Leter etter ofre: – Når jeg er ferdig, kan jeg kjenne på følelsene

2 weeks ago 10



I ruinene etter angrepet mot boligblokken sentralt i Beirut, kjemper de mot klokken.

Rapporterer fra Beirut og Oslofredag 11. oktober kl. 13:53

Torsdag kveld ristet det i vinduer og vegger i sentrum av Beirut. To israelske rakettangrep slo ned i de sentrale delene av byen.

I bydelen Albasta Alfawqa raste en hel boligblokk sammen.

– Vi leter etter fire til fem ofre. Og vi jobber med å finne navn for å få oversikt over hvor mange som faktisk var i bygningen, sier redningsarbeider Khaled Altawil (32) til VG.

Han har jobbet på stedet siden angrepet fant sted rundt klokken 20 torsdag kveld.

 Espen Rasmussen / VGOgså naboblokkene er sterkt skadet. Familier forsøker å redde ut eiendelene. Foto: Espen Rasmussen / VG

Når VG er til stede fredag morgen, er gravemaskiner i full gang med å flytte på betongklosser.

Redningsmannskapene står i ruinene av den store boligblokken. De ser etter tegn på menneskeliv i den enorme haugen av metall, glass og mur.

Biler står langs veien med knuste vindusruter, totalt dekket av støv.

Naboblokkene er også skadet, og nysgjerrige som samler seg, blir bedt om å flytte på grunn av faren for at flere bygninger skal kollapse.

På en plakat som er hengt opp på et av byggene, står det:

«Denne ødeleggelsen er på grunn av fiendens fiasko. Vi vil vinne.»

 Espen Rasmussen / VGFoto: Espen Rasmussen / VG

Så langt er 22 personer bekreftet drept, og over 100 skadet, ifølge helsemyndighetene.

Det er tredje gang sentrale Beirut bombes, og det dødeligste angrepet mot hovedstaden siden konflikten eskalerte i september, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Les også: En by fylt av frykt: Folk flykter fra utsatte nabolag

– Jeg har drevet letearbeid veldig mange steder. Det er en tung følelse å stå i ruinene etter dette, men det er arbeidet vårt. Når jeg er ferdig med arbeidet, kan jeg kjenne på følelsene mine, forteller han.

 Espen Rasmussen / VGFoto: Espen Rasmussen / VG

Målet til Israel var ifølge lokale medier Wafiq Safa. Han har en lederrolle i Hizbollah og var Hassan Nasrallahs svoger, ifølge BBC.

At Safa var målet, er imidlertid ikke bekreftet fra offisielt hold foreløpig.

Han overlevde angrepet, ifølge tre ikke navngitte sikkerhetskilder til nyhetsbyrået Reuters.

Les også: Kisten gjøres klar til Haydra (3)

Konflikten mellom Israel og Hizbollah har dramatisk forverret seg i det siste.

Sørlige deler av Beirut, der Hizbollah står sterkt, har vært kraftige rammet, men angrep mot sentrale deler av hovedstaden er langt mer sjeldent.

Les mer

Spørsmål og svar

Hvorfor angriper Israel Libanon?

Israel angriper Hizbollah-militsen i Libanon – både deres ledere, men også våpenlagre, kommandosentre og undergrunnsanlegg.

Hizbollah har angrepet Nord-Israel med raketter siden israelerne gikk inn i Gaza for ett år siden. Hizbollah støtter palestinske Hamas og lover å fortsette angrepene mot Israel så lenge det er krig i Gaza.

Israel trappet opp bombetoktene og sendte inn bakkestyrker i Sør-Libanon 1. oktober, for å sikre at titusener av israelere som har flyktet i Nord-Israel, skal kunne vende hjem og være trygge for nye angrep fra nord.

Det er første gang siden 2006 at Israel utfører bakkeoperasjoner i Sør-Libanon. Den israelske hæren har beordret den libanesiske befolkningen om å trekke seg nord for Alawi-elven, om lag fem mil fra grensen.

Hva er Hizbollah?

Hizbollah ble dannet med iransk støtte tidlig på åttitallet, som en motstandsorganisasjon mot Israels okkupasjon av Sør-Libanon.

I 2006 – seks år etter at Israel trakk seg ut – brøt åpen krig ut mellom Hizbollah og Israel. Kampene endte med israelsk nederlag etter 34 dager.

Hizbollah regnes som en forlenget arm av Iran, som er Israels hovedfiende.

Hizbollah har ifølge al-Jazeera 20.000–30.000 soldater sør i Libanon og tusener i reserve. 3000 tilhører den spesialtrente Radwan-styrken, som er lommekjent i fjellområdene.

Israels institutt for nasjonal sikkerhet anslår at Hamas har opptil 200.000 raketter. Mange kan nå israelske storbyer. Militsen skal også ha sikret seg bedre luftvern de siste 15 årene.

Hizbollah har like mange ansatt i skoler og sosiale institusjoner som i sin militære gren. Ingen partier får flere stemmer enn dem i parlamentsvalg i Libanon.

70 prosent av sjiamuslimene, som utgjør over en tredjedel av Libanons befolkning, støtter Hizbollah, ifølge Midtøsten-forsker Dag Tuastad.

Hvem er Nasrallah?

Hizbollahs generalsekretær og øverste leder i Libanon Hassan Nasrallah ble drept i et kraftig bombeangrep natt til lørdag 28. september. Han hadde vært Hizbollahs leder siden 1992.

Israel bombet det de beskriver som Hizbollahs hovedkvarter, liggende under bakken i Dahieh, sør i Beirut. Flere boligblokker ble lagt i grus i angrepet.

Er mange på flukt i Libanon?

I utgangspunktet lever mange flyktninger i Libanon, særlig fra Syria.

Den siste uken har Israel angrepet mål flere steder i Libanon, noe som har presset 1,2 millioner på flukt fra sine hjem.

Publisert: 11.10.24 kl. 13:40Oppdatert: 11.10.24 kl. 13:53

Relaterte emner

Read Entire Article