Lærerne vil elevenes beste

1 month ago 25



I denne avisens lederartikkel den 23.9. stilles det spørsmål ved lærernes sterke reaksjon på vedtaket om å innføre anonym retting i videregående skoler i Agder.

Foto: Sondre Steen Holvik

Som hovedtillitsvalgt for Utdanningsforbundet i Agder ønsker jeg å forklare hvorfor denne reaksjonen er både forståelig og nødvendig.

For det første har det vært gjennomført flere forsøksprosjekter med anonym retting, og ingen av disse viser at anonym retting fører til mer rettferdige vurderinger eller bedre læringsresultater. Den mest omfattende formen for anonym retting i Norge er skriftlig eksamen. Utdanningsdirektoratets analyser viser at nesten halvparten av elevene går ned en karakter sammenlignet med standpunktkarakteren, mens 13-15% går opp. Dette tyder på at anonym retting ikke nødvendigvis gir et mer rettferdig eller nøyaktig bilde av elevenes kompetanse.

En viktigere årsak til vår reaksjon er at vurderingspraksisen i skolen har endret seg betydelig de siste årene. Den nye opplæringsforskriften understreker at formålet med vurdering er å fremme læring og lærelyst. Den krever også at elevene skal få vise kompetansen sin på varierte måter, for eksempel muntlig, skriftlig og praktisk. Noen ganger får elevene selv velge vurderingsform, og elever i samme klasse kan vurderes på ulike måter. Større, tradisjonelle skriftlige prøver er i stor grad erstattet med fagdager, prosjektarbeid og andre aktiviteter der læreren fungerer som veileder. Anonym retting passer dårlig inn i denne pedagogiske tilnærmingen. Læreren trenger å følge elevens utvikling gjennom hele læringsprosessen for å kunne gi tilpasset veiledning og støtte. Ved å anonymisere vurderingene mister læreren verdifull informasjon som er nødvendig for å gi konstruktiv veiledning i løpet av opplæringen og for å sette en standpunktkarakter som reflekterer elevens samlede kompetanse.

Det er også viktig å påpeke at vedtaket om anonym retting kan være i strid med opplæringsloven, vurderingsforskriften og læreplanene. Disse lovene og forskriftene legger opp til en helhetlig vurdering av elevene, der kontinuerlig dialog mellom elev og lærer er sentral, og hvor standpunktkarakter skal settes basert på den samlede kompetansen eleven har ved endt opplæring i faget.

Vi forstår at noen elever kan ønske anonym retting i håp om større rettferdighet. Men vi mener at den beste måten å oppnå dette på er gjennom å styrke tilliten mellom elever og lærere, ikke ved å skape distanse.

Lærernes reaksjon er derfor ikke en overreaksjon, men et uttrykk for vårt engasjement for elevenes læring og trivsel. Vi oppfordrer fylkespolitikerne til å samarbeide med oss for å finne løsninger som faktisk fremmer elevenes beste, i tråd med gjeldende lover og pedagogiske prinsipper.

Read Entire Article