La oss være ærlige: «Mer for mindre» betyr også kutt

2 hours ago 3



AFTENBLADET MENER: Vi er ferdige med de sju fete årene. Nå kommer de sju magre. Det vil folk merke.

Kommunedirektør Per Kristian Vareide brukte stormfulle bilder da han la fram sitt forslag til handlings- og økonomiplan for Stavanger. Foto: Jarle Aasland

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

I mange år har norske kommuner hatt god økonomi. Skatteinngangen har vært god, rentene lave og prisstigningen forutsigbar. Den tiden er langt på vei over. I tillegg kommer eldrebølgen, mangel på fagfolk og en rekke faktorer som i sum gir kommunene dårligere økonomi.

Ifølge KS, kommunesektorens organisasjon, mangler det 15 milliarder for å få budsjettene til å gå opp. Også regjeringen ser at det må mer penger til, men kommunene kommer ikke til å få alt de ber om.

Da blir det kutt, og tiden for å kutte uten at innbyggerne merker det, den er over. Nå legges skoler ned, det er kutt i tjenestene til barn, unge og eldre, og det blir mindre bygging.

Dette treffer også Rogaland, selv om vårt fylke er bedre stilt enn mange andre deler av landet. Stavanger må kutte, Sandnes må kutte, Randaberg er i trøbbel og kommunene på Jæren merker at det er trangere tider.

Alle roper om hjelp fra staten, og det vil komme noe mer penger til kommunesektoren i saldert statsbudsjett. Baksiden ved en eventuell krisepakke til kommunene er at det kan gi dårligere budsjettdisiplin, særlig hos de rike kommunene. Sparing og effektivisering skjer gjerne fordi man må, og kommuner og fylker vil alltid ønske seg mer penger.

En gjenganger hos kommunedirektørene er at vi må gjøre «mer for mindre». Effektivisering, omorganisering og smartere måter å jobbe på har absolutt noe for seg, men la oss være ærlige: «Mer for mindre» betyr også kutt. Kutt i skolene, kutt i eldreomsorg og små og store kutt over hele linja.

Dette blir vanskelig, både for politikere, ansatte i offentlig sektor og innbyggerne. Misnøyen brer om seg, noe som er lett å forstå. Alle skal kjempe for det de brenner for, om det er musikklinjer, Varmestuen, oppussing av skoler, kollektivtransport, idrett eller svømmehaller. Men alle kan ikke få det de ber om. Veldig mange innbyggere kommer til å bli skuffet de neste årene fordi det ikke er penger til akkurat det de ønsker seg.

Løsningen kan ikke alltid være å pøse på med mer oljepenger. Vi må lære oss å spare og innse at «mer for mindre» rett og slett betyr «mindre». I samme åndedrag er det verdt å minne om at for de aller fleste betyr dette at tjenestetilbudet vil gå fra «svært godt» til «godt nok».

Publisert:

Publisert: 31. oktober 2024 10:14

Read Entire Article