Kritisk til Avicii-auksjon: – Mange av de tingene som selges, er ikke hans

4 days ago 7



En veldedighetsauksjon til minne om verdensstjernen Tim Bergling, som gikk bort i 2018, ble arrangert tirsdag. Problemet er bare at ikke alt som ble auksjonert, tilhørte superstjernen, hevder en nær venn av Avicii.

Blant tingene som blir solgt på auksjonen er skyggeluer som Avicii hadde. Den svenske artisten døde i 2018. Foto: TT NEWS AGENCY / Reuters / NTB

Publisert: 02.10.2024 11:20

Tirsdag ble «The Avicii Collection» avholdt, en veldedighetsauksjon til minne om verdensstjernen Tim Bergling, bedre kjent som Avicii. Han tok sitt eget liv i 2018.

Stockholms Auktionsverk er de som arrangerer auksjonen.

267 personlige eiendeler skal auksjoneres bort – alt fra klær, skyggeluer og sko til ulike musikkinstrumenter.

Det er Berglings familie som skal ha donert eiendelene til auksjonen.

– Familien har lenge vurdert hvordan de skal håndtere gjenstandene og konkludert med at en veldedighetsauksjon for The Tim Bergling Foundation var den beste måten. Det er fordi en auksjon omgjør de personlige eiendelene til økonomiske midler for å hjelpe andre – i stedet for å bare fortsette å ha dem lagret, sier Malin Sveholm, som er ansvarlig for auksjonen ved Stockholms Auktionsverks.

Prisen på de ulike auksjonsobjektene varierer, men alt fra en gitar til 240.000 svenske kroner240.000 svenske kronerI norske kroner og øre er det etter dagens valutakurs rett over 251.000 kroner. og en skyggelue til 50.000 svenske kroner50.000 svenske kronerI norske kroner og øre er det etter dagens valutakurs rett over 52.305 kroner. skal auksjoneres bort.

Alle gjenstander er beskrevet som kunstnerens personlige eiendeler. Men dette avfeies av Sean Eriksson, fotograf og nær venn av Tim Bergling, i en video han selv har lagt ut på Instagram.

Eriksson hevder at flere av tingene som selges på aksjonen, en gang i tiden tilhørte ham selv.

– Jeg håper ikke dere ender opp med å kjøpe min caps, fordi da kan dere heller kjøpe den mye billigere fra meg, sier han i videoen.

– Har ikke faktasjekket noe

I samme video kritiserer han auksjonen og kaller den uforståelig.

– Mange av tingene er ikke Tims. Vi var fem personer som bodde sammen i årevis, og folk la tingene sine overalt i det huset, fordi folk kom og gikk. Det var ikke bare Tim som bodde der. Vi bodde der alle sammen frem og tilbake, forteller han i videoen.

Hver gjenstand som selges under auksjonen «kommer med et fysisk ekthetssertifikat som garanterer deres opprinnelse», heter det på nettstedet for auksjonen.

Avicii, eller Tim Bergling, døde i 2018. Han ble 28 år gammel. Foto: Amy Sussman / AP / NTB

Det tror ikke fotografen og kameraten Eriksson noe på:

– De har ikke faktasjekket noe. Mange av tingene tilhører ikke engang Tim, de tilhører andre mennesker.

Aftenposten har sendt en henvendelse til Eriksson, som ikke er besvart.

Stockholms Auktionsverk: – Føler oss trygge

Mia Eriksson er markedsdirektør ved Stockholms Auktionsverk. Ifølge henne har auksjonsbyrået jobbet tett med Tim Berglings familie i lang tid.

– Fra vårt perspektiv føler vi oss trygge på at det omfattende arbeidet som er gjort for å sikre at alle gjenstander som inngår i veldedighetsauksjonen, selges med korrekt herkomst.

Det sier hun til den svenske avisen Dagens Nyheter.

– Jeg har sett videoen hans, men jeg kommenterer ikke uttalelsene hans. Vi har gjort et stort arbeid for å sikre at varene er riktig katalogisert og er Tims.

Read Entire Article