Kysset ga Geiranger millioner og massiv medieomtale

1 month ago 20



GEIRANGER (Aftenposten): Brudeparet og bryllupsgjestene la igjen millioner i lokale inntekter. Og medieomtalen var massiv. Men gjestene måtte ta noe av regningen.

Prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett utenfor Hotel Union etter vielsen lørdag. Foto: Marte Gundersen

Publisert: 02.09.2024 16:28

Kortversjonen

– Bryllupet har gitt en fantastisk reklame for regionen i både norske og utenlandske medier.

Det sier en fornøyd Monja Mjelva. Direktøren ved Hotel Union i Geiranger puster lettet ut etter bryllupet til prinsesse Märtha Louise og Durek Verrett.

Alt gikk bra, sett fra hotellets side. Det er også liten tvil om at helgen var innbringende for bygda. Turistsesongen er på hell, men overnattingssteder og restauranter har vært fulle.

– Om det får noen langvarig effekt, gjenstår å se. Vi håper jo at bryllupet kan friste flere til å komme hit, spesielt utenfor sesongen, sier Mjelva.

Monja Mjelva ved Hotel Union håper på bryllupseffekt. Foto: Stein J. Bjørge

Brudepar og gjester delte regningen

Å anslå bryllupsomsetningen, må baseres på en viss usikkerhet. Det er ikke kjent hvilke priser brudeparet har forhandlet frem, men vi vet omtrent hva de rundt 350 gjestene har gjort.

Feiringen inkluderte blant annet leie av hele hotellerhele hotellerSåkalt "hotel buyout" betyr at hele hotellet rekvireres for ett arrangement eller én gjest, og at andre ikke kan bruke fasilitetene samtidig., både i Ålesund og i Geiranger.

Aftenposten har snakket med flere kilder i reiselivet med kunnskap om denne typen arrangementer. Disse anslår at selve bryllupsfeiringen genererte inntekter på mellom 15 og 20 millioner kroner.

Brudeparet betaler langt fra hele gildet. Gjestene har blant annet selv betalt for overnattingen.

Men bryllupet førte også til utgifter, i første rekke for politiet. Det var mye politi i Geiranger, men kostnadene ved dette er ennå ikke klare.

– Det er altfor tidlig å si noe om hvor store utgifter politiet har hatt. Det vil ta noen uker før vi har den oversikten, sier seksjonsleder Tony Gjerde i Møre og Romsdal politidistrikt.

Fått mye omtale

Geiranger og Ålesund har ikke bare hatt inntekter fra bryllupsgjestene. Rundt 150 journalister har overnattet, spist, drukket og leid biler. Også en del rojalister tok turen for å oppleve det hele.

Men én ting er de direkte inntektene de siste dagene. Regionen og hotellene har også fått svært mye omtale i både norske og utenlandske medier.

Ifølge analyseselskapet Retriever, som leverer medieovervåking, kan tallene kort oppsummeres slik:

  • Geiranger ble nevnt 2270 ganger i norske medier i de to ukene frem til bryllupet. I samme periode i fjor: 166 ganger.
  • Hotel Union er nevnt 643 ganger, mot bare 11 ganger i samme periode i fjor.
  • Navnet Hotel 1904 i Ålesund, hvor bli-kjent-festen ble holdt torsdag, dukket opp nesten 300 ganger. I samme periode i fjor var det knapt nevnt: Kun to ganger.

Tviler på gevinst

Tidligere ble slik omtale likestilt med annonseplass og gitt en verdi, basert på hva en annonse ville kostet. En slik metode brukes sjelden nå.

Kommunikasjonsrådgiver Øystein Bonvik har skrevet bok om det å skaffe seg medieomtale, og har synlighet i redaksjonelle artikler som spesialfelt.

Til tross for det massive søkelyset på Geiranger, tror han ikke prinsessebryllupet vil gi noen merkbar gevinst på bunnlinjen til turistnæringen.

Øystein Bonvik

Kommunikasjonsrådgiver med medieomtale som spesialfelt.

– Effekten vil ikke være vanvittig stor. Folk bestiller ikke neste sommers ferietur før et stykke ut i 2025. Da vil nok dette være glemt, sier han.

Har lokal effekt

Han tar frem OL på Lillehammer som et eksempel. Det var et langt større arrangement, men ga langt mindre effekt enn forventet.

– Det er ikke mulig å sette noen pris på effekten av prinsessebryllupet. Slike arrangementer har nok størst betydning for den lokale stoltheten, mener Bonvik.

Read Entire Article