Arbeidstagere og skoleelever som er redd for fraværsgrensen kan få legemelding med noen få tastetrykk. Verdien av attesten kan være liten og skape klasseskille, mener allmennlegeforeningen.
Publisert: 27.09.2024 08:35
Kortversjonen
- Digitale løsninger gjør det mulig å få legeerklæring og sykmelding uten fysisk oppmøte.
- Allmennlegeforeningen advarer mot potensial for feilbruk.
- Foreningen mener økningen i sykefravær må stoppes. Det er foreslått utvidet egenmelding og bedre permisjonsordninger for omsorgsoppgaver.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Hvis du blir syk og fastlegen ikke har time før i neste uke, finnes det fortsatt noen muligheter for å få legemeldingen som redder deg fra fraværsgrensen. De seneste årene er det vokst frem en myriade av løsninger som gjør det mulig å få både sykmelding og legeerklæring på kort tid. Enten ved fysisk oppmøte eller via konsultasjon på nett. For eksempel på video.
Det er ikke ukontroversielt.
Potensial for feilbruk
Leder i Allmennlegeforeningen, Nils Kristian Klev, er klar på at sykmelding via e-konsultasjoner ikke er egnet for første kontakt mellom pasient og lege, og at potensialet for feilbruk er der:
– Dette har vært noe partene har vært engstelige for, og det er derfor det er lagt inn en del begrensninger på bruken, sier han.
Allmennlegeforeningen har ikke tall på om folk i dag melder sykdom tidligere enn generasjonene før oss, men sier de er opptatt av at leger i mange tilfeller er nødt til å få møtt pasienten fysisk.
– Når man aksepterer e-attester for elever i videregående skole uten kjennskap mellom lege og pasient, er verdien av attesten veldig liten, sier han.
Klev viser til at kravet om legeattest for alt fravær utover fraværsgrensen for elever på VGS også har skapt et sosialt skille:
– Noen har råd til å kjøpe dette, andre ikke. Da kan man få godkjent fravær eller ikke, avhengig av hva man betaler for, sier han.
Hvis du likevel velger disse løsningene, er det to veier å gå.
Veier til legeerklæring
Alternativ 1:
Logg deg inn på Helsenorge. Send fastlegen en melding der du beskriver symptomene dine. En enkel, tillitsbasert ordning. Dersom legen tror på deg, får du sykmeldingen utstedt uten fysisk oppmøte. Og du trenger ikke bestille time eller møte opp fysisk på legekontoret.
Alternativ 2:
Vil eller kan du av ulike grunner ikke gå gjennom fastlegen, må du ta kontakt med en lege i det private. Her finnes det flere muligheter. Blant annet:
- Dr. Dropin kan gi både kort- og langtidssykmelding etter fysisk konsultasjon i klinikk. De kan ikke tilbakedatere sykmeldinger.
- Aleris' leger kan utstede legeerklæring og fraværsattest for skoleelever og universitetsstudenter ved nylig oppstått sykdom.
- Legevakta.no tilbyr det samme. Fravær grunnet sykdom som er dokumentert av lege, teller ikke på fraværskvoten, skriver de.
- Kry og Eyr kan også utstede legeerklæringer, for eksempel etter videosamtale.
– Kan ikke fortsette
I september publiserte Nav tall som viser at det legemeldte sykefraværet har økt. Det er ikke kjent om deler av økningen skyldes at fastleger nå kan gi sykmelding via e-konsultasjoner.
Forskere mener imidlertid at voksne får sykmelding uten at de selv er syke, for eksempel for å ta omsorgsoppgaver.
– Økningen nå kan ikke fortsette. Partene må se på hvordan de kan stoppe utviklingen og unngå at utgiftene blir for store, sier Klev.
Ett av forslagene for å få ned det legemeldte sykefraværet er å utvide retten til egenmelding. Et annet å etablere bedre korttidspermisjonsordninger for omsorgsoppgaver.