Det er slått alarm i hundrevis av kunstforeninger i store bedrifter over hele Norge. Nå avlyses kunstlotteriene for både NRK- og politiansatte.
Publisert 26.11.2024 11:31
For to år siden, etter et lengre lovarbeid som startet under den forrige regjeringen, vedtok Stortinget å samle de tre gamle lovene om lotteri og pengespill inn i en felles lov om pengespill.
Formålet med loven var å forenkle lovgivningen, sikre Norsk Tipping og Rikstotos enerett på pengespill i Norge, og understreke at hovedformålet med lovgivningen skal være å forebygge og forhindre spillavhengighet.
– Helt uforståelig
– Til vår store forundring så rammes vårt kunstlotteri av denne loven. Det syns jeg er veldig fortvilende. Og helt uforståelig, sier lederen av NRKs kunstforening, Marit Sirum-Eikre, til TV 2.
NRKs kunstforening har i løpet av det siste året kjøpt inn norsk bildekunst for omkring en halv million kroner. I mange år har de brukt medlemskontingenten til kunstinnkjøp, og en gang i året loddet ut de innkjøpte kunstverkene blant medlemmene.
I NRK har kunstforeningen for de ansatte 900 medlemmer over hele landet, som hvert år betaler en kontingent på 600 kroner. Foreningen tjener ingen penger, og alt arbeidet i kunstforeningen er ulønnet og frivillig.
Lagret i kjeller
Men nå står kunstverkene kjøpt gjennom det siste året lagret i en kjeller på Marienlyst, og styret har av frykt for å bryte en lov de aldri oppfattet skulle ramme deres forening, bestemt seg for å avlyse årets trekning.
Bedriftskunstforeninger ble aldri nevnt eller diskutert, verken i den opprinnelige lovproposisjonen, innstillingen fra kulturkomiteen eller under debatten om den nye loven i Stortingssalen. Det ble hold høring i forkant av det endelige lovforslaget, men ingen av landets bedriftskunstforeninger uttalte seg, da de ikke hadde hørt om høringen, og heller ikke hadde noen grunn til å tro at kunstlotterier av denne typen skulle omfattes.
– Det er trolig ingen som er med i vår kunstforening som
blir spillegal, eller som er spillegal. Vi tror ikke at dette kan trigge det på noe som helst vis. Vi tror derimot at det kan øke kunstinteressen. At dette skal være ulovlig er fullstendig ufattelig for meg, og det virker helt
meningsløst, sier Marit Sirum-Eikre.
Det var kunstforeningen for de ansatte ved Oslo politidistrikt som først oppdaget at bedriftskunstforeninger trolig var å regne som pengespill i den nye loven fra 2022. Politi-kunstforeningen søkte derfor om et unntak hos Lotteritilsynet med begrunnelse om at virksomheten var frivillig, ikke-kommersiell og ikke å betrakte som et lotteri som genererte inntekter.
De politiansatte ble ikke hørt, og heller ikke en anke til Lotterinemnda førte frem. Nemnda anførte at foreningen består av voksne mennesker som dyrker en fritidsinteresse, og at det var for liten grad av frivillighet til å få unntak.
Styret i politiets kunstforening ønsker ikke å uttale seg i saken, men bekrefter at årets utlodning er kansellert.
Står på sitt
Statssekretær Erlend Hanstveit i Kulturdepartementet forstår at styrene i bedriftskunstforeningene opplever dette som veldig strengt.
– Men når de samlede gevinstene er over 200.000 kroner, omfattes lotterier av loven.
Hanstveit understreker at departementet er opptatt av å sikre den norske enerettsmodellen, der Norsk Tipping og Rikstoto er de som skal arrangere pengespill i Norge. Denne modellen utfordres av utenlandske spillselskaper, så derfor må man ha strenge regler for alle aktører.
Hanstveit gir imidlertid en liten åpning.
– Hvis det er uklarheter rundt regelverket, er det selvsagt bare å ta kontakt. Dette er komplisert. Og når man ikke har fått med seg høringsrunder, så er det så klart dumt. Men vi tar gjerne et møte med representanter for dem dette gjelder, sier Hanstveit.