Det skulle ikke vært nødvendig å amputere. Men på sykehuset i Al Awda i Nord-Gaza finnes det ingen karkirurg, en spesialist på blodårekirurgi.
Legene hadde håpet at pasienten kunne sendes til et annet sykehus lenger sør. Men ambulansene fra Verdens helseorganisasjon (WHO) slapp ikke gjennom Israels kontrollposter.
– Det gikk fem dager. Og benet ... Du vet ... Uten en karkirurg måtte teamet vårt utføre en amputasjon på denne pasienten, sier sykehussjef Mohammed Salha på telefon fra Al Awda-sykehuset helt nord i Gaza.
Der skal Salha egentlig ikke befinne seg, mener den israelske hæren (IDF).
Men i likhet med andre leger og ansatte på sykehuset nekter sykehussjefen å føye seg etter militærets evakueringsordre.
– Hvis vi følger evakueringsordren vil folk dø i gatene. Kvinner som føder, vil dø med barna sine, sier Salha til NRK.
– Så vi nekter å evakuere. Folk i nord og pasientene trenger oss.
Forlater ikke pasientene
For én uke siden startet IDF en ny bakkeoffensiv i Nord-Gaza. De konsentrerer seg særlig om Jabalia, forstaden nord for Gaza by, der Al Awda-sykehuset ligger.
Dette er tredje gang IDF går inn i området i løpet av krigen. Siden forrige gang, i vår, har Hamas blomstret opp igjen, mener hæren.
I tillegg til bakkeangrep bomber Israel også fra luften. Den siste uken har rundt 150 mennesker blitt drept i Jabalia, ifølge helsemyndighetene, skriver Reuters.
– Situasjonen er farlig. Ingen vet når man vil dø. De bomber over alt og fra alle kanter, sier Salha, som forteller at søsteren ble skadet da Israel angrep naboens hus.
Han forteller også at Israel for noen dager siden skjøt mot sykehuset med et kvadrokopter, en drone. NRK har bedt IDF kommentere hendelsen. De har ikke svart.
En konstant strøm av nye skadde gjør at legene må skrive ut pasienter for tidlig. Men mange som er innlagt, er for skadde til å bevege seg.
– Hvis de vil evakuere legene, må de evakuere pasientene først, sier Mohammed Obaid, overlege i ortopedi ved Al Awda-sykehuset, til NRK.
For tiden har Obaid rundt 40 innlagte pasienter. Å forlate dem ville være «umenneskelig», mener han.
Nesten en halv million i nord
Obaid mener at flere amputasjoner kunne vært unngått med riktig utstyr og kirurger. I tillegg til karkirurger har de ingen nevrokirurg, noen som kan operere skader i hjernen og ryggmargen.
– Mange med hodeskader dør fordi ingen her kan behandle disse tilfellene, sier Obaid.
Det er ikke bare ansatte ved Al Awda-sykehuset som har nektet å flykte. Minst 400.000 mennesker er fanget i Nord-Gaza, ifølge FNs flyktningorganisasjon. De mangler mat, vann, medisiner og drivstoff. Situasjonen på sykehuset er ikke noe unntak.
– Det er på og av. På og av, sier sykehussjef Mohammed Salha om generatoren han bruker for å drifte sykehuset.
Egentlig har han bare nok drivstoff for å drifte den i én dag til. Men på denne måten håper han å tyne det til kanskje tre eller fire dager.
– Avskåret og isolert
Lenger sør på Gazastripen følger den norske ortopeden Geir Stray Andreassen bekymret med på situasjonen i nord.
– Vi har mye å gjøre, men mengden pasienter er overkommelig. Det er ikke som i nord. Der klarer de ikke å holde hodet over vann. Det kommer inn for mange pasienter, sier Andreassen på telefon til NRK.
Andreassen er prosjektrådgiver i NORWAC (Norwegian Aid Committee). De siste ti årene har han vært i Gaza 20 ganger. Tre av dem det siste året. Denne gangen er han på Det europeiske sykehuset i Khan Younis.
Andreassen krysser fingrene for at WHOs kommer gjennom kontrollpostene. Ellers frykter han konsekvensene for både pasientene og ansatte på sykehusene i nord.
– De blir helt avskåret og isolert. Etter hvert vil de gå tomme for forsyninger og mat. Da står de i en forferdelig situasjon, understreker Andreassen.
Nektet ambulanser å passere
Den siste uken har FN-kolonner med ambulanser forsøkt å krysse inn i Nord-Gaza for å hente skadde pasienter på sykehusene. Men israelske soldater har ikke latt dem passere kontrollpunktet sentralt på Gazastripen.
FN-ansatte har blant annet fortalt om situasjonen i en post på Instagram.
IDF sier at ambulansene ble stanset som følge av «sikkerhetshensyn». Men lørdag ettermiddag lot de nødhjelp som skulle til Kamal Adwan-sykehuset, et annet sykehus ikke langt fra Al Awda, passere kontrollpunktet.
– IDF vil fortsette å handle i henhold til folkeretten for å sørge for og muliggjøre humanitær hjelp til Gazas innbyggere, særlig helsearbeidere, skriver IDF i en e-post til NRK.
Selv om dette er IDFs tredje militæroperasjon i Jabalia og området rundt, så tyder flere ting på at denne kan bli annerledes.
Israel kan være i gang med en «nedskalert» plan for å rydde området for palestinere, ifølge en rapport publisert i den israelske avisen Yedioth Ahronoth.
Etnisk rensking
Israel har ingen planer om å overlate området til palestinerne igjen. Det mener den kjente israelske kommentatoren Gideon Levi i avisa Haaretz.
Han tror at Israel planlegger å fordrive palestinerne fra Nord-Gaza, og at evakueringsordren er en del av denne planen.
I så falI dreier det seg om «etnisk rensking» av palestinere, mener Dag Henrik Tuastad, førstelektor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo (UiO).
– Det man snakker om, er en plan for å lage en buffersone i nordområdene. Men det innebærer jo å fjerne den palestinske befolkningen fra områdene. Og det er de facto etnisk rensking, sier Tuastad til NRK.
Men det er ikke bare ansatte på Al Awda-sykehuset som nekter å føye seg etter evakueringsordren. Mange av dem som bor her, har allerede flyktet minst én gang.
Geriljakrig
– Det er vanskeligere å true folk til å forlate nordområdene nå enn det var tidligere. Folk tenker at de kommer til å dø uansett, så de kan like godt dø her, sier Tuastad.
Til tross for ødeleggelsene og bombingen er det heller ikke åpenbart at Israel vil klare å utslette Hamas, et av de uttalte målene med krigen. I kaoset og anarki, håper mange i Gaza at Hamas kan opprettholde lov og orden, ifølge Tuastad.
Samtidig er det vanskelig for Israel å vite hvem Hamas-krigerne er.
– Hamas har gått over til geriljakrig. Det er vanskelig å identifisere krigere når de ikke er i tunnelsystemene og i områder der sivile er evakuert fra, sier Tuastad.
– Nå er Hamas i større grad blant de sivile. Og man vet ikke hvem som har politifunksjon, hvem som er politiske eller lokale ledere og hvem som er i Al Qassam-brigadene, sier Midtøsten-professoren med henvisning til Hamas' militære fløy.
Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:
Publisert 13.10.2024, kl. 17.12