Leiv Rune Mjølsnes (H) er i et hekkans uføre

1 month ago 21



KOMMENTAR: Leiv Rune Mjølsnes (H) har fått seg en skikkelig ripe i blålakken.

Leiv Rune Mjølsnes er ordfører Kenny Rettores høyre hånd og en av de politikerne i Sandnes med mest makt. Nå er han i et hekkans uføre. Foto: Jarle Aasland
  • Leif Tore Lindø

Publisert: Publisert:

For mindre enn 30 minutter siden

iconKommentar

Dette er en kommentar. Kommentarer skrives av Aftenbladets kommentatorer, redaktører og gjestekommentatorer, og gir uttrykk for deres egne meninger og analyser.

Jeg vil tro at han sukket dypt, helt ned i magen, ordfører Kenny Rettore, da hans høyre hånd, Leiv Rune Mjølsnes, informerte ham om denne Hekkan-saken.

Kort fortalt: Høyres gruppeleder i Sandnes, Leiv Rune Mjølsnes, var daglig leder og styreleder i Hekkan Burger. I løpet av et par år ble burgerkjedens penger brukt til å dekke hans private utgifter for flere hundre tusen kroner. I en e-post til Aftenbladet oppgir han selv beløpet til å være rundt 350.000 kroner over en treårsperiode.

Sånn kan man ikke holde på. Et aksjeselskap kan ikke faktureres for private utlegg for en aksjonær.

En sånn tilsausing er rett og slett ikke lov, for her skal det betales skatt og moms og allslags etter strenge regler. En erfaren forretningsmann som Mjølsnes burde selvsagt visst bedre.

Mjølsnes sier til Aftenbladet at dette ikke var bevisst.

Jaha, ja. Akkurat. Alvorlig er det uansett. Å gjøre slike ting bevisst er alvorlig. Å gjøre det ubevisst er også alvorlig.

Les også

Burgerkjedens penger ble brukt til å betale flere hundre tusen i private utgifter for Høyre-toppen

En enkel feil?

Så, hva er dette? En feil alle kunne gjort? Mjølnes selv, og eventuelle støttespillere, vil tone saken ned og satse på «feil i en travel hverdag».

Vi skal absolutt holde oss med politikere som både har gjort og gjør feil. Alle gjør det. Undertegnede gjorde en feil så sent som i 1999.

Men altså: Vi har sett sånne sakskomplekser før der politikere har rållset med penger, enten private eller offentlige. Du kan legge deg flat, rette opp og holde pusten, men du vil snurre nedover i tillitskarusellen.

Ordfører Kenny Rettore var kjapt ute med å erklære full tillit. Dette er en sak mellom Leiv Rune, selskapet og skattemyndighetene, sier Rettore.

Well, it’s not.

Dette er også en sak mellom velgere og den valgte når man er politiker. Den erfaringen man drar med seg fra næringslivet inn i politikken er et gode. Så drar man også med seg feil og tvilsomme krumspring man eventuelt har gjort, som i Mjølsnes’ tilfelle. Det er en stor fordel at en av Sandnes’ mest sentrale politikere vet forskjellen på hytta på Høle og Hekkan Burger.

Mjølsnes er heller ikke hvem som helst. Han er den utøvende kraften, hjernen og navet i ordførerpartiet i en av landets største byer, og har godt betalt for å ha den tilliten. Kan Høyre leve med dette? Er det en sånn «feil i en travel hverdag» som bare kan sopes under teppet?

Det er dette som er et hekkan for politikere. De må de leve opp til en høyere standard, fordi de er tillitsvalgte. I den standarden teller både det du har gjort bevisst og ubevisst.

Nærings- og privatlivet

Jeg mener det er av det gode å ha politikere som også har erfaring fra næringslivet, skriver Mjølsnes til Aftenbladet.

Jeg er helt enig. Problemet her er at vi trenger politikere som også forstår, og er bevisst på, forskjellen på næringslivet og privatlivet, for eksempel når fakturaer skal fordeles mellom Hekkan og Høle-hyttå.

... og, fortsetter Mjølsnes, som også kan ha gjort feil i en travel hverdag.

Du må ha det grassat travelt i hverdagen hvis du tar penger fra firmaet ditt for å pusse opp en hytte. Står det egentlig til troende?

Publisert:

Publisert: 16. august 2024 18:03

Read Entire Article