Listhaug og Støre i våpenduell

4 weeks ago 16



 Tore Kristiansen / VG Foto: Tore Kristiansen / VG

Frp-leder Sylvi Listhaug utfordrer statsminister Jonas Gahr Støre til fast bevæpning av politiet. –⁠ Nye maktmidler krever bunnsolid faktagrunnlag, svarer Støre.

Søndag 27. oktober kl. 12:14

Kortversjonen

  • Frp-leder Sylvi Listhaug utfordrer statsminister Jonas Gahr Støre til å støtte fast bevæpning av politiet, etter Oslo-politimesterens ønske.
  • Støre svarer at slike tiltak krever grundig faktagrunnlag og minner om Frps manglende resultater på justisområdet.
  • Organisasjonen mot offentlig diskriminering advarer mot generell bevæpning, og mener det kan øke skyteepisoder samt svekke tilliten til politiet.
  • Høyres Mari Holm Lønseth ønsker generell bevæpning, med henvisning til den forverrede trusselsituasjonen.

– Nå er det på tide at også Støre kommer på banen og innser alvoret. Når også Oslos politimester er tydelig på at generell bevæpning er nødvendig, så er det noe regjeringen absolutt bør ta på alvor, sier Listhaug til VG, etter at Oslos politimester ber om at politiet i hovedstaden fast skal få bære våpen.

– Politiet er satt til å stanse stadig mer brutal kriminalitet, men får ikke verktøyene de trenger for å trygge befolkningen og seg selv. Dit vi har kommet nå, er det direkte uansvarlig av Støre å ikke innfri politiets krav, sier Frp-lederen og legger til:

– Frp har fremmet forslag om dette som ligger til behandling i Stortinget nå. Det eneste vi trenger er at Høyre og Arbeiderpartiet stemmer for.

– Snakker høyt og gjør lite

Statsminister Jonas Gahr Støre imøtegår kritikken fra Frp-lederen:

– Dette er Sylvi Listhaug og Frp som i kjent stil koker ned veldig alvorlige spørsmål til lettvinte politiske angrep, svarer Støre i en e-post til VG.

Han viser til at politiet med dagens ordning selv kan beslutte midlertidig bevæpning når det er behov for det.

 Nina Rangøy / VGFAST BEVÆPNING ELLER IKKE: Jonas Gahr Støre møtte politimesteren i Oslo, Ida Melbo Øystese, på Stovner i august. Hun ber om generell bevæpning av politiet i hovedstaden. Statsminister Støre mener tilgang til nye maktmidler må faktasjekkes grundig. Foto: Nina Rangøy / VG

– Denne regjeringen legger til grunn dagens ordning med fremskutt lagring og midlertidig bevæpning ved behov. En diskusjon om en eventuell tilgang til nye maktmidler trenger et bunnsolid faktagrunnlag. Selv om den praktiske forskjellen mellom omfattende bruk av midlertidig bevæpning og generell bevæpning ikke er så stor, så er den prinsipielle forskjellen vesentlig, fremholder Støre.

Han legger til at regjeringen prioriterer bekjempelse av kriminalitet høyt.

– Frp snakker høyt og gjør lite. De hadde justisministeren i syv år, minner Støre om.

– Frp satt med ansvaret da barne- og ungdomskriminaliteten begynte å stige kraftig i 2015. De feilet i oppfølgingen av narkotikakriminalitet, og de feilet i inndraging av utbytte fra de kriminelle, slår statsminister Jonas Gahr Støre tilbake mot Sylvi Listhaug.

Rådgiver Hatem Ben Mansour i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) sier tvert nei til generell bevæpning.

– Vi er bekymret over forslaget til politimester Øystese, og mener generell bevæpning av politiet ikke vil føre til mindre kriminalitet, men flere skyteepisoder og større fare for både publikum og politifolk.

 Helge Mikalsen / VGMansour sier at Frp viser sitt sanne ansikt. Foto: Helge Mikalsen / VG

Han sier at Listhaugs løp stemmer med partiets politikk «som fremmer straff heller enn forebygging».

– Frp og politimester Øystese har en amerikansklignende krigsretorikk når de vil inn i et våpenkappløp med gjengene, et kappløp politiet ikke har vunnet noe sted, hverken i Sverige eller USA.

Han sier det er flere dimensjoner i denne saken.

– Frp viser sitt sanne ansikt med forslaget om bevæpning sammen med forslag om å svekke rettssikkerheten i områder i Oslo, som har lavest gjennomsnittsinntekt og størst andel innvandrere. Her skal du kunne ransakes uten grunn og straffes dobbelt så hardt for kriminalitet.

– Svekker kontakten med politiet

Mansour viser blant annet til en australsk forskningsrapport fra 2020 fra områder som har bevæpning og noen som ikke har det.

– Deres sammenligning av politidistrikt med og uten bevæpning viser at kriminaliteten ikke minker der politiet har våpen, men tilliten til politiet svekkes og flere publikum og politifolk blir drept, sier han.

Mansour sier at OMOD også må reagere på forslaget om generell bevæpning «når vi vet etnisk-profilering er utbredt, minoritetspersoner er mer utsatt for politivold og har vært overrepresentert som offer for unødvendige politiskytinger i Oslo».

– Dette vil også svekke kontakten mellom politiet og befolkningen, særlig for minoritetsungdom som allerede har svekket tillit til politiet, på grunn av etnisk-profilering. Bevæpning av politiet kan ikke forebygge mye kriminalitet, men svekker kontakten mellom politiet og menneskene de skal beskytte.

Åpner Høyre-døren

Justispolitisk talsperson i Høyre, Mari Holm Lønseth, sier hun håper å få med seg landsmøtet til våren for å innføre generell bevæpning.

Bilde av

Holm Lønseth

– Jeg håper at flere lytter til oppfordringen fra politimesteren i Oslo. Dessverre har trusselsituasjonen blitt så alvorlig at fremskutt lagring etter min mening ikke lenger er tilstrekkelig.

Read Entire Article