Listhaug har ikke tenkt å gå i regjering for å drive Høyre-politikk

2 weeks ago 16



AFTENBLADET MENER: Frp-leder Sylvi Listhaug mobiliserer partiet til nye regjeringsår. Hun gjør det med stor og mørkeblå selvtillit.

Fredag talte Frp-leder Sylvi Listhaug til landsmøtet i partiet. Foto: Lise Aaserud / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Frp-leder Sylvi Listhaug vil ha partiet i regjering igjen. Hun vil «jobbe dag og natt for å bli kvitt den verste regjeringen i min levetid,» som hun avsluttet talen sin til Frp's landsmøte fredag med. Hun vil styrke forsvaret, bruke oljepenger for å gjøre det, hun vil styrke politiet, og hun vil at staten skal ta regningen for eldreomsorgen.

Hun vil ikke bruke penger på det grønne skiftet, ulønnsom havvind, CO₂-lagring, innvandring og integrering. Skolen må tilpasse seg eleven, ikke omvendt, hun vil ha vekk nullvekstmålet i byene, og kaller det bilhat. Hun vil ha kjernekraft, og bore etter olje i Barentshavet.

Frp trivdes i den første regjeringen Solberg, fra 2013 til 2017, der det var de og Høyre. De trivdes derimot ikke i Erna Solbergs drømmeregjering – flertallsregjeringen der også KrF og Venstre var med. Slitasjen og frustrasjonen var til slutt så stor at Siv Jensen tok partiet ut av regjering.

Nå er det andre tider. Det er ikke vanskelig å forstå om lysten til å sende ut regjeringen Støre har økt de siste par årene, sett fra partiet lengst ute på høyrefløyen. Og på aprilmålingen som Opinion har utført for FriFagbevegelse og Dagsavisen, rykker Frp innpå Høyre – de stjeler velgere fra dem. Høyre falt med 4,5 prosentpoeng ned på 22 prosent, Frp får 16,8. Dermed er de også bare 2,5 prosentpoeng bak Ap. Også Venstre tar av Høyres velgere, men det mest interessante er at forskjellen mellom Høyre og Frp er mye mindre enn for bare et år siden.

Akkurat nå kan Frp ta rennefart for å gjøre den forskjellen minst mulig ved neste stortingsvalg, og dermed ha størst mulig kjøttvekt med seg inn i forhandlingene med Høyre – hvis de to partiene får støtte nok i Stortinget til å danne regjering. Så kjørte også Sylvi Listhaug på med kritikk av Høyre i talen sin til landsmøtet. «Folk skal merke seg at Høyre ikke er løsningen,» sa hun, og kritiserte Høyres vilje til å øke avgiftene på drivstoff og CO₂-utslipp. Hos Frp er det ikke slik frihet skal bygges.

Listhaug har ikke tenkt å gå i regjering for å drive Høyre-politikk. Og Høyre? De kommer ikke i regjering uten Frp, og må leve med kritikken og markeringen av forskjellene de to blå partiene imellom.

Den dansen skal de trå, fram mot valget, gjøre egen politikk tydelig mot den andres, men ikke så tydelig at velgerne mister troen på at de kan regjere sammen. Sylvi Listhaugs danseform var det ingenting å si på i så måte, i talen hun holdt fredag.

Publisert:

Publisert: 21. april 2024 21:00

Read Entire Article