var det dumskap å satse på batterier i Norge?
Sier nei til støtte til Morrow
Sylvi Listhaug (Frp) mener dette illustrerer problemet med Arbeiderpartiets klimapolitikk.
– De gambler milliarder av skattebetalernes penger på høyrisikoprosjekter, sier hun.
Selskapene insisterer på at de fortsatt kan lykkes. Men flere investorer, økonomer og analytikere har mistet troen. Listhaug mener politikerne lar seg lure.
– Vi ser at mange bedrifter lobber politikere for å hente ut store beløp fra statskassen i subsidier.
I Arendal er selskapet Morrow avhengig av et statlig lån på 1,5 milliarder for videre drift. Listhaug er ikke i tvil om hva hun mener om det.
– Regjeringen må komme med en klar beskjed om at det ikke skal betales ut flere statlige kroner til batteriprosjektet. Å sløse bort 1,1 milliarder kroner er mer enn nok, mener Listhaug.
– Synes Frp det er en dårlig idé å satse på batterier?
– Hvis noen ønsker å satse på batterier, så må de gjerne gjøre det for egen regning og risiko. En aktiv næringspolitikk bør være å ha gode rammevilkår for alle bedrifter, og så får konkurransen avgjøre hvilke som er levedyktige, sier Listhaug.
Jonas Gahr Støre lar Næringsdepartementet svare på kritikken. Næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) skriver i en e-post at regjeringen hele tiden har vært tydelige på at det er privat kapital som må lede an i satsinger innen batteri. Hun påpeker at private har investert mer enn 18 milliarder i ulike batteriprosjekter i Norge siden 2021.
– Fremtiden i prosjektene må bestemmes av eiere og aktører i markedet. Alle batteriprosjekter som er annonsert i Europa kommer ikke nødvendigvis til å realiseres, og det er naturlig at en del aktører vil endre sine planer underveis.
Hun kommenterer ikke hvorvidt regjeringen vil gi lån til Morrow.
Myrseth peker på at støtten til batteriselskapet Freyr ble gitt under Erna Solbergs regjering, en regjering Listhaug og Frp støttet. Tilskudd og lån til batteriselskapene ble gitt gjennom Innovasjon Norge og Enova, deler av det Myrseth kaller «virkemiddelapparatet».
– Vi er tydelige på at det ikke er politikernes oppgave å peke ut vinnere, men vi støtter opp om den grønne omstillingen gjennom virkemiddelapparatet. Det er noe NHO, LO og næringslivet ønsker seg, og jeg lurer på om Sylvi Listhaug og Frp er uenig i det?