Legen i Frosta har erkjent straffskyld for tre voldtekter

4 days ago 9



Arne Bye (55) har vært i nye avhør med politiet. Nå har forsvarerne sendt ut pressemelding.

Tidligere kommuneoverlege Arne Bye (55) skal møte i retten i november. Dette bildet ble tatt ved en tidligere anledning. Foto: Richard Sagen

Publisert: 02.10.2024 12:02 | Oppdatert: 02.10.2024 12:15

(Adresseavisen): Tirsdag 17. september kom den omfattende overgrepstiltalen mot den tidligere kommuneoverlegen i Frosta, Arne Bye (55).

Det er 95 fornærmede kvinner i saken. For samtlige er mannen tiltalt for å ha skaffet seg seksuell omgang ved å ha misbrukt sin stilling som lege. For 88 av disse er mannen tiltalt for voldtekt, melder Adresseavisen.

Erkjenner også misbruk av stilling

Forsvarerne Erlend Hjulstad Nilsen og Per Ove Sørholt skriver følgende i en pressemelding:

– Det er nå gjennomført avhør av vår klient, hvor han har erkjent straffskyld for tre tilfeller av voldtekt. Videre har han erkjent til sammen 40 tilfeller av misbruk av stilling til å oppnå seksuell omgang. I utgangspunktet skulle avhør av tiltalte påbegynnes før tiltalebeslutningen ble forkynt. Denne planen ble senere endret av politiet, heter det i pressemeldingen.

– Flere av de forhold vår klient har forklart seg om ligger langt tilbake i tid. Av den grunn har det forut for avhør vært nødvendig å gjennomgå et svært omfattende bevismateriale. Det er årsaken til at det først på nåværende tidspunkt er avgitt forklaring i enkeltsaker, skriver forsvarerne videre.

Satt av 16 uker

Rettssaken starter i Trøndelag tingrett 5. november 2024. Det er satt av 16 uker til hovedforhandlingen som skal foregå i en rettssal i Steinkjer.

Strafferammen er fengsel i inntil 21 år.

I forrige uke ble Bye observert i Trondheim sentrum i forbindelse med at han hadde vært i nye avhør med politiet.

– Min klient har vært i to avhør denne uka, sa forsvarer Erlend Hjulstad Nilsen til Adresseavisen.

Arne Bye trakk hetta over hodet idet han gikk inn i bilen og satte seg ned ved siden av forsvarer Erlend Hjulstad Nilsen. Foto: Morten Antonsen

Lukkede dører

Mandag ble det avholdt et planleggingsmøte i forbindelse med straffesaken.

Under planleggingsmøtet begjærte bistandsadvokatene Tove Jensen Røddesnes og Ingunn Kjeldstad lukkede dører på vegne av de fornærmede. Dommer Holaker besluttet delvis lukkede dører under rettssaken, men ikke for pressen.

Det er bevisførselen som er knyttet til hver enkelt av de 95 fornærmede som skal gå for lukkede dører.

– Retten viser til sakens art og belastningen for de fornærmede idet det er gjort gjeldende at de har vært utsatt for alvorlige sedelighetskrenkelser, heter det i kjennelsen.

Read Entire Article