Mandag ble det kjent at VisitFonna AS slår seg konkurs og legger ned skisenteret i Jondal i Hardanger. Det skjer etter flere år med underskudd og stort vedlikeholdsetterslep.
– Bakgrunnen for dette er at heisanlegget ikke kan brukes lenger og at det ville kostet altfor mye med et nytt et, sier Egil Horstad i Schjødt advokater til NRK. Han representerer selskapet.
Samtidig trekker selskapets «rike onkler», Trond Mohn og Øystein Stray Spetalen, seg ut.
Skisenteret har vært i drift siden 1989, og har benyttet seg av heisanlegg fra 70-tallet.
Selskapet har slitt med dårlig økonomi over flere år. I fjor hadde de et driftsresultat på minus 8,6 millioner kroner. I 2022 lå det på 4,5 millioner kroner.
Breen smelter
VisitFonna har forsøkt en rekke tiltak for å øke driftsinntektene. Men bresmelting og et gammelt utstyrt skianlegg fra 1970-tallet hjalp ikke på situasjonen.
Horstad forteller at breen er blitt redusert i størrelse, spesielt de siste fem årene.
Allerede i 2012 ropte forskerne varsko om at skisenteret på Folgefonna smeltet bort.
I 2022 spådde de at det kom til å måtte legges ned innen fem til syv år, dersom ingenting ble gjort.
– Det ligger jo selvfølgelig et litt mer dystert bakteppe over dette, med den pågående bresmeltingen. Selv med et nytt heisanlegg, ville varigheten på lønnsomheten av anlegget fortsatt vært usikkert, sier han.
En konsekvens av dette har vært at området der folk skal stige på heisen smelter vekk, og blir mindre.
Breen er også blitt delt, opplyser Horstad. Dette hindrer nedfart fra turist- og parkområdet i skianlegget, og har gjort at traseen for heisen har blitt endret flere ganger over få år.
Snøproduksjonen har hjulpet noe på dette problemet, men smeltingen har gått mye raskere enn selskapet først antok.
Trond Mohn trekker støtten
Det Trond Mohn-ledede aksjeselskapet Meteva AS har vært den klart største investoren og bidragsyteren for skianlegget de siste årene.
Sammen med investor Øystein Stray Spetalen utgjør de rundt 60 prosent av eierandelen. De trekker seg nå ut.
Selskapet leverer oppbudsbegjæring til Hordaland tingrett mandag. Ifølge Horstad er det på nåværende tidspunkt ikke kjent om det finnes andre investorer eller bidragsytere som vil redde skisenteret.
Ordfører: – Vemodig
Ordfører i Ullensvang kommune, Roald Aga Haug, synes det er vemodig at skisenteret legger ned driften og ble overrasket da beskjeden kom.
– Dette er en av de mest spesielle attraksjonene i Norge, og en av de største attraksjonene på Vestlandet, sier Aga Haug.
– Det har betydd veldig masse for overnattingsplasser og restauranter i området, og det har jo også vært viktig for både nasjonale og internasjonale idrettslag som har hatt trening der om somrene, legger han til.
NRK har ikke lyktes i å komme i kontakt med Mohn eller Spetalen.
Derfor blir Europa varmere
Hetebølgene i Europa kommer oftere, varer lengre, og når høyere temperaturer enn før.
Forskerne er nå tydelige på at dette i stor grad skyldes menneskeskapte klimagassutslipp.
Sveip for å lese mer om hvordan sommerne har endret seg, og hva vi kan gjøre med det.
AP
Så mye varmere har det blitt
Sannsynligheten for hetebølger i verden er nesten tre ganger så stor nå, som den var før den industrielle revolusjonen.
Store deler av Europa har de siste årene hatt makstemperaturer rundt 10 grader varmere enn normalt.
AP
Hver grad teller
Forskere har studert menneskers påvirkning på klimaet siden tidlig 1900-tall, og bevisene har blitt sterkere siden. Likevel har verdens utslipp fortsatt å øke.
Dersom den globale oppvarmingen når 2 grader, vil antallet hetebølger i verden trolig doble seg fra dagens nivå. 4 graders oppvarming kan doble antallet hetebølger enda en gang, ifølge FNs klimapanel.
Men nå skjer det noe.
AP
Finnes det håp?
Det kan hende verden omsider har nådd utslippstoppen. Jo mindre klimagasser vi slipper ut, jo mindre vil disse endringene fortsette å eskalere.
Mange storbyer har også blitt flinkere til å håndtere hetebølger. Slike tiltak har allerede gjort at færre dør av heten, enn de ellers ville gjort.
Publisert 25.11.2024, kl. 17.25