Raser etter navneforslag: – Kan ikke fortsette slik

10 hours ago 6



TV 2 skrev torsdag at Justis- og beredskapsdepartementet ønsker å endre navnet på rettsinstansen lagmannsretten. 

De foreslår å fjerne ordet «mann» fra «lagmannsrett», og i stedet kalle instansen for «lagrett». 

Bakgrunnen er et stortingsvedtak fra 2019 om at alle statlige virksomheter skal ha kjønnsnøytrale titler

Vedtaket om kjønnsnøytrale titler ble enstemmig vedtatt i Stortinget, som vil si at Senterpartiet da stemte for.

Likevel raser de nå mot Arbeiderpartiets navneendrings-forslag. 

– Det viser en mangel på språklig og kulturell ryggrad når Arbeiderpartiet går inn for å fjerne et slik godt norsk ord. Det kan ikke fortsette slik, det gjør oss til et historieløst land, sier stortingsrepresentant Jenny Klinge. 

– Nordmann neste

Lagmannsretten er én av tre domstolsnivåer i Norge. Det første nivået er tingretten, deretter kommer lagmannsretten og så høyesterett. 

Senterpartiet mener ordet «lagmannsrett» har historisk og kulturell forankring. 

– Lagmann kommer fra det norrøne ordet for lov og betyr lovkyndig menneske. Og ordet har bestått som uttrykk fra 1274 ifra Magnus Lagabøtes landslov, sier Klinge. 

At uttrykket nå kan forsvinne, etter bare fire måneder med justisminister fra Arbeiderpartiet, setter sinnet i kok hos stortingsrepresentanten. 

 Heiko Junge / NTB
UENIG: Stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp) ser på navneendringsforslaget som et angrep på det norske språk. Bildet er tatt ved en annen anledning. Foto: Heiko Junge / NTB

– Nå er det ikke lenger lov å bruke lensmann og rådmann. Fortsetter vi slik, blir ordet «mann» i betydningen menneske snart utrydda fra det norske språk. Jeg frykter ordet nordmann er det neste som skal ut, sier Klinge.

Sp har selv stemt for

Senterpartiet stemte selv for vedtaket om at regjeringen skal jobbe for at statlige virksomheter skal ha kjønnsnøytrale titler.

Men Klinge synes å være uenig med Arbeiderpartiet om premisset for hva et kjønnsnøytralt ord er. 

– Jeg mener at en navneendring som dette ikke handler om å følge opp stortingsvedtaket fra 2019. Så lenge «mann» kan bety menneske, er det nøytralt nok og dekker oss alle, sier hun.

– Ord som lensmann og nordmann er allerede kjønnsnøytrale. De er like dekkende for et kvinnfolk som en kar. Så det er i praksis ikke slike ord som skal vekk, sier Klinge og fortsetter: 

– «Mann» og «menn» i sammensatte ord betyr historisk og språklig sett menneske og person. Jeg er et kvinnfolk, men også nordmann. 

Selvmotsigende

Klinge, som tidligere var rådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet da Senterpartiet hadde ministerposten med Emilie Enger Mehl, sier dette er en sak de aktivt prioriterte vekk. 

 Ingvild Gjersjoe
FRISKT PUST: Da Senterpartiet gikk ut av regjeringen i januar tok Arbeiderpartiet over Justis- og beredskapsdepartementet. Foto: Ingvild Gjersjoe

– Med økende ungdomskriminalitet og press på domstolene er dette en svært dårlig prioritering. La heller domstolene beholde navnet lagmannsrett og lagmann, så kan pengene brukes på å dømme kriminelle istedenfor, sier Klinge.

Argumentet om at navneendringer er uhensiktsmessig pengebruk har tidligere blitt brukt mot Senterpartiet selv. 

Senterpartiet har lenge vært fast forkjemper for å bruke penger på reversering av fylkes- og kommunesammenslåing

Ifølge en Nettavisen-artikkel fra 2024 hadde oppsplittingen av Troms og Finnmark, Vestfold og Telemark, Viken og Ålesund kommune en samlet prislapp til om lag 850 millioner kroner.

Blant annet Høyre kritiserte Senterpartiet for å sløse bort folks skattepenger på et prestisjeprosjekt om å reversere Norge. 

 Vidar Ruud / NTB
KOSTBART: Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum, gikk i bresjen for å splitte opp Viken fylke. Fylket ble opprettet 1. januar 2020 og oppløst 1. januar 2024. Bildet er tatt i 2020. Foto: Vidar Ruud / NTB

– I hvilken posisjon er dere til å kritisere uhensiktsmessig pengebruk?

– Kritikken mot pengebruken som Ap nå forårsaker for å endre skilt fra «lagmannsrett» til «lagrett» er relevant nok siden det innen justissektoren trengs penger til langt viktigere ting. Men hadde de endra fra politistasjonssjef til lensmann igjen, ville det vært en endring som var verdt å forsvare pengebruken på. Problemet her er at endringen er meningsløs, derfor blir også pengebruken meningsløs, sier Klinge og legger til: 

– Reversering er etter min mening feil ord. Å gjenopprette skader gjort på tjenestestruktur er det verdt å bruke både tid og energi på, siden det har virkninger for alle år etterpå.

Mener ordet ikke er kjønnsnøytralt

Justis- og beredskapsdepartementet understreker at dette er et forslag som i førsteomgang er på høring. 

– Høringen er en oppfølging av Stortingets vedtak 30. april 2019 om at alle statens virksomheter skal ha kjønnsnøytrale titler. Videre følger høringen opp Domstolkommisjonens anbefaling om å vurdere å bytte ut betegnelsen «lagmannsrett» med et kjønnsnøytralt ord. Også Språkrådet anbefaler en kjønnsbalansert språkbruk.

Det skriver departementet i en epost til TV 2. 

Da navneendrings-forslaget ble fremlagt, vektla justisminister Astri Aas-Hansen (Ap) at Norge siden 70-tallet har snakket om hvordan språket vårt kan bidra til å skape og forsterke stereotypier og kjønnsrollemønster, blant annet i arbeidslivet. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
KLAR FOR ENDRING: Justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen (Ap) har lagt frem forslaget om navneendring. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Mange statlige yrkestitler har blitt endret de senere årene, og det er ingen grunn til at dette ikke også bør gjennomføres i domstolene, skriver departementet i en epost. 

Departementet mener også at de økonomiske konsekvensene av en slik endring vil være håndterbare. 

– Forslaget antas å kunne dekkes innenfor domstolenes gjeldende økonomiske rammer, og en endring i terminologien vil være uten betydning for saksavviklingen i domstolene, skriver departementet. 

Read Entire Article