BÆRUM (Aftenposten): Kronprins Haakon sier han forstår at det er mange spørsmål om hvem som i forkant varslet dem om at Marius Borg Høiby skulle bli pågrepet.
Publisert: 04.11.2024 12:15
Kortversjonen
- Marius Borg Høiby, sønn av kronprinsesse Mette-Marit, ble pågrepet for kroppskrenkelse og skadeverk. Han ble varslet av kronprinsessen etter politiets varsel til Det kongelige hoff.
- Slottet bekreftet at hoffet ble informert av politiet, men Oslo-politiet presiserer at det ikke var deres initiativ.
- Ekspert påpeker at forhåndsvarsling ikke er vanlig, men ble gjort i denne spesielle saken.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
4. august ble kronprinsesse Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby (27) pågrepet av politiet på Jansløkka skole ved Skaugum. Han ble siktet for kroppskrenkelse og skadeverk.
Aftenposten får opplyst at kronprinsesse Mette-Marit varslet Marius Borg Høiby om at han ville bli pågrepet. Kort tid etter samtalen med moren ble Høiby selv kontaktet av politiet på telefon.
Ifølge Aftenpostens opplysninger var det kronprinsessen som kjørte Høiby ned til skolen.
– Ikke riktig av meg å gå inn alle detaljene
På spørsmål fra Aftenposten om når, og av hvem ble kronprinsparet varslet om pågripelsen av Høiby den 4. august, svarer kronprins Haakon mandag:
– Det har vi nå informert om. Nå synes jeg det er ganske stor oversikt over hva som skjedde der. Jeg skjønner at det er mange spørsmål. Det er ikke riktig av meg å gå inn alle detaljene rundt det.
Han besøkte Al-Noor-moskeen og Stiftelsen 10. augusts minne- og læringssenter og møtte unge muslimer i moskeen.
Slottet: Politiet varslet hoffet
«Politiet varslet Det kongelige hoff, og Det kongelige hoff informerte deretter kronprinsparet om en hendelse som involverte Marius Borg Høiby om mulig pågripelse.»
Det sa kommunikasjonssjef ved Slottet, Guri Varpe, til Aftenposten fredag. Hun ville ikke presisere hvem i politiet som varslet hoffet. Varpe opplyste at hoffet fulgte normal prosedyre, som er å informere de kongelige om relevant informasjon.
Oslo politidistrikt ville fredag først ikke kommentere hvorfor de varslet Slottet. Senere fredag tok de kontakt med Aftenposten for å presisere at det ikke var de som varslet hoffet direkte.
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekreftet torsdag at de ble varslet av Oslo-politiet om pågripelsen.
Ikke vanlig å varsle i forkant
Ingvild Bruce, førsteamanuensis for offentlig rett ved UiO, sa til Aftenposten fredag at det det er ikke vanlig praksis at siktede, siktedes familie eller personer i siktedes omgangskrets varsles i forkant av en pågripelse.
– Årsaken til det, er at politiet som oftest vil unngå at siktede stikker av eller ødelegger bevis. Når flere instanser er varslet i dette tilfellet, skyldes det at dette ikke er en vanlig sak, sa Bruce.