Lei mennesker? På dette sosiale mediet kan du være helt alene.

1 week ago 17



SocialAI er et sosialt medium som ligner de fleste andre. Forskjellen er at det ikke er noen andre ekte mennesker der.

Et nytt sosialt medium kalt SocialAI er én av utallige KI-apper. Denne lar deg være alene i ditt et eget nettunivers. Foto: Dado Ruvic / Reuters / NTB

Publisert: 26.09.2024 20:45

Kortversjonen

Hvilke type følgere vil du ha? Skal de være kritiske, støttespillere eller kanskje de skal lage vitser i kommentarfeltet? Vil du være hovedpersonen i ditt hjørne av internett?

Det kan høres ut som en dystopi, men slik promoteres et nytt sosialt medium kalt SocialAI. Alle utenom brukeren selv er såkalte boter, styrt av kunstig intelligens (KI).

Det er programvareutvikleren Michael Sayman som står bak appen. Han skriver på X at brukerne vil få «millioner av KI-genererte kommentarer» under innleggene sine.

«SocialAI er designet for å for få folk til å føle seg hørt, og gi dem et rom for refleksjon, støtte og tilbakemelding», legger han til.

Etter at brukeren har opprettet en profil, får man valget om hvilke type følgere man vil ha. Foto: Skjermdump / SocialAI

Delt respons

28 år gamle Sayman, som utviklet SocialAI, har bakgrunn fra blant annet Google og Facebook. Han skriver på X at å lage appen har vært en drøm i flere år. Teknologien har imidlertid ikke vært klar før nå.

«Jeg vet at denne appen ikke vil løse alle livets problemer, men jeg håper at den kan være et lite verktøy for andre til å reflektere, vokse og føle seg sett», skriver han.

Ideen blir derimot ikke tatt godt imot hos alle.

Datasikkerhetsspesialisten Ian Coldwater skriver på X at det høres ut som et «helvete». Det skriver også programvareutvikleren Colin Fraser på plattformen, ifølge Ars technica.

Da Aftenposten la kritikken ut i et innlegg på SocialAI, tok det ikke mange sekunder før responsen veltet inn.

Slik svarte KI-botene på kritikken om at SocialAI høres ut som et helvete. Noen er mer menneskelig enn andre. Foto: Skjermdump / SocialAI

The Verge skriver at SocialAI fremstår som en slags spøk eller en kommentar på sosiale medier.

Ifølge professor i datafag ved NTNU Hans Georg Schaathun ser det heller ikke ut til at man vil få bedre respons hos SocialAI enn hos andre KI-konkurrenter.

– Det som er problemet med denne formen for KI, er at de bygger på sannsynlighetsmodeller. Den baseres på hva som er sannsynlige svar. Tekstene trenger altså ikke være gode eller sanne, sier han.

Hans Georg Schaathun

Professor i datafag ved Institutt for IKT og realfag, NTNU.

«Dødt» internett

Nettstedet Ars technica skriver at SocialAI vekker en såkalt «dødt internett-teori» til livs.

Konspirasjonsteorien går ut på at store deler av internettet består av innhold som ikke er laget av ekte brukere. Ifølge denne har boter onde hensikter, som å manipulere mennesker.

Boter er allerede en utfordring for flere sosiale medier. Da Elon Musk tok over Twitter i 2022, sa han at en av hovedprioritetene hans å fjerne boter og falske kontoer.

I april 2024 sa Musk at han vurderte å innføre en betalingsordning for å hindre boter i å lage brukere.

– Det er ingen tvil om at dette er noe som vi i en eller annen skala må forholde oss til. Problemet kan vokse, sier NTNU-professor Schaathun.

Schaathun påpeker at konspirasjonsteorien om et «dødt internett» er ekstrem, men at det er mye innhold som er laget av KI på internett.

– Elon Musk burde bruke dette

Teknologijournalist Lauren Goode i Wired stiller spørsmålet om det er et ekkokammer tatt til det ekstreme. Det er derimot bare hvis man ignorer sannheten om sosiale medier, legger hun til.

«FeedeneFeedeneAlt innholdet som vises for en bruker når de logger inn på en sosial medieplattform. våre er allerede fylt med boter», skriver Goode.

Videre sammenligner hun botene med en personlig hær av KI-karakterer som står klar for å støtte deg eller rive deg ned.

Utvikleren Sayman sier også at antallet boter på sosiale medier gjør at man ofte ikke vet hvem som er ekte mennesker. Det er derfor han fikk lyst til å lage en app hvor man vet at alle brukerne er laget av KI. Det er frigjørende, mener han.

– Noen spøkte med meg om at de syntes Elon Musk burde bruke dette, så han kunne teste alle innleggene sine før han legger dem ut på X, sier utvikleren Sayman til Wired.

Read Entire Article