Lillestrøms kollaps: To hovedårsaker trekkes frem

1 week ago 15



Etter en enorm snuoperasjon var LSK landets beste lag for to år siden. Nå er de igjen på kollisjonskurs. Hvordan havnet de her?

 LSK-spiss Thomas Lehne Olsen på vei ut av bilen etter trening. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Publisert: 29.09.2024 03:29

– Det står om jobben til folk. Hvis ikke folk skjønner alvoret nå, så...

Det sier Lillestrøm-spissen Thomas Lehne Olsen til VG.

Det ydmykende 0–5-tapet på Hamar forrige helg rangerer han som det nest verste i karrieren.

– Det er sjelden jeg har vært så lei meg etter en kamp, sier han.

Kun den tapte nedrykksfinalen mot Start i 2019 er verre. Nå står Lillestrøm igjen i fare for å rykke ned.

– Det har vært tungt lenge. Og nå har vi satt oss i trøbbel som er veldig kritisk, sier LSK-sportssjef Simon Mesfin.

 Simon Mesfin. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Sommeren 2022 toppet Lillestrøm tabellen etter 13 serierunder og ble sammenlignet med gull-laget fra 1989gull-laget fra 1989Det var forrige gang vant serien. Siden Eliteserien fant sin nåværende form i 1963 har Lillestrøm vunnet serien fire ganger. I tillegg har de seks cupmesterskap..

I en stor spesial med tittelen «Fugla Fønix» skrev VG om «Lillestrøms vei tilbake til fotballtoppen». Men siden 1. august i fjor har klubben vært Norges dårligste eliteserielag:

Foto: Sofascore

Så hvor gikk det galt?

– De som kjenner Lillestrøm best og som puster Lillestrøm, de er klare på at dette er noe som har skjedd over flere år, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen til VG.

Jesper Mathisen

TV 2s fotballekspert

VG har den siste uken snakket med en rekke kilder i og rundt Lillestrøm.

To ting går igjen når de skal peke på hovedårsakene til LSK-nedturen:

  • Spillerlogistikk: LSK har ikke truffet med spillerkjøpene.
  • For hyppige trenerskifter: Spillestilen har endret seg for mye.

For å ta det siste først: I fjor sommer valgte hovedtrener Geir Bakke å forlate klubben til fordel for erkerivalen Vålerenga.

Inkludert Bakke har syv ulike personer hatt ansvaret for å lede LSK i en fotballkamp de siste 14 månedene.

– Det er nok tøffere og vanskeligere enn vi tror. Selv om vi tenker at det er greit, så skjer det noe med dynamikken i en spillergruppe når man er vant til å spille på én måte og det blir mye nytt. Da forandrer hele «mindsettet» seg litt i kampens hete: «Oi, den skulle langt nå, ja. Da må jeg være der», beskriver Lehne Olsen.

Thomas Lehne Olsen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Andreas Georgson ble ansatt fordi Lillestrøm ønsket et stilskifte med en mer kontrollerende og mindre direkte spillestil.

– Jeg vil si at det funket ok, men det tar lang tid å bli god på. Nå har vi havnet i den situasjonen hvor vi ikke har tid til å fokusere på å bli bedre, vi må ha resultater så fort som mulig, sier LSK-stopper Ruben Gabrielsen til VG.

Eric Kitolano og Ruben Gabrielsen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Derfor har Lillestrøm ansatt en redningsmann. Danske David Nielsen ønsker en mer direkte spillestil, hvor duellkraft og tempo er stikkord i «nye LSK».

«Vi vi hele tiden opp! Da må vi faen forstå hva det betyr å presse høyt!» brøler den danske treneren på treningen hvor VG er til stede.

David Nielsen coacher Thomas Lehne Olsen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

– Vi så hva vi trengte. Vi trengte energi inn og et sterkt lederskap inn. Det handlet også om tilgjengelighet på trenere. Da fant vi ut at det var den riktige løsningen for oss nå, sier sportssjef Simon Mesfin, som også peker på Nielsens erfaringer fra dansk fotball.

I tillegg til trenerskiftene er det én ting som får spesielt mye kritikk: Spillerkjøpene har ikke truffet blink.

– Det har vært mye rart som har blitt gjort rundt spillerlogistikken. De har hatt noen gode salg, men ikke forvaltet de pengene godt. Det er vanskelig å skulle hente inn spillere til én stil, så plutselig er det en ny stil. Det har vært utrolig kaotisk og veldig liten rød tråd i måten de har drevet klubben på, sier TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Moctar Diop og Robin Asterhed. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Han peker på at kostbare signeringer ikke har slått til. Kevin Krygård ble hentet fra portugisisk fotball i sommer og er blant tidenes dyreste Lillestrøm-kjøp.

Mathisen mener også at det er for mange like spillere og en dårlig sammensetning av troppen med veldig mange gamle spillere. Han lander på terningkast to når VG ber ham vurdere spillerkjøpene det siste året.

– Når vi ser på hva som har skjedd etter de store salgene. Det er noen signeringer man virkelig lurer på hvorfor har blitt signert. Det tror jeg nok alle i og rundt Lillestrøm er enig i.

Tall fra Sofascore gir Mathisens alderspåstand rett: De viser at Lillestrøms mest brukte ellever er den eldste i Eliteserien, med et gjennomsnitt på 27,5 år.

Til sammenligning er Rosenborg det yngste laget (23,3).

– Det er helt riktig. Det kommer som et resultat av fryktelig mange trenerbytter. Det er ikke unaturlig at trenere har et ulikt syn på de ulike spillerne. Vi kjøpte noen spillere nå i sommer, så slutter treneren rett etterpå. Det betyr ikke at de ikke har en fremtid i klubben, men det betyr at de må tilpasse seg akkurat det som blir endret på med spillestil nå, sier sportssjef Simon Mesfin.

Han fortsetter:

– De er hentet for noe annet og blir solgt inn et konsept som endrer seg. Sånn er fotball innimellom, men vi har fått det hele tiden. Det er ikke noen unnskyldning, men noen forklaringer. Det må vi ta etter sesongen, så må vi fokusere på å å ta de nødvendige poengene nå.

Gjermund Åsen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Mathisen støtter den forklaringen.

– Det forkludrer jo fort spillerlogistikken. Det er ingen som vet hvem som skal trene Lillestrøm neste år, ingen som vet hvordan de skal spille. Ingen vet hvem av de eldste som skal være med videre. Er de gode nok? Er de motiverte nok? Det hele virker jo som et salig kaos, sier han.

Mesfin peker på at de har solgt flere unge spillere. Han sier at troppen neste år kommer til å se veldig annerledes ut, med 10–12 spillere i tenåringsalder og tidlig i 20-årene.

– Dette kommer til å utgjøre omtrent halvparten av troppen. Det blir en mer dynamisk alderssammensetning. Det synes jo ikke nå, sier han.

Moctar Diop og David Nielsen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Mye av det kritiske søkelyset rettes nå mot nettopp Mesfin, som har hovedansvaret for spillerkjøpene, selv om også styret, hovedtrener og daglig leder også er beslutningstakere.

Nylig måtte han besvare en rekke kritiske spørsmål i Romerikes Blad, hvor han bekrefter at han har fått merke misnøyen på kroppen.

– Til slutt må noen stå til ansvar og være frontfiguren utad. Jeg har trukket det korteste strået akkurat nå. Du har trenere også, og vi har ikke hatt noen faste trenere nå. Jeg er den eneste lederen på sport. Vanligvis er man flere som kan stå sammen og dele litt på kritikken og byrden når den kommer. Men det er mitt ansvar bevisst. Jeg står støtt i det og jobber knallhardt for at vi skal få snudd dette her, sammen med de som er her og David Nielsen som er trener nå, sier Mesfin.

Foto: VG Live

Med syv kamper igjen å spille er Lillestrøm helt sist i Eliteserien.

– Å rykke ned vil være en helt ny verden, både økonomisk og sportslig. Så er det om å gjøre å komme seg så fort som mulig tilbake. Jeg tror fortsatt at Lillestrøm kommer til å klare seg. Jeg synes de har en spillerstall og en ellever som på et eller annet vis klarer seg på slutten. Det kan også være fordi jeg håper at de klarer det, for Lillestrøm setter farge på Eliteserien på sitt beste, sier Jesper Mathisen.

– Men hvis de går ned med den stallen de har, så vil det være en stor overraskelse når vi snakker om hva vi trodde før sesongen, fortsetter han.

Første steg blir søndagens hjemmekamp mot Viking.

– Det blir en krig. Vi må bare innse hvor vi er, slippe ned skuldrene og krige. Vi har syv kamper på å rykke opp. Det er litt sånn situasjonen er nå, sier Gabrielsen.

Read Entire Article