Lege siktet for voldtekt: – Sender et signal

14 hours ago 9



I påsken skrev TV 2 om en fastlege i en mellomstor norsk kommune som er siktet for misbruk av overmaktsforhold, samt voldtekt av en pasient

TV 2 er kjent med at legen skal ha innledet et forhold til pasienten, som senere anmeldte ham for misbruk av stilling. 

Da politiet etterforsket saken, bestemte de seg for å sikte legen for voldtekt i tillegg. 

Legen har via sin advokat, Nicolai V. Skjerdal, nektet straffskyld. 

– Vi står overfor beskyldninger fra en person, og min klient tilbakeviser bestemt disse beskyldningene. Han er klar på at han ikke har gjort noe galt, har advokaten tidligere uttalt.

 Fanny Bu / TV 2
I JOBB: Legen jobber som både fastlege og legevaktslege. Siktelsen har ikke endret på dette. Foto: Fanny Bu / TV 2

– Spesielt 

Politiet sendte sin innstilling til statsadvokaten i mars. Det vil si at de har gitt påtalemyndigheten beskjed om de mener legen bør tiltales eller ikke.

– Saken er til behandling. Det er for tidlig å si når saken vil være ferdig behandlet, skriver statsadvokat Hans-Petter Aasen i Vestfold, Telemark og Buskerud i en uttalelse. 

 Kristin Grønning / TV 2
ANMELDTE LEGEN: Det var politiet selv som anmeldte og siktet legen for voldtekt. Foto: Kristin Grønning / TV 2

Fastlegen har vært siktet for voldtekt siden januar i år. Samtidig er han i full jobb som både fastlege og legevaktslege i den aktuelle kommunen han jobber i. 

Av personvernhensyn har TV 2 valgt å anonymisere kommunen.

At legen fortsatt er i full jobb oppleves svært belastende for den fornærmede kvinnen, opplyser hennes bistandsadvokat. 

– Det som er spesielt her, er at det er snakk om en veldig alvorlig sak og knyttet til stillingen som lege. Etterforskningen har kommet langt, og det er tatt ut siktelse. Da overrasker det meg at det ikke er tatt en vurdering på om han skal stå i stilling, sier advokat Marit Lomundal Sæther, som representerer kvinnen. 

– Sender et signal 

Bistandsadvokaten er klar på at man ikke kan ha et system hvor man automatisk faller ut av jobb, dersom man er under etterforskning. 

– Men her er det en del momenter som tilsier at det burde vært tatt en avgjørelse på et tidligere tidspunkt. 

Lomundal Sæther er kritisk til at kommunen ikke har tatt grep. 

– For min klient sender det et signal om at varslinger ikke tas på alvor. 

TV 2 er kjent med at den aktuelle kommunen hadde planlagt et møte med legen uken etter påske. Dette har senere blitt utsatt på ubestemt tid. 

– Vi har en løpende vurdering av dette, og har et sterkt ønske om å få snakke med legen før vi konkluderer, sier kommunens advokat. 

– Ikke grunnlag 

Legens advokat sier at han antar at møtet vil finne sted i løpet av mai. Han forsvarer samtidig tidsbruken. 

– Det er viktig i enhver slik sak at man har et forsvarlig beslutningsgrunnlag. Da må min klient bli hørt i saken, og vi må ha nødvendig tid til det.

TV 2 har fått innsyn i et forhåndsvarsel som er oversendt til den aktuelle legen fra Statens Helsetilsyn. Der står det at Helsetilsynet vurderer å suspendere legens autorisasjon. 

– Det er riktig at det er gitt et forhåndsvarsel fra Helsetilsynet om suspensjon, hvilket vil bli besvart fra vår side, sier legens advokat. 

Etter hans syn er det ikke grunnlag for å suspendere legen. 

– Utgjør en risiko 

Kristin F. Hammervik er leder i bistandsadvokatutvalget i Advokatforeningen. Hun sier til TV 2 at seksuelle overgrep er et kostbart samfunnsproblem. 

– Mennesker begår straffbare handlinger, og leger og annet helsepersonell er intet unntak. Uten å kunne belegge påstanden med tall, mener jeg at helsepersonell som begår seksuelle overgrep i private sammenhenger, generelt sett også utgjør en risiko i jobbsammenheng, sier hun. 

Hammervik understreker at kommunene har et ansvar for å håndtere situasjoner der helsepersonell er under etterforskning, og hvorvidt det er nødvendig med midlertidige tiltak. 

– En slik vurdering må også ivareta hensynet til den mistenktes rettssikkerhet og arbeidsrettslige vern. Alle har vi krav på å anses uskyldig inntil en endelig avgjørelse er tatt av rettsapparatet, sier den erfarne advokaten.

 Frode Sunde / TV 2
SAMFUNNSPROBLEM: Advokat Kristin Hammervik sier at seksuelle overgrep er et kostbart samfunnsproblem. Foto: Frode Sunde / TV 2

TV 2 har spurt Legeforeningen om de har noen tanker om denne problemstillingen. 

De svarer at at det ikke er naturlig for dem å kommentere enkeltsaker.

– Ikke godt nok

Hammervik sier at hun uttaler seg på et generelt grunnlag, og at hun ikke kjenner til den konkrete saken TV 2 viser til. 

– De sakene vi har sett i media den siste tiden kan tyde på at vårt system ikke er godt nok rigget for å beskytte pasienter mot straffbare handlinger begått av helsepersonell.

Read Entire Article