– Skip plikter til å følge med på navigasjonsmeldinger, sier Ståle Sveinungsen hos Kystverket.
I midten av september ville et russisk krigsskip ikke godta at fiskebåten «MS Ragnhild Kristine» skulle fiske i området hvor den russiske og kinesiske marinen hadde samøvelse.
Krigsskipet skjøt et varselsskudd mot fiskebåten, deretter ble båten eskortert vestover.
Dette skjedde selv om militærøvelsen i fiskefeltet var meldt om på forhånd. Det hadde styrmann Øystein Orten ikke fått med seg.
– Det gikk ut et navigasjonsvarsel på VHF-kanal 16 fra Kystvakten. Der kommer det meldinger hele tiden som gjelder hele norskekysten. Det fikk vi ikke med oss.
Må holde seg oppdatert
Ståle Sveinungsen, sjøtrafikksentralsjef ved Vardø sjøtrafikksentral, sier at Russland varslet om to øvelser i september på sine kommunikasjonskanaler.
Kystverket varslet da videre de varslene som gjelder Norges ansvarsområde.
– Skipenes radioutstyr skal kunne motta varsler, uavhengig hvilket område de er inne i. Nå kjenner jeg ikke til hvilken posisjon nevnte fiskefartøy var i, men mest sannsynlig utenfor dekningsområdet til vanlige kystvarsler og MSI som sendes på kanal 16.
Sveinungsen sier at skip er pliktig til å følge med på navigasjonsmeldinger.
– Det er skipet som må følge internasjonale regler, og holde seg oppdatert på gyldige navigasjonsvarsler.
Skaper irritasjon
Tore Henriksen, ved det juridiske fakultet ved Norges arktiske universitet (UiT), tror de fleste fiskere leser varslene og holder seg unna.
– Men jeg vet jo at det skaper at det skaper irritasjon, fordi det hindrer fiskerne fra å fiske. Det kan føre til økonomiske tap og praktiske problemer.
Henriksen forklarer at det kan skje ulykker dersom fartøy i et område ikke er informert om aktiviteten der.
– Men det hviler et ansvar hos ledelsen for øvelsen å holde oppsikt over området de eksempelvis driver skyteøvelser i, og påse at fartøy ikke forviller seg inn i området.
Styrmann Øystein Orten har tidligere sagt til NRK at han mener norske myndigheter må sørge for at slike øvelser ikke foregår i norsk økonomisk sone.
Området hvor hendelsen skjedde er i norsk økonomisk sone, men også internasjonalt farvann. Det betyr at den norske fiskeflåten kan fiske der, og at alle land kan bruke havområdet til å komme seg fra A til B. Eller til å gjennomføre militære øvelser.
– Myndighetene er feige rett og slett, sier han.
Publisert 24.09.2024, kl. 20.48