Kvinners hemmeligheter kan avgjøre

3 weeks ago 12



På dametoaletter i USA klistres det nå opp post-it-lapper som minner kvinner på at ingen får vite hvem de stemmer på: «Stemmen din er hemmelig», og gjerne med en referanse til abort-saken.

Skuespiller Julia Roberts er fortellerstemmen i en reklame med samme budskap: Det som skjer i valglokalet, blir i valglokalet.

Og reklamen presiserer at det er én ting kvinner fortsatt kan bestemme, nemlig hva de skal stemme. En overtydelig referanse til at kvinners rett til abort er kraftig innskrenket mange steder.

 Robin Rayne / Zuma PressAshley Glass (50) fra Roswell, Georgia har reist rundt de siste ukene og drevet post-it-aktivisme på dametoaletter i fylket der hun bor. Foto: Robin Rayne / Zuma Press

I Roberts-reklamen lyver tilsynelatende også kvinnen til mannen sin om hva hun har stemt. Han ser ut som en stereotypisk Trump-tilhenger.

For Demokratene er dette et siste, og muligens noe desperat, forsøk på å vinne tvilende og republikanske kvinner over. Det kan virke.

Blant amerikanere har Trump størst troverdighet i flere av sakene som er viktigst for velgerne, som økonomi og innvandring. Det kan sikre han seieren.

Men i abortsaken, er det Harris som er dronninga. Hun har også langt høyere troverdighet enn president Biden har i samme sak. Blant kvinner er abort den nest viktigste saken i dette valget.

Finnes én sak der politikk blir personlig, så er det nettopp abort.

Vi så det i Norge da Solberg-regjeringen foreslo innstramminger i abortloven. Det var snakk om små endringer, men protestene var massive. Abortsaken har en mobiliserende kraft som få andre saker har.

Den kan påvirke hvordan kvinner i USA stemmer, selv om de ikke går ut på torget og roper høyt om det.

 Trond Solberg / VGDet var massive demonstrasjoner i 2018, da Solberg-regjeringen åpnet for å stramme inn den norske abortloven. Foto: Trond Solberg / VG

Menn og kvinner har altså ulikt syn på hvor viktige ulike saker er dette valget. Det tyder på at det i mange ekteskap er ulikt syn på hvem som bør vinne valget.

Demokratenes frykt er at kvinner likevel følger mannen og stemmer Trump.

Det etterlater et inntrykk av amerikanske kvinner som fryktelig lite selvstendige.

Dette er noe både pussig og nedlatende ved demokratenes fremstøt. Kan ikke kvinner stå for hva de stemmer? Tør de ikke å fortelle mannen sin hva de faktisk stemmer?

Hvor utbredt det er at kvinner ikke tør å stemme det de egentlig vil, er umulig å vite. Men både Michelle Obama og den republikanske Trump-motstanderen Liz Cheney er blant flere som har løftet denne problemstillingen nå i innspurten.

I et valg som kan bli helt jevnt, kan et sosialt og familiært press for å stemme på en viss kandidat avgjøre.

Og det er der Demokratene prøver å stikke kjepper i Trumps hjul.

Abortsaken er helt spesiell. Det er ikke bare hva man stemmer som forblir en hemmelighet. Kampanjen er også et hint til at abort er en hemmelighet mange kvinner bærer på.

 ETHAN MILLER / AFP / NTBDemokratenes presidentkandidat Kamala Harris i Las Vegas, i vippestaten Nevada, fredag. Foto: ETHAN MILLER / AFP / NTB

Ikke alle forteller omgivelsene sine at de har avsluttet et svangerskap. Norsk forskning viser at også her holder hemmelig at de tar abort. Også overfor partneren.

Det er all grunn til å tro at det samme er tilfelle i USA. Og særlig i miljøer der det å ta abort er lite sosialt akseptert.

For kvinner som i det stille har tatt en abort, kan dette presidentvalget være dypt personlig. Hvis de ikke har fortalt ektefellen eller andre om valget de tok, er det heller ikke sikkert de snakker høyt om hvor viktig abortsaken er for dem.

Og tirsdagens valg er avgjørende for kvinners selvbestemmelse i USA.

Som så mye annet, er abortsaken mer ekstrem i USA enn i Norge. Her i landet har det vært borgfred om selvbestemt abort inntil 12. uke i 46 år. I USA sikret en høyesterettsdom kvinner selvbestemmelse siden 1973.

Dommen spesifiserte ingen ukersgrense, og i praksis har tilgangen til abort vært svært liberal. Det forklarer mye av motstanden. Høyesterett omgjorde dommen for to år siden.

I statene som har strammet inn tilgangen til abort, har de gått ekstremt langt i den andre retningen. I 13 stater er abort forbudt – i nesten alle omstendigheter. Det har store konsekvenser for kvinners liv og helse.

Trump vil (etter å ha vært uklar lenge) overlate spørsmålet til statene, noe som betyr at retten til abort forblir svært innskrenket om han vinner.

Harris, derimot, vil sikre kvinners selvbestemmelse gjennom en nasjonal lov.

Derfor betyr det virkelig noe for kvinners rettigheter hvem som vinner valget. Og skulle Harris ta seieren, er det nettopp kvinners hemmeligheter som har sørget for den.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article