Lekkasje skal vise Israels angrepsplaner mot Iran

4 hours ago 5



Israels angrepsplan mot Iran skal være lekket, melder flere medier. USA vil etterforske hvordan de «svære sensitive» dokumentene har kommet ut.

Dette dokumentet er del av lekkasjene som skal vise hvordan Israel forberedte et angrep mot Iran. Foto: Eduardo Munoz, Reuters / NTB /Aftenposten

Publisert: 20.10.2024 09:41 | Oppdatert: 20.10.2024 10:20

Dokumentene kommer fra amerikansk etterretning. Fredag ble de publisert på meldingsappen Telegram i kanalen The Middle East Spectator.

Nyhetsnettstedet Axios og CNN var først ute med å melde om lekkasjen.

Dokumentene er markert som «svært sensitive». De blir publisert idet Israel er i ferd med å ferdigstille flere uker med forberedelser til et angrep på Iran – som gjengjeldelse for rakettangrepet som Iran utførte mot Israel for snart tre uker siden.

Dokumentene er datert 15. og 16. oktober. En tjenesteperson sier til CNN at lekkasjen er «dypt urovekkende».

Dokumentene, som gir tolkninger av satellittbilder, gir innsikt i et potensielt israelsk angrep på Iran i de kommende dagene.

– Planlegger ikke atomangrep

Blant annet skal det ha blitt gjort forberedelser ved flere flybaser. Våpen er blitt hentet inn og droneenheter er blitt satt i beredskap, ifølge dokumentene.

«Det er ingen tegn til at Israel har tenkt å bruke atomvåpen», står det i ett av dokumentene.

Israel har offisielt ikke sagt at de har atomvåpen, selv om det er stor enighet blant analytikere om at Israel er en atommakt.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu og USAs president Joe Biden under et møte i Det hvite hus 25. juli i år. Foto: Susan Walsh / AP / NTB

Usikker på metode

Det skal være liten tvil om at dokumentene er reelle, ifølge amerikanske medier. Flere siterer anonyme tjenestepersoner som innrømmer at de er ekte.

Men hvem om står bak lekkasjen er fortsatt et mysterium. Det pekes både på muligheter som lekkasje internt i etterretningstjenesten eller en mulig hacking.

The New York Times siterer en tjenesteperson som sier at informasjonen som er lekket er relativt begrenset.

Nyhetsbyrået AP skriver at dokumentene er merket «ytterst hemmelig». Likevel er det fem land som er klarert for å se dem. Den gruppen kalles «Five Eyes», og består av USA, Storbritannia, Canada, New Zealand og Australia. Det er ikke klart om de fire siste har sett dokumentene.

Dokumentene kommer fra de to amerikanske etterretningstjenestene Geospatial Intelligence Agency og National Security Agency.

Forventer angrep

Et israelsk angrep på Iran har vært forventet som gjengjeldelse for et iransk angrep tidligere denne måneden. 1. oktober sendte Iran rundt 200 raketter mot Israel. Ingen israelere ble drept.

– Iran har gjort en stor feil, sier Benjamin Netanyahu om angrepet, som skjedde etter at flere ledere i Hamas og Hizbollah var drept i israelske angrep i Gaza og Libanon.

Read Entire Article