Leiemarkedet i Oslo koker. Har Airbnb skylden?

1 month ago 22



Det er ikke nok ledige leiligheter i Oslo. Leieboerforeningen retter fingeren mot et lovverk som gjør det mer attraktivt å leie ut på Airbnb.

Ifølge utleietjenesten Hybel.no, har leieprisene i Oslo steget nesten 31 prosent i snitt siden 2020. Bildet ble tatt da Aftenposten var med på visning av en utleieleilighet tidligere i sommer. Foto: Siri Øverland Eriksen / Aftenposten

Publisert: 20.08.2024 08:25

Kortversjonen

Tusenvis av studenter strømmer i disse dager til hovedstaden.

Men mange må se langt etter langtidsleie. Siden 2019 er det blitt 7996 færre sekundærboligersekundærboligerBoliger som enten leies ut eller brukes som pendlerhjem. i Oslo, ifølge ferske tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund.

Samtidig kan du velge og vrake om du vil leie noen få dager.

På Airbnb ble nesten 19.000 boliger lagt ut i Oslo første halvår i 2024. Det er 8000 flere enn for to år siden.

Også i Bergen er det en eksplosiv Airbnb-økning.

Siri Anne Bernum Halck i Utleiemegleren mener «korttidsleiemarkedet tar boliger» fra vanlige leietagere.

Grunnen til det er at flere som vanligvis ville leid ut med lange kontrakter, nå velger Airbnb.

– Jeg forstår at folk velger å leie ut på Airbnb, selv om det er mer arbeid med det. Når flere leier ut korttid, presser det prisene opp i det tradisjonelle leiemarkedet.

Siri Anne Bernum Halck

Regiondirektør i Utleiemegleren.

I juni skrev Aftenposten om rekordvekst i leiepriser i hovedstaden. Det er ikke overraskende for Bernum Halck.

Som utleiemegler har hun observert at flere har valgt å selge utleieboligene sine. Andre leier ut på nye måter.

– Det er mange utleiere som ser at de kan tjene mer på korttidsutleie enn vanlig utleie. Flere velger da å leie ut på for eksempel Airbnb, sier hun.

Utilstrekkelig

Tallene bekymrer også Anne-Rita Andal, daglig leder i Leieboerforeningen.

– Når boligeiere kan firedoble inntekten og slippe bindingstid på leiekontrakten, er det ikke rart at mange velger å leie ut på Airbnb. Problemet er at det mangler reguleringer på korttidsutleie. Tiden er inne for å stille spørsmål rundt gjeldende lovverk, sier hun.

Anne-Rita Andal

Daglig leder i Leieboerforeningen

I fjor vedtok regjeringen rapporteringsplikt for korttidsutleie. Lovendringen stammer fra EU og kommer i kjølvannet av overturisme i flere store europeiske byer. I Barcelona er turister blitt møtt med vannpistoler og demonstrasjoner fra lokalbefolkningen, som mener de presses ut av egen by.

Et flertall på Stortinget ønsker å endre husleiereglene for bedre å ivareta leietagernes rettigheter. Det er foreslått en ufravikelig oppsigelsesrett for leietager, og rett til å forlenge tidsbestemte leieavtaler når de utløper.

Huseiernes Landsforbund mener dette vil lede til ytterligere færre utleieboliger. Til Universitas har Andal kalt motstanden «oppgulp».

Til Aftenposten sier hun at lovforslaget ikke er omfattende nok. Hun mener at også ideelle organisasjoner må få tilgang til Husbanken.

– At private aktører får støtte til boligprosjekter, mens ideelle organisasjoner blir holdt utenfor, kan jeg ikke forstå.

Presser opp prisene

Bernum Halck i Utleiemegleren tror ikke lovforslaget vil bedre situasjonen på leiemarkedet. Hun peker på flere faktorer som trekker markedet i det hun mener er «feil» retning:

  • økte skatter
  • økte avgifter
  • høyere lånerente
  • mulighet for høyere inntjening på korttidsutleie

– For å unngå å få en situasjon som ligner Barcelona i Norge, kunne man for eksempel gitt skatte- og avgiftsfordeler til dem som leier ut på langtidsmarkedet, sier hun.

Hun foreslår også strengere kontroll av reguleringsbestemmelsenereguleringsbestemmelseneReguleringsbestemmelser gir konkrete føringer for hva som kan gjøres på en eiendom. For eksempel kan man ikke bo permanent på en ferieeiendom. I sameier er det regler for hvor mange døgn i året man kan leie ut en bolig på korttidsutleiemarkedet. , slik at langtidsboliger ikke leies ut som hotell.

– Det vil kunne tilbakeføre mange leiligheter til leiemarkedet.

Hundremillionersmarked

Tom Sebulonsen er analytiker i CapiaCapiaSpesialister innen innhenting og analyse av data. Statistikkbyrå.. De fører statistikk på utleiemarkedet.

– Det har vært en vesentlig økning i inntekter på Airbnb, sier han. Dette til tross for at døgnprisene har steget lite.

Tom Sebulonsen

Analytiker hos Capia.

– De økte inntektene skyldes at boligene på Airbnb blir leid ut flere netter i året nå. De som leier ut der, tjener mer fordi boligene ikke står tomme like ofte som før, sier han.

Fra første halvår 2022 til første halvår 2024 steg leieinntektene fra Airbnb i Oslo-området med 260 millioner kroner, fra 192 til 452 millioner kroner.

Sebulonsen mener svak kronekurs også kan ha en effekt. Norge er et mer attraktivt turistmål.

– Nå får turister mer igjen for pengene. Vi ser at flere velger Norge som feriemål.

Read Entire Article